Nina Medved

Aromatična kadila - kaj vse lahko uporabimo kot kadilo in kako?

piše: Nina Medved
17. november 2014    2986 ogledov

Zgodovina uporabe aromatičnih kadil sega v sam začetek človekovega obstoja – v čas, ko so ljudje iznašli ogenj. Spoznali so, da les in drugi naravni materiali, s katerimi so kurili, ustvarjajo določen vonj. Sčasoma so ugotovili, da imajo les, korenine, listi, lupine in trave različno delovanje na človekovo telo in duha. Začeli so jih uporabljati v medicinske, religiozne in magične namene.

Kako na nas vplivajo vonji rastlin?

Ko rastlina zgori, se materialno spremeni v dim – starodavne kulture so si predstavljale, da je dim duša rastline. Duša rastline naj bi prek dima stopila v onostranstvo in razveselila bogove. Zato je bilo kurjenje smol in posušenih rastlin bistveni del ritualov in molitev.

V današnjem hektičnem svetu se človek zelo težko umiri. Vendar si lahko vsakdo odtrga delček dneva za sprostitev in refleksijo. Aromatična kadila so odličen način, da se umaknemo iz vsakdana in se povežemo s samim seboj.

Kaj lahko uporabimo kot kadilo?

Kot kadilo lahko uporabimo različne botanične materiale. Najbolj priljubljene so smole, na primer kadilna bosvelija, mira in benzoin. Uporabimo lahko les, kot sta sandalovina ali palo santo.

Če teh eksotičnih kadil nimate pri roki, lahko uporabite tudi rastline z domačih travnikov in gozdov, recimo sivko, žajbelj ali brin. Božično vzdušje ustvarimo s posušenimi koščki pomarančne lupine, cimetom, klinčki in kardamomom.

Kako smole in druge aromatične rastline uporabimo za odišavljanje?

Potrebovali boste oglje in skodelico za kurjenje smol. Oglje prižgite in počakajte, da se razžari. Na razžarjeno oglje položite malo smole ali posušenih rastlin. Vonj se bo razširil po prostoru.

Opis in delovanje eksotičnih smol in domačih zelišč

Lovor (Laurus nobilis)

Lovor bistri misli, spodbuja ideje in vizije. Lovor je bil posvečen bogu Apolonu in svečenice v Delfiju so žvečile lovorove liste, zaradi česar so padle v vizionarski trans.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin stimulira um, krepi telo in duha. Zdravi stare rane in spodbuja k akciji.

Mira (Commiphora myrrha)

Smolo mire so skupaj s smolo kadilne bosvelije uporabljali v starodavnih kulturah. Ima globok zeliščni vonj in je simbol ženskosti. Smola mire prizemljuje, osredotoča in pomirja.

Kadilna bosvelija (Boswellia carteri, B. serrata, B. sacra)

Smolo kadilne bosvelije pridobivajo v različnih državah – najboljše prihajajo iz Omana, Jemna in Somalije.

Smola ima obliko solz in je rumenkaste barve. Uporabimo jo za čiščenje prostora, za meditacijo ali v medicinske namene. Močno sprošča in krepi koncentracijo.

Sandalov les (Santalum album)

Majhni koščki sandalovega lesa so izjemno dragoceni – še posebej ker je sandalov les v Indiji ogrožena vrsta in ga zdaj večinoma pogozdujejo v Avstraliji.

Vonj deluje harmonično in je odličen za meditacijo ali molitev. V kombinaciji z vrtnico ustvari občutek topline in senzualnosti.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...