Holistični center Rasika, holistična akademija, celostna psihosomatika, Osho meditacija, ajurveda, joga, notranji sodnik

9 ajurvedskih nasvetov za zimo

22. december 2014    783 ogledov

Lepota ajurvede je v njeni preprostosti, čeprav nam lahko prav ta povzroča več preglavic, kot pa nam pomaga. Preprosti prijemi zahtevajo čas, potrpežljivost, predanost in odločenost za vsakodnevno izvajanje, vadbo in ne nazadnje spremembo življenjskega sloga. In rezultati bodo presenetljivi!

1. Umivajte si roke

Zveni preprosto, vendar je to najboljši način, da preprečite razvoj bakterij. Strokovnjaki priporočajo, da si roke umijemo vsakih nekaj ur, še zlasti pa po uporabi WC-ja in pred obroki. Roke si operite tudi, če ste uporabljali telefon ali računalniško tipkovnico druge osebe.

2. Vadite

Težko je zbrati voljo in se odpraviti na vadbo, ko je zunaj hladno in temno, vendar pa je pomembno, da se telo ogreje tudi v tem času, saj mu tako pomagamo, da pokuri nekaj več kalorij. Zato si le privoščite jutranjo hojo ali tek, zvečer pa sproščujočo vadbo joge. Poiščite si prijatelja, s katerim boste vadili, in drug drugega spodbujajta.

 3. Dobro jejte

Pazite na dober imunski odgovor telesa s primerno prehrano. To pomeni hrano, bogato z beljakovinami, ki jih telo potrebuje, da se lahko ustrezno odzove na virusne infekcije. Mesojedci lahko uživajo meso, ribe in perutnine, vegetarijanci pa mlečne izdelke, žitarice in stročnice.

 4. Poskrbite za vitamine in minerale

Železo, cink in vitamin C so prav tako ključnega pomena za zdrav imunski sistem. Preden pa se navdušite nad jemanjem prehranskih dodatkov, poskrbite, da bo v vaši prehrani dovolj teh snovi. Uživajte zelenolistno zelenjavo, kot sta ohrovt in zelje, in zelenjavo rumene in rdeče barve, ki je bogata z antioksidanti, kot sta korenček in rdeča pesa.

5. Poskrbite za vlago kože

Hladen zrak, veter in ogrevanje v prostorih izsušujejo kožo, zato poskrbite za vlago kože svojega obraza in telesa. Privoščite si kremo ali mazilo, ki je namesto na vodni osnovi pripravljeno na osnovi olja. To bo namreč ustvarilo zaščitni sloj na koži, ki bo v njej ohranil več vlage kot običajna krema. (Namig: naše ajurvedske kreme so pripravljene na ta način.)

6. Pijte dovolj tekočine

Popijte vsaj osem kozarcev (8 dcl) vode ali čaja vsak dan. Namesto mrzle vode lahko vodo zavremo in ji dodamo rezino limone. Tekočina, ki jo popijemo čez dan, nam bo pomagala ohranjati odpornost mukoznih membran, tudi tistih v sinusih, proti bakterijam.

7. Počivajte

Reden spanec je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja. Ne pretiravajte s ponočevanjem in bodite dobro pripravljeni nanj. Utrujeni ljudje hitreje zbolijo.

8. Opustite kajenje

Kadilci so veliko bolj dovzetni za okužbe zgornjih dihal, ki so izpostavljena v zimskem času. Tudi če kadite zgolj zaradi druženja, je zdaj dober čas, da nehate.

9. Očistite zimske zastoje

Zastoj sluzi v telesu lahko povzroči zamašen nos, kihanje, kašljanje, težko dihanje in sopihanje, okužbe dihal ter poslabša astmo in alergije. V tem primeru pomladansko čiščenje premaknite na pozno jesen. 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...