Miran Peterman

Bližnjice in kreativnost

26. februar 2015    184 ogledov

Prejšnjo soboto sem se odpravil na krajši izlet v gore. In na poti do vrha srečam prijateljico, ki je imela s sabo svojo petletno hčerko. Po poti smo se pogovarjali in potem je seveda naneslo, da gremo tekmovat kdo bo hitreje na vrhu. Tri, štiri, zdaj in “Tamala” jo ucvre po bližnjici in nas prehiti. “Bližnjica, goljufaš!” je bila moja prva reakcija… In potem sem se v trenutku zavedel, kaj je prišlo iz mene in kako sem odreagiral. Čisto na star način, čisto tako, kakor so nas učili in nam zabijali v glavo v “starih časih”…. 
 

In tak nisem samo jaz in moja podzavestna reakcija. Če pogledamo samo družbo kako pozabljamo spodbujati in podpirati kreativnost. Vedno, ko nekdo najde lažjo in hitrejšo pot, ki je izven naše ustaljene, že ga sodimo in nalepkamo in smo sumničavi. V šolah podpiramo “učiteljevo pot” in nagradimo tistega, ki se najbolj približa temu, kar si je učitelj zamislil in zatiramo drugačnost. Nove ideje in zamisli večinoma niso spodbujane in nagrajene. In tako se otroci naučijo poslušat in izpolnjevat naloge in ne kreativno razmišljat. 
 

“Tamala” je na poti do cilja našla novo idejo, odreagirala kreativno in si absolutno zaslužila vso pohvalo, spodbudo in priznanje. Če ji bomo lahko stali ob strani in negovali to sposobnost, ima velike možnosti, da bo v življenju postala uspešna. 
 

Če pogledamo današnjo situacijo v poslovnem svetu nam je hitro jasno zakaj je takšna kriza. Vsi imajo izobrazbo, vsi imajo enako znanje in vsi delajo stvari skoraj na enak način. In če ogromno ljudi zna iste stvari in ima iste sposobnosti, potem težko pričakujemo, da bodo te sposobnosti exstra nagrajene. V kapitalizmu ni potrebe, da bi nekoga ekstra plačal, če pa ti deset drugih isto delo opravi hitreje in cenejše in še mlajši so in več energije imajo. 
 

Kaj nam torej ostane? Razvoj sposobnosti, ki smo jih do sedaj zanemarjali, razvoj intuicije, kreativnosti, sposobnosti dobivanja novih idej, rešitev. V tem je prihodnost. 
 

Kakšna pa je tvoja vizija? Kje se vidiš čez 10 let? Kakšne bodo tvoje sposobnosti in kaj že danes delaš, da boš lahko uporaben/na in uporabljen in temu primerno nagrajen!

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...