Simona Vrhovec

Meditacija za najstnike

14. april 2022    205 ogledov

Meditacija za najstnike je čudovit pripomoček, da se najstnik zna umiriti, sprostiti, osredotočiti in si ne nazadnje vzeti čas zase. Za spremljanje svojih misli, katere so spodbudne in katere malo manj. Tako se že kmalu nauči, v praksi, kaj vzame s seboj in kar sprosti v eter. Meditacija je namreč kot notranji tuš, ki očisti mentalni balast.

Z vami želim podeliti nekaj učinkovitih meditacij za najstnike.

Meditacija s štetjem: izvajajte jo sede in se osredotočite na štetje nazaj od 100 do 1. Če se um izgubi in pozabite pri kateri številki ste, začnite znova. In verjemite mi, da se lahko to kar hitro zgodi. Ta praksa nas uči tudi koncentracije in osredotočenost na eno stvar. Po koncu prakse ostanite v tišini. Um se naravno umiri. 

Meditacija s hojo: prakso izvajajte, če je le možno, bosi, pa niti ni nujno, da v naravi. Čeprav je seveda stik z zemljo čudovit način za prizemljevanje in posledično umiritev. To lahko vadite torej tudi v telovadnici, doma ... zavestno začutite stik stopal s tlemi. Opazujte, kako prenašate težo. Način hoje. Opazujte še dih, ki se postopoma poglablja.

Meditacija sočutja: bolj poznana tudi kot metta meditacija. Pri njej zavestno ponavljamo stavke sočutja sebi, drugim, celo tistim, s katerimi se ne razumemo najbolje. Tako ozaveščamo ljubečo povezavo z vsem in vsakim. Kakšen mir, ko se ne borimo, ampak sprostimo.

Naj bom varen/-na.

Naj bom srečen/-na.

Naj bom zdrav/-a.

Je pa treba omeniti, da kadar gre za najstnika, ki ima večje čustvene izzive, je doživel hujšo travmo, meditacija ni optimalna. Takrat raje izberemo druge tehnike. Različne oblike ustvarjalnosti, pogovor in drugo.

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 1 leto nazaj
Super,hvala za idejo in vodenje. Predstavim sinu in poskusiva.
Nalagam...