Metka Lebar

Ovire in izbire

piše: Metka Lebar
15. februar 2015    298 ogledov

Kolikokrat se znajdemo sredi okoliščin, ki nam na videz ne dovoljujejo, da bi napredovali, uspeli, zasijali kot čudovito unikatno bitje, kar smo. Kaj hitro najdemo razlog, ki razloži, zakaj zares ne moremo napredovati. Koliko pogojev postavimo svoji sreči in uspehu, kot bi hoteli zagotoviti, da ju ne bomo dosegli! In koliko izgovorov najdemo, da lahko ostanemo v senci, kot da bi se bali, da bomo zasijali!

Smo prepričani, da je uspeh nevaren? Da bomo izgubili prijatelje, če bomo uspešni? Da se bo naše življenje preveč spremenilo?

Kolikokrat si sami postavimo ovire na pot zaradi preteklih negativnih izkušenj! Bi bili pripravljeni opustiti, odpustiti, izbrisati, pozabiti oziroma preseči svojo preteklost, če bi vam to odprlo lahkotnejšo pot v prihodnost? Bi bili pripravljeni izgubiti vse, kar poznate, če bi vam to omogočilo, da živite resnično v skladu s svojim življenjskim namenom?

Okoliščine, v katerih smo se znašli, se nam pogosto zdijo nespremenljive in nepremagljive. Kaj pa, če je edina napaka v tem, da jih hočemo spremeniti in jih premagati? Kaj, če jih s tem, ko se borimo proti njim, samo krepimo? In kaj, če s tem, ko jih pripisujemo zunanjim silam, sebi jemljemo moč?

Poskusite enkrat drugače. Enkrat, samo enkrat (zaenkrat ;) jih sprejmite. Zahvalite se jim. Vprašajte se, kaj vam sporočajo. Ali ste morda poskušali doseči nekaj, kar ni del vaše poti? Kar bi vas oddaljilo od tega, kar si resnično želite doseči? Če je odgovor da, se iskreno vprašajte, kam ste namenjeni in kateri koraki vas vodijo do tja. Vas je ovira morda obvarovala pred stranpotjo?

Če ni šlo za to, ovira pa vztraja, se vprašajte, kako vas lahko okrepi in se obrne v vašo korist.

Sklenite zavezništvo z oviro, uporabite jo kot odskočno desko v še večji uspeh. Vam omogoča nov uvid, razkriva nekaj, česar se prej niste zavedali? Vam omogoča, da zrastete do svoje prave veličine? Preizkuša vašo moč? Ne glede na to, s kakšnim namenom je bila postavljena, imate moč v svojih rokah. Vi ste tisti, ki jo lahko preokviri. Od vašega odziva je odvisno, ali vas bo ustavila ali ponesla v višine. Čeprav se vam zdi, da je drugače, imate vedno možnost izbire in lastne interpretacije dogodkov. Se še spomnite, kako različno je vsak član vaše družine videl in razumel neki dogodek? Kako različne stvari ste ohranili v spominu? Naš pogled na stvari in okoliščine ni le zanimivo unikaten, temveč tudi ustvarjalen. Kajti iz naše interpretacije vzniknejo nova dejanja. In čeprav se zdi, da stvari ne moremo videti drugače, kot jih, imamo izbiro.

Izberemo lahko, da bomo vse, kar se zgodi, razumeli kot podporo svojim ciljem. V tem je naša ustvarjalna moč. Ko se odločimo, da se vse, kar se zgodi, zgodi v naše dobro, rastemo in uspevamo ne glede na okoliščine.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...