Darilo miru

piše: Tony Samara
9. februar 2015    857 ogledov

┼átevilni me spra┼íujejo o pomenu miru in kako bi ga vnesli v vsakdanje ┼żivljenje. O miru pogosto razmi┼íljamo kot o stanju nenasilja, ki ga lahko dose┼żemo samo s politi─Źnimi sredstvi ali s spremembo tistega, za kar mislimo, da zunaj nas spro┼ża konflikt. Pohvalim lahko ─Źudovite ljudi po vsem svetu, ki s svojim delovanjem vplivajo na pomiritev konfliktov, toda prepri─Źan sem, da mir izvira iz notranjosti. ┬á

Šele ko dojamemo, da je mir stanje uma, razumemo pravi mir.

Dobro izhodi┼í─Źe za stanje uma, v katerem lahko razumemo mir, je zavedanje, da moramo telo nahraniti, ne da bi ga izpostavili pretresu in kaosu. Razumeti moramo naravo uma, namesto da um poslu┼íamo, kajti um je pogosto ┼że navajen na pretrese in kaos, s katerim se sre─Źujemo, zaradi bole─Źine in trpljenja, ki smo ju zaznali od zunaj in ki sta zdra┼żila mir na┼íega bistva. ┬á

Ko se zavemo, kaj delamo svojemu telesu, ko se zavemo, da vsako dejanje ustvarja dinamiko, ki preleti telo, razumemo, da preprosta dejanja, na primer u┼żivanje hrane, pitje, hoja, delo, vsebine, ki jih beremo in poslu┼íamo ali se ob njih zabavamo, ustvarjajo dinamiko, ki vpliva na telo in posredno na um.

─îe telesu povzro─Źimo bole─Źino z nezavednim delovanjem, ki v njem ru┼íi ravnovesje, ki ru┼íi sveti┼í─Źe, na┼íe telo, se s tem odmikamo od miru in ti┼íine, ki sta na┼íe bistvo, in se pribli┼żujemo stanju zmede, kar se na svetu ka┼że kot stanje ne-miru. Vsak posameznik ima v tem pogledu veliko mo─Ź, da se zave vsakega svojega dejanja. ┬á

Zavedajmo se, da kar ni zdravo za telo, ni zdravo za um. Zavedajmo se, da ─Źe si radi pogosto 'razvedrimo' um s slikami zunanjih konfliktov, prikazanih v medijih, filmih, na radiu in drugod, se mora um zelo potruditi, da se spet spomni miru in ti┼íine, ki sta njegovo bistvo, ker se mora prebiti skozi veliko plasti pozabljanja, ki jih tak┼ína dejanja povzro─Źijo. ┬á

Ko si prizadevamo spo┼ítljivo ravnati s svojim bitjem, dajemo telesu, umu in duhu naj─Źistej┼íe hranilo, ki ga poznamo, in s tem resni─Źno gojimo notranji mir, namesto da bi o njem samo govorili.

Dogaja se nov premik paradigme. ─îeprav je bil stari odnos do sveti┼í─Źa (do samega sebe) oster, trd in brez zavedanja, so ga na┼íi predniki in kultura dojemali kot nekaj potrebnega, zdaj pa se to izredno hitro spreminja. Vase in v svojo zavest nam ni ve─Ź treba vna┼íati hrane, pija─Źe, televizijskih oddaj, revij, knjig, filmov, pogovorov in drugega, kar vsebuje opoj, ki nas lo─Źuje od ─Źiste zavesti.

Prosim, zavedajmo se, da ─Źe si z opojnimi vidiki zastrupljamo telo ali zavest ali pa ju po┼íkodujemo, ne ┼íkodimo samo samim sebi, ampak tudi prihodnjim generacijam. Zanimivo je, da si velikokrat ne priznamo, da smo zmo┼żni razumeti, da strahu, jeze in zmede ne izbri┼íemo tako, da otopimo, ampak da s pomo─Źjo napajanja izklju─Źno iz zavesti postanemo bolj ┼żivi in globoko v sebi ustvarimo ┼żiv ob─Źutek miru.

Pri┼íel je ─Źas, da opustimo prehrano, s katero vna┼íamo v telo, um in ─Źustva strah, jezo, zmedo ali nasilje. Pri┼íel je ─Źas, da u┼żivamo samo tisto, kar nam in drugim ┼żivim bitjem prina┼ía mir, namesto da v telesu, umu in ─Źustvih vztrajamo pri stari paradigmi.

Prepri─Źan sem, da je mir radodarnost. Prepri─Źan sem, da mir pomeni gojiti ljube─Źo dobroto, ki prina┼ía dobro na┼íemu telesu, umu in ─Źustvom ter vsem ljudem, ┼żivalim, rastlinam, zemlji, vesolju ÔÇô vsemu, ki z nami deli ta ─Źudoviti svet.

Ko zavestno delimo svoj ─Źas, energijo, denar in darove na na─Źin, ki vsebuje zavedanje, s tem spo┼ítujemo druge in sebe in s spo┼ítovanjem prepre─Źujemo razvoj neravnovesja in konflikta.

Vsa ta zavestna dejanja kopi─Źijo veliko dobrega in lepega.

Oklenimo se zavestnih dejanj.

Bodimo radodarni do sebe in drugih.

┼Żivimo preprostej┼íe, bolj zdravo, bolj so─Źutno in mirno ┼żivljenje, s katerim bomo vsi pridobili.

Dovolimo si s ─Źlove┼ítvom deliti tak┼íen mir.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...