Kaja Kastner

Osem pravil prehranjevanja v ajurvedi (2. del)

piše: Kaja Kastner
30. marec 2015    350 ogledov

V prvem ─Źlanku o agniju ali prebavnem ognju v ajurvedi smo govorili o njegovem pomenu pri prebavi ne samo hrane, temve─Ź tudi misli, ob─Źutkov in ─Źustev. Videli smo, da ima glavni agni ┼ítiri pojavne oblike, in samo ena je tista, ki prina┼ía zdravje ÔÇô sama agni. Vsi odkloni od ravnote┼żja prina┼íajo neravnovesja, ki se lahko razvijejo v bolezni. V domeni agnija so naslednje funkcije v telesu: prebava, absorpcija in asimilacija hrane, pozitivne misli in ─Źustva, temperatura telesa, vid, ten ko┼że, pogum, veselje, entuziazem, potrpljenje, mo─Ź, pravilno hranjenje tkiv, mentalna jasnost, inteligenca na mentalni in celi─Źni ravni ter dol┼żina ┼żivljenja.

Glavni agni ima sede┼ż v ┼żelodcu in uravnava na┼í apetit, sposobnost prebave hrane in mo┼żnost uni─Źenja toksinov v prebavnem traktu. Vpliva na vse preostale agnije, ki delujejo na ravni celic, tkiv in organov in imajo podobne funkcije pretvorbe oz. metabolizma. Tako ajurveda pozna agni tudi v jetrih, trebu┼íni slinavki, ┼í─Źitnici, v sedmih tkivih (limfa in plazma, krvne celice, mi┼íice, ma┼í─Źoba, kosti, ┼żiv─Źno tkivo in spolne celice), na ravni petih ─Źutil, celi─Źni ter drugih ravneh.

Osem pravil prehranjevanja v ajurvedi

In tukaj pridemo do zanimivega spoznanja. S tem, ko uravnavamo glavni agni, uravnavamo tudi vse preostale agnije in njihove funkcije. Ko je glavni agni uravnote┼żen, so tudi njegove podzvrsti take. Sami si pomagamo tako, da upo┼ítevamo nekaj splo┼ínih pravil prehranjevanja, ki bodo glavni agni uravnote┼żila in posledi─Źno tudi druge.

  • Zjutraj na te┼í─Źe spijemo manj┼íi kozarec tople vode do 2 dcl, ki mu lahko dodamo nekaj kapljic limete. To bo pre─Źistilo organizem in spodbudilo apetit. Te┼żava, ki jo opa┼żam pri pogovorih s strankami, je ta, da sicer v dobri nameri pogosto zau┼żijejo prevelike koli─Źine jutranje vode. To povzro─Źa ravno nasprotni u─Źinek, torej manj┼ío sposobnost agnija in s tem prebavne te┼żave. Pomembno je, da sledimo napotku o koli─Źini teko─Źine tudi pred u┼żivanjem drugih obrokov, torej ne pijemo ve─Źjih koli─Źin teko─Źine pred obrokom in takoj po njem.
  • Kosilo naj bo na┼í najve─Źji obrok dneva, ki ga zau┼żijemo med 11.30 in 13.30 uro. Razlog za to je zelo preprost. Ko je v naravi element ognja najbolj izra┼żen in je sonce najvi┼íje, je tudi na┼íe telo najbolj pripravljeno, da prebavi zau┼żito hrano. Predstavljajte si velik lonec hrane na nizkem ognju ÔÇô le kako bi se to skuhalo?
  • Jemo, kadar smo la─Źni oz. ko prebavimo prej┼ínji obrok. ─îe vna┼íamo v telo hrano, preden smo prebavili prej┼ínji obrok, ustvarjamo pogoje, da se prebavni proces ne kon─Źa popolnoma, in tako spodbudimo nastajanje toksinov.
  • Ve─Źerja naj bo lahka, najkasneje do 19.00 ure ter zadnji obrok dneva. Tako bomo pred spanjem prebavili obrok, la┼żje spali in omogo─Źili telesu, da se obnovi, presnovi hrano in odstrani toksine.
  • Pravilno kombiniramo hrano. Ajurveda pozna kar nekaj pravil kombiniranja hrane, ki prepre─Źujejo ustvarjanje toksinov v telesu. Dve preprosto in osnovni pravili sta: sadje jemo lo─Źeno od drugih obrokov ter mle─Źnih izdelkov (mleko, jogurt, sir) ne kombiniramo z mesom, stro─Źnicami, sadjem, jajci ali paradi┼żniki.
  • Jemo po─Źasi, zavestno, med hranjenjem ne gledamo televizije, ra─Źunalnika in ne beremo. Hranjenje naj postane na┼í ritual ─Źa┼í─Źenja telesa in agnija in ne le oblika hitre zadovoljitve potrebe po hrani.
  • Kadar smo ─Źustveno vznemirjeni, ne jemo. ─îe smo ┼żalostni, jezni ali kakorkoli druga─Źe v konfliktu, se raje izognemo prehranjevanju, saj takrat na┼í agni ne deluje u─Źinkovito.
  • Uporabljamo za─Źimbe! Za─Źimbe so idealen partner hrane, ki pomagajo prebavnemu sistemu opraviti svojo funkcijo in odstraniti toksine. Pozorni moramo biti le, da izberemo za─Źimbe, ki uravnavajo mo─Ź na┼íega agnija in neravnovesje, ter jih u┼żivamo v primernih koli─Źinah in ─Źasu, sicer nam lahko tudi ┼íkodijo.

┼átevilne sodobne te┼żave s prebavo, zakisanostjo telesa, vnetji, pove─Źano prisotnostjo ┼íkodljivih bakterij in glivic, imunostjo,┬ápovi┼íano ravnjo krvnega sladkorja pa tudi obi─Źajne te┼żave, kot so prehlad, ka┼íelj, vetrovi, zgaga, glavobol, nespe─Źnost, slabost, bole─Źine v trebuhu in druge, je mo┼żno s primerno uporabo za─Źimb uravnati. Prav uporaba nam primernih za─Źimb omogo─Źi, da tudi slovenska kuhinja postane ajurvedska.

Ve─Ź o za─Źimbah, zdravilnih u─Źinkih z vidika ajurvede, njihovi pripravi in uporabi lahko izveste na seminarju o zdravilnih za─Źimbah v ajurvedi v soboto, 11. aprila, v centru Ajurjoga.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...