Kaja Kastner

Osem pravil prehranjevanja v ajurvedi (2. del)

piše: Kaja Kastner
30. marec 2015    313 ogledov

V prvem članku o agniju ali prebavnem ognju v ajurvedi smo govorili o njegovem pomenu pri prebavi ne samo hrane, temveč tudi misli, občutkov in čustev. Videli smo, da ima glavni agni štiri pojavne oblike, in samo ena je tista, ki prinaša zdravje – sama agni. Vsi odkloni od ravnotežja prinašajo neravnovesja, ki se lahko razvijejo v bolezni. V domeni agnija so naslednje funkcije v telesu: prebava, absorpcija in asimilacija hrane, pozitivne misli in čustva, temperatura telesa, vid, ten kože, pogum, veselje, entuziazem, potrpljenje, moč, pravilno hranjenje tkiv, mentalna jasnost, inteligenca na mentalni in celični ravni ter dolžina življenja.

Glavni agni ima sedež v želodcu in uravnava naš apetit, sposobnost prebave hrane in možnost uničenja toksinov v prebavnem traktu. Vpliva na vse preostale agnije, ki delujejo na ravni celic, tkiv in organov in imajo podobne funkcije pretvorbe oz. metabolizma. Tako ajurveda pozna agni tudi v jetrih, trebušni slinavki, ščitnici, v sedmih tkivih (limfa in plazma, krvne celice, mišice, maščoba, kosti, živčno tkivo in spolne celice), na ravni petih čutil, celični ter drugih ravneh.

Osem pravil prehranjevanja v ajurvedi

In tukaj pridemo do zanimivega spoznanja. S tem, ko uravnavamo glavni agni, uravnavamo tudi vse preostale agnije in njihove funkcije. Ko je glavni agni uravnotežen, so tudi njegove podzvrsti take. Sami si pomagamo tako, da upoštevamo nekaj splošnih pravil prehranjevanja, ki bodo glavni agni uravnotežila in posledično tudi druge.

  • Zjutraj na tešče spijemo manjši kozarec tople vode do 2 dcl, ki mu lahko dodamo nekaj kapljic limete. To bo prečistilo organizem in spodbudilo apetit. Težava, ki jo opažam pri pogovorih s strankami, je ta, da sicer v dobri nameri pogosto zaužijejo prevelike količine jutranje vode. To povzroča ravno nasprotni učinek, torej manjšo sposobnost agnija in s tem prebavne težave. Pomembno je, da sledimo napotku o količini tekočine tudi pred uživanjem drugih obrokov, torej ne pijemo večjih količin tekočine pred obrokom in takoj po njem.
  • Kosilo naj bo naš največji obrok dneva, ki ga zaužijemo med 11.30 in 13.30 uro. Razlog za to je zelo preprost. Ko je v naravi element ognja najbolj izražen in je sonce najvišje, je tudi naše telo najbolj pripravljeno, da prebavi zaužito hrano. Predstavljajte si velik lonec hrane na nizkem ognju – le kako bi se to skuhalo?
  • Jemo, kadar smo lačni oz. ko prebavimo prejšnji obrok. Če vnašamo v telo hrano, preden smo prebavili prejšnji obrok, ustvarjamo pogoje, da se prebavni proces ne konča popolnoma, in tako spodbudimo nastajanje toksinov.
  • Večerja naj bo lahka, najkasneje do 19.00 ure ter zadnji obrok dneva. Tako bomo pred spanjem prebavili obrok, lažje spali in omogočili telesu, da se obnovi, presnovi hrano in odstrani toksine.
  • Pravilno kombiniramo hrano. Ajurveda pozna kar nekaj pravil kombiniranja hrane, ki preprečujejo ustvarjanje toksinov v telesu. Dve preprosto in osnovni pravili sta: sadje jemo ločeno od drugih obrokov ter mlečnih izdelkov (mleko, jogurt, sir) ne kombiniramo z mesom, stročnicami, sadjem, jajci ali paradižniki.
  • Jemo počasi, zavestno, med hranjenjem ne gledamo televizije, računalnika in ne beremo. Hranjenje naj postane naš ritual čaščenja telesa in agnija in ne le oblika hitre zadovoljitve potrebe po hrani.
  • Kadar smo čustveno vznemirjeni, ne jemo. Če smo žalostni, jezni ali kakorkoli drugače v konfliktu, se raje izognemo prehranjevanju, saj takrat naš agni ne deluje učinkovito.
  • Uporabljamo začimbe! Začimbe so idealen partner hrane, ki pomagajo prebavnemu sistemu opraviti svojo funkcijo in odstraniti toksine. Pozorni moramo biti le, da izberemo začimbe, ki uravnavajo moč našega agnija in neravnovesje, ter jih uživamo v primernih količinah in času, sicer nam lahko tudi škodijo.

Številne sodobne težave s prebavo, zakisanostjo telesa, vnetji, povečano prisotnostjo škodljivih bakterij in glivic, imunostjo, povišano ravnjo krvnega sladkorja pa tudi običajne težave, kot so prehlad, kašelj, vetrovi, zgaga, glavobol, nespečnost, slabost, bolečine v trebuhu in druge, je možno s primerno uporabo začimb uravnati. Prav uporaba nam primernih začimb omogoči, da tudi slovenska kuhinja postane ajurvedska.

Več o začimbah, zdravilnih učinkih z vidika ajurvede, njihovi pripravi in uporabi lahko izveste na seminarju o zdravilnih začimbah v ajurvedi v soboto, 11. aprila, v centru Ajurjoga.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...