Društvo Ohana

Čakre in pozitivni učinki plesa čaker

11. maj 2015    617 ogledov

Vloga sistema čaker je, da pomaga urediti človeško energetsko polje, znano kot avro. Avra je dinamična, energetska matrika, ki vključuje fizične, čustvene, mentalne in duhovne vidike vsakega posameznika. 

Čaker je v našem avričnem polju izredno veliko, najpomembnejših je sedem, ki jih imamo vzdolž hrbtenice. So energijski vrtinci, ki so povezani z določeno žlezo, z določenim področjem življenja, z našimi prepričanji, čustvovanji, načinom delovanja, vedenjskimi vzorci ...  Vsaka čakra vpliva na naše življenja skozi naše nagone, seksualnost in osebno moč, skozi naš način ljubezni do sebe in drugih, prek načina komunikacije, z uporabo naše intuicije in našo povezavo z univerzalnim virom.

Ko energija teče prosto, čakre črpajo energijo iz univerzalnega energetskega polja. Če bi vse čakre delovale optimalno in bile prepustne, bi se to kazalo v naši spontanosti, življenje bi bilo lahkotno. Če pa pride do omejitve ali blokade pretoka energije, nas to lahko popelje v občutek otopelosti, slabega počutja, razvijejo se lahko različne bolezni, imamo težave na določenem ali na več življenjskih področij. 

Ples čaker omogoča, da odkrijemo moč in energijo, ki prebivata v nas, počutimo se, kot da smo na poti domov, saj je ples čaker neke vrste hrana za naš resnični jaz, našo dušo. Z mešanico gibov in določenimi frekvencami zvoka se sprosti energija v našem telesu in odpre se globlja izkušnja življenja. 

V zatemnjenem prostoru, osvetljenem s svečami, se gibamo in resoniramo z vibracijo vsake od naših sedmih čaker. Večinoma plešemo z zaprtimi očmi, s čimer se povezujemo s svojim notranjim svetom – svetom svoje domišljije, čustev, intuicije, čuti, povezujemo se z višjim jazom.

Plešemo, da zbudimo pozabljene dele sebe, spustimo spomine, ki so shranjene v naših mišicah. Zakrčenost telesa, bolečine razkrivajo naše zgodbe, pretekle izkušnje in podzavestna prepričanja. Naši skriti strahovi se razkrijejo spontano. Izkušnja plesa je osebna, odraža nas same, naš značaj, našo preteklost, obenem pa nam je v pomoč kolektivna zavest iz najglobljih človeških izkušenj.
 
Ples čaker je ples zdravljenja in pot samospoznavanja. Je pot raziskovanja, zabave, iskanja smisla in daje nam zmožnost spuščanja. Vsak ples nas popelje bližje k sebi, k tistemu, kar odraža naš resnični jaz. 

KORENSKA ČAKRA – ples instinktov

Je ples zemlje, naših korenin, pripadnosti, preživetja in prizemljenosti. Izvira iz plemenskih plesov Afrike, Avstralije in Severne Amerike. Pri plesu čaker plešemo ples svojih prednikov, povezanosti z zemljo, iz nas privrejo prvinski gibi, navdih lahko najdemo tudi v svetu živali, skozi katere črpamo energijo instinktov in moč preživetja.

SAKRALNA ČAKRA – ples čutnosti

Je ples vode, naše čutnosti, seksualnosti in odnosov. Ples čutnosti najdemo v ženskih plesih tradicij z Bližnjega vzhoda, iz Južne Amerike in s Havajev. Poudarek je na bokih, ki se gibljejo v počasnem in čutnem ritmu. Ples je lahko spogledljiv in erotičen, s čimer v sebi prebujamo svojo ženskost.

ČAKRA SOLARNEGA PLEKSUSA – ples moči

Je ples ognja, moči, samozavesti, samospoštovanja. Ples moči izvira iz maorske tradicije, Mehike in Brazilije. Je ples bojevnikov, ki izraža moč in odločnost. Energija poteka iz našega energetskega centra, hare. Je dinamičen ples, ki v naše telo vnese ognjeno energijo, nam da pogum in moč.

SRČNA ČAKRA – ples ljubezni

Je ples zraka, ljubezni, veselja, sočutja in sreče. Izhaja iz tradicije Egipta in Kitajske. Poudarek je na gibanju rok in odprtosti prsnega koša. V materialni svet vnašamo srečo in zadovoljstvo ter se odpiramo duhovnu svetu. Plešemo pot ljubezni, sprejemanja, sočutja in sreče.

GRLENA ČAKRA – ples izražanja

Je ples komunikacije s seboj in svetom, resnice in iskrenosti do sebe in zunanjega sveta. Je mešanica plesa in zvoka. Večina kultur prepleta glas in ples, iz mongolske tradicije pa izhaja grleno petje, ki odpira grleno čakro. Pri plesu čaker odpiramo svoje izražanje s prepletanjem manter in gibov, ki povečuje našo zmožnost izražanja.

TRETJE OKO – ples intuicije

Je ples intuicije, naših sanj, idej in resnice. Ples tretjega očesa je trance dance, gibi so navadno preprosti in se ponavljajo. Ples te popelje v tvoje lastne predstave, vizije ter prebuja intuicijo.

KRONSKA ČAKRA – ples duše, povezanosti z univerzalnim 

Je ples povezave z duhovnim, vesoljno energijo. Stara ljudstva so ta ples uporabljala za stik z duhovi. Pri plesu čaker ta ples pleše naša duša, ki se povezuje z višjo zavestjo.

Vir: http://www.drustvo-ohana.si
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...