Bindu, dru┼ítvo za osebnostni razvoj in prou─Źevanje starih tradicij, kultur in znanj

Ples in hrbtenica

6. julij 2015    572 ogledov

Hrbtenica, ki jo sestavlja 33 vretenc, je pokon─Źni steber vsakega ─Źlove┼íkega telesa. V prvem izvornem vretencu na dnu na┼íe hrbtenice, v trtici, je izvor┬á┼żivljenjskega ognja, ki kot nevidni plamen odzvanja svoj prvotni zvok narave ÔÇô glasbo ┼żivljenja. ┬á

─îlovek, skozi katerega odzvanja ─Źista sila (┼żivljenjska sila ali ogenj), je┬ástabilen, strasten in┬ákreativen. Po─Źne to, kar je njegov potencial. Biti v prisotnosti tak┼ínega ─Źloveka je prijetno, saj skozenj┬á┼żarita┬ámir in lepota. Biva z nasmehom na obrazu in ob njem imamo ob─Źutek, da miruje, ker je njegovo stanje stabilno. Kljub kaosu in vplivom iz okolja je pokon─Źen, ker je┬ána┼íel┬ástabilnost sredi divjega vrtinca.

 

Ko mirujemo in sprostimo dihanje (ga ne zadr┼żujemo), lahko ob─Źutimo, da se skozi na┼ío hrbtenico nekaj┬ápretaka. To lahko poimenujemo ┼żivljenjska sila, vibracija, ogenj. Ko hodimo, ple┼íemo ali po─Źnemo karkoli, na┼ía hrbtenica dr┼żi telo pokonci.

Da bi hrbtenico resni─Źno lahko spoznali, je potrebna neposredna┬áizku┼ínja. Pogledamo jo od znotraj:

Zaprite o─Źi in poskusite za─Źutiti hrbtenico. Kje le┼żi, kak┼ína je, kako in v kolik┼íni meri jo ─Źutite? Morda enkrat ne bo dovolj, a ko boste to nekajkrat poskusili, boste lahko za─Źutili njeno ka─Źasto obliko, njeno stabilnost, pro┼żnost, za─Źutite lahko svoja vretenca. ─îutili boste, da se skoznjo res nekaj pretaka.

Zgradba hrbtenice in njeno gibanje

Hrbtenico sestavlja 33 vretenc: 7 vratnih, 12 prsnih, 5 ledvenih, 5 kri┼żnih in 3 trti─Źna. Povezana je z naslednjimi deli skeleta: z lobanjo, ki jo s hrbtenico┬ápovezuje┬ázatilna kost, rebri in medenico, ki jo s hrbtenico┬ápovezuje┬á─Źrevnica (del medenice). Ima obliko ka─Źe ali ─Źrke S.

Gibanje hrbtenice je podobno zvijanju ka─Źe ali reki, ki te─Źe skozi nas. Ko skozi nas te─Źe ─Źista reka, ─Źutimo┬áskladnost┬áv gibanju svojega telesa.

Ko hodimo, sedimo, ple┼íemo ali le┼żimo spro┼í─Źeno in brez napetosti, lahko za─Źutimo┬ásladkost, mehkobo in eleganco svoje hrbtenice. ─îe pa je na┼íe telo trdo, se to pozna na vsakem del─Źku na┼íega telesa, tudi na hrbtenici. ─îe smo denimo grobi, jezni ali nevo┼í─Źljivi, smo neharmoni─Źni in glasba, ki odzvanja skozi na┼ío hrbtenico, je prav taka.

Zato je pomembno, da sprva┬ázaznamo┬átrdote, ki jih nosi na┼íe telo. Trdota nastaja tudi zaradi neprijetnih ─Źustev, stresa, strahu, prevelikih obremenitev. Zmeh─Źati je treba vse od okostja, mi┼íic, sklepov, organov, po─Źistiti slabe misli in slaba ─Źustva, ki nam avtomatsko┬ázaprejo dih┬áin posledi─Źno tudi dotok zraka v na┼íe telo, kar povzro─Źa otopelost, trdoto, ┼żalost. S pravilnim dihanjem telo pre─Źistimo, skozi nas se pretaka sve┼ża ┼żivljenjska sila, na┼íe telo postaja mehkej┼íe in dovajamo mu dovolj energije za njegovo nemoteno delovanje.

 

Vir: https://www.facebook.com/ishmech/notes
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Teme:
Nalagam...