Miran Peterman

Ali lahko spremeniš moškega?

29. avgust 2015    261 ogledov

Saj poznaš tisto: Ko se moški in ženska spoznata in začneta razmišljati o skupni prihodnosti, si moški želi, da bi ženska ostala takšna, kot je bila, ko jo je spoznal, ženska pa začne takoj delati načrte, kako ga bo spremenila. ;)

Kako torej spremeniti svojega moškega? Prejšnji teden sem slišal zanimivo zgodbico. Prijateljica moje stranke ne mara, da njen mož za seboj ne pospravlja nogavic. Še vedno obstajajo takšni moški? Še posebej ji gre na živce, da dragi ne obrne nogavic na pravilno stran. Dovolj ji je bilo prošenj in pregovarjanja in je prišla do zanimive ideje, kako ga 'ukrotiti'. Narobe obrnjene nogavice shranjuje v posebnem košu, in ko dragemu zmanjka nogavic (opere mu samo tiste, ki so pravilno obrnjene), jih mora oprati sam.

Ali to deluje? Zagotovo! Zanjo in samo zanjo. Vsem drugim, ki to berete, tega absolutno in pod nobenim pogojem ne priporočam! Zakaj ne, če deluje? Kaj se v resnici dogaja? Svojega partnerja obravnava, kot da je majhen otrok. V resnici ga ponižuje. In kaj s tem doseže? Mogoče bo res celo začel delati tako, kot si ona želi, vendar ga način, na katerega je to dosegla, ne dela enakopravnega partnerja. Bolj verjetno je, da bo začel graditi zamero do nje in njenega načina. Mogoče bo celo našel pot, da se ji na svoj način maščuje. In na dolgi rok: ali bi si želeli biti v partnerstvu z neenakopravnim partnerjem?

Razumeti moramo, da je tak način partnerstva popolnoma zastarel. Kup obtoževanja, pogojevanja, razčiščevanja, pregovarjanja, pogovarjanja, 'usediva se dol in pomeniva', povleci, potegni. Partnerstvo na 'nov način' je sestavljeno iz dveh samostojnih, uspešnih, veselih, kreativnih partnerjev, ki jima ni treba viseti drug na drugem, ampak se spodbujata, podpirata, motivirata, sta skupaj srečna in se imata rada. Seveda včasih eden bolj vleče naprej in včasih drugi. Vendar imata skupno vizijo in sta skupaj zato, da jima je lepše, boljše in skupaj poglabljata izkušnjo življenja.
 

Večinoma je pri nogavicah in podobnih situacijah težava različno razumevanje in doživljanje dogodka. Za moškega so nogavice samo nogavice. Zaradi enih nogavic se svet ne bo porušil in moški ne vidi smisla, zakaj mu draga ves čas 'utruja' s temi nogavicami, in včasih še naprej dela nasprotno prav iz kljubovanja. Ženska pa po drugi strani stvari doživlja osebno in odvržene nogavice zanjo pomenijo, da je njen partner ne spoštuje, ne ceni njenega dela in ne upošteva njenih želja. Zanjo nogavice niso samo nogavice. In dokler partner tega ne razume, ženska pa se običajno tudi ne zaveda, zakaj je tako prizadeta, je takšno situacijo težko rešiti.
 

Moški in ženske govorimo različen jezik in velikokrat potrebujemo prevod in razlago, da razumemo, kaj nam govori partner. Ko se pogovarjamo z nekom, ki ne govori istega jezika kot mi, in mu želimo nekaj dopovedati, običajno govorimo in ponavljamo iste stvari, postajamo pa vse glasnejši. Na koncu kričimo drug mimo drugega brez rezultata, namesto da bi se poskušali razumeti in stvari razložiti še kako drugače. In podobno je velikokrat v partnerstvu. Naučiti se moramo partnerjevega jezika, da se lahko razumemo in komuniciramo. Zato priporočam obisk 'jezikovne šole' ali pa 'prevajalca'. Drugače bomo ves čas samo predvidevali, kaj je partner dejansko rekel in kaj s tem mislil. Za vožnjo avtomobila potrebujemo znanje in naredimo izpit ter za številne druge stvari v življenju tudi. V odnos, ki je za nas najpomembnejši v življenju, pa se podajamo brez znanja in golih rok. Zato izkoristite vsako priložnost, da lahko pridobite novo znanje. In ni se vam treba vsega učiti iz lastnih izkušenj. Smo že drugi naredili dovolj napak. Pa veliko zabave. 

Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 2 mesec nazaj
Nalagam...