Miran Peterman

Majina zgodba in partnerski izzivi

14. september 2015    108 ogledov

Maja je 30 letna mamica, ki ima dve leti staro hčerko. Pri meni se je oglasila, ker ima zadnje čase občutek, da bo enostavno eksplodirala. Vsega je preveč. In premalo časa in energije. Zahtevna služba, ki ji pobere večino energije in potem pride domov, pa jo čaka njena hčerkica, ki potrebuje vso njeno pozornost. Da ne govorim o stanovanju, ki se nerado samo pospravlja. In potem še partner, ki ravno tako čaka, da ga “poservira” od spredaj in zadaj in katerega le s težavo spodbudi, da tudi on nekaj postori in ji priskoči na pomoč. Tako enostavno ne gre več: ali se bom razpočila ali pa onemogla.
 

Te stvari se niso zgodile od včeraj in ravno tako traja nekaj časa, da jih rešimo. Kje, zakaj in kako se je vse skupaj začelo?
 

Maja je bila edinka in njena mama je bila zelo zahtevna ženska. Nič ji ni bilo dovolj dobro in nikoli ni bila zadovoljna. Maja je bila odlična v šoli, dejavna v raznih krožkih, vas čas dosegala lepe rezultate, toda njena mama jo je pohvalila samo, če je bila najboljša. Tako se je že zgodaj naučila, da prejmeš ljubezen samo, če dosežeš dober rezultat. To ji je dalo še dodatne motivacije pri študiju in kasneje pri njeni poslovni karieri. Vedno, ko je dosegla dober rezultat, je prejela pohvale in se dobro počutila.
 

Mitja, njen partner, je odraščal v družini, kjer se starša nista najbolje razumela. Oče ni znal ceniti in spoštovati mame. Njuno partnerstvo je bilo polno prepirov in obtoževanja. Mama se je zato umaknila nazaj in večino časa in energije posvetila svojemu sinu. Skrbela je zanj in ga navezala nase. Zaradi tega tudi kasneje nikoli ni resnično postal samostojen in je vedno pričakoval, da bo zanj poskrbela njegova mama.
 

In tako sta se Maja in Mitja spoznala nekega jesenskega dne in si bila takoj všeč. Začela sta se dobivati in se sčasoma preselila skupaj. Maja je skrbela za Mitja in gospodinjstvo, Mitja ji je bil hvaležen in se pustil streči. Potem se jima je rodila hčerkica. Že pred rojstvom je Maja začela opažati, da le s težavo vse postori, ko pa se je rodila hčerkica, je bila konstantno brez energije. Enostavno ne gre vse. Mitja se je začel pritoževati, ona nazaj in vedno bolj pogosto sta si bila v laseh. Sledili so prepiri in napetosti. Dokler se Maja ni odločila, da poišče pomoč.
 

Prvi korak za Majo je bil, da je spoznala, da išče ljubezen na napačen način in na nepravih mestih. Ljubezen ne pride zaradi rezultata v službi, zaradi pospravljenega stanovanja, ampak zaradi ljubezni. Ljubezen zato, ker si, ker obstajaš, ker si čudovita, ker ti pripada ljubezen. Moraš se imeti rada. “Imej se rada” se ne zgodi avtomatsko. Se ne zgodi, če samo ponavljaš “rada se imam, rada se imam” pred ogledalom. Ljubezen do sebe zahteva proces ozdravljenja, zacelitve ran, srca, novih prepoznav o življenju, odnosih, partnerstvu.
 

Bolj kot Maja sebe ceni in se ima rada, bolj se je naučila, da zna postaviti meje. Meje v službi, meje v partnerstvu, odnosih, da se nauči včasih reči ne. In še posebej, da se nauči sebe pohvalit, spodbujat in je potrpežljiva sama s sabo.

Idealno bi bilo, če bi bil tudi Mitja na Coachingu. Tako bi bistveno hitreje skupaj naredili premik na partnerstvu. Drugače pa je to samo še večji izziv. Izziv, da se Maja nauči kaj je partnerstvo, kakšna pričakovanja ima lahko od svojega partnerja, kako ga lahko razume in se nauči komunicirati z njim, kako ga lahko prosi za pomoč, podporo. Bolj, kot se Maja spreminja, bolj kot ji uspeva najti način, da tudi svojega partnerja spodbudi, da ji pomaga, bolj znata oba ceniti drug drugega, uživata v skupnih trenutkih, bolj njuna mala družinica postaja srečna.
 

Maja je zadovoljna. Prvič v življenju se počuti izpolnjena. Srečna (tudi) brez pravega razloga. Parter jo je začel bistveno bolj podpirati; še vedno ju čaka nekaj dela, toda naučila sta se pogovarjati, komunicirati in povsem drugače gledata drug na drugega. Vesela je, ko je spoznala, da ni potrebno, da ona spreminja njenega partnerja ampak, ko ga sprejme in zna spodbujati, ona pa dela na sebi, se avtomatsko začne spreminjati tudi on.

 

– –

PS. Želiš tudi ti izboljšati svoje partnerstvo, potrebuješ več energije in potrpežljivosti? Lahko ti pomagam. Vabim te na brezplačni pogovor: http://www.sproscena.si/brezplacni-pogovor/

Vir: http://www.sproscena.si/majina-zgodba-in-partnerski-izzivi/
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...