Kaja Kastner

Z ajurvedo bo jesen še lepša!

piše: Kaja Kastner
5. oktober 2015    319 ogledov

Še včeraj je bil topel in sončen dan, ki sem ga izkoristila za sprehod. Lovila sem še zadnji pridih poletja, a narava je že dala slutiti prihajajoče spremembe. Listje počasi odpada in veter ni več tako prijetno topel. Prvi jesenski dan je tu in z njim tudi doša vata, ki prinaša hitre temperaturne spremembe, mraz, suh veter, subtilnost in lahkotnost. Kdor ima po naravi aktiven um, je bolj suhe postave, subtilen ali je v stresu, bo hitro čutil vpliv jeseni na svoje počutje. Doša vata, ki je spremenljiva kot smer vetra, bo najbolj negativno vplivala na osebe, ki nimajo rutine pri hranjenju in spanju. S svojimi kvalitetami bo motila našo notranjo energijo ali prano, kar lahko vodi v anksioznost, živčnost, nespečnost, zaprtost, suho blato, napenjanje ali suho kožo.

Na našo srečo ponovno odkrivamo tisočletna znanja ajurvede, ki so preživela različne instant vede in trende. Veličastna znanost ajurvede nam prinaša preproste rešitve, ki so usklajene z materjo naravo. Sezonske spremembe se dogajajo po vsem svetu, in ne le v oddaljeni Indiji, od koder ajurveda izvira. Zato si lahko z ajurvedo pomagamo in ponovno uglasimo svojo notranjost z naravnimi ritmi narave tudi v našem okolju.

Jesen bo prijetna z ajurvedo

Ste že slišali rek Manj je več? Tudi ajurveda prisega na preproste rešitve, ki imajo globoke učinke. V današnjem svetu večina ljudi zaupa zapletenim učinkovinam in visokotehnološkim izdelkom, ki pa v sebi ne nosijo več inteligence narave. Ustavite se za nekaj trenutkov in naredite nekaj naravnega zase. Telo, um in doša vata vam bodo zelo hvaležni.

Prehrana

Došo vata uravnotežimo z živili, ki imajo sladek, kisel in slan okus. Obroki naj bodo hranljivi in predvsem topli. Tudi pijače naj bodo tople, nikoli hladne ali ledene. Presni hrani se je v tem času bolje izogniti. Pozabite že enkrat na super smoothije, ki vam jeseni le škodujejo, saj so hladni, težko prebavljivi in z lahko kvaliteto ter le še bolj razpršijo um. Raje si pripravite topel napitek. Najboljša hrana za ta čas so enolončnice, ki jim dodamo žlico gheeja ali kakovostnega olja. Uporabljajte tople začimbe, ki bodo hrani ne le dodale odličen okus, temveč tudi pomagale agniju – prebavnemu ognju. To so ingver, črni poper, cimet, klinčki, muškatni orešček pa tudi naši timijan, rožmarin, bazilika, rdeča paprika in druge. Obroki naj bodo redni in vedno ob istem času.Glavni in največji obrok naj bo kosilo, v času, ko je sonce najvišje. Takrat je prebavni sistem najbolj pripravljen na presnovo in telo lahko izkoristi vse hranljive sestavine obroka. Ne pozabimo, da je sveža, lokalna, sezonska in ekološka hrana najboljša.

Topel napitek: Recept za jesensko-zimski smoothie 

  • 2 dcl toplega ekološko pridelanega nehomogeniziranega mleka (lahko tudi mandljevega, riževega ali ovsenega mleka)
  • 3 sveži datlji
  • 5–6 namočenih in olupljenih mandljev
  • 1 žlička gheeja
  • ščepec kardamoma, cimeta in vanilje

Najbolje, da čez noč namočimo mandlje in jih zjutraj olupimo. Če nimamo svežih datljev, lahko uporabimo tudi suhe, ki jih pred uporabo pol ure namakamo v vodi. Nato vse sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom in še topel napitek spijemo. Mmmmm …

 

Spanje

Eden izmed pogostih znakov neravnovesja doše vata je nezmožnost zaspati ali zbujanje sredi noči. Preveč ustvarjalne energije, tesnoba ali skrbi so prisotni v umu in zato tudi telo postane nemirno. Spanec deluje pomlajevalno in s svojimi lastnostmi težkega in stabilnega pomaga uravnotežiti lahko in mobilno došo vata. Zelo pomembno je, da se odpravimo k spancu vsak dan ob istem času, idealno ob 22.00 uri. Tako spimo v času, ki je najpomembnejši za obnovo telesa. Tudi zjutraj se bomo veliko lažje prebudili in čez cel dan imeli kakovostnejšo energijo. Dve uri pred spanjem počasi izklopimo razmišljanje o dnevnem dogajanju, izogibajmo se televiziji, računalniku in telefonskim pogovorom, ki samo spodbujajo nemir v umu. Namesto tega si privoščimo toplo kopel z eteričnimi olji, se sproščajmo, delajmo jogo, meditirajmo ali spijmo skodelico začinjenega toplega mleka.

Začinjeno toplo mleko:

  • 2 dcl nehomogeniziranega ekološkega kravjega ali mandljevega mleka
  • 1/4 žličke kurkume
  • ščepec kardamoma, cimeta
  • 1 žlička presnega medu

Mleko zavremo, dodamo začimbe in pustimo, da se ohladi. Med dodamo šele, ko se mleko ohladi na pitju primerno temperaturo. Pijemo pred spanjem na prazen želodec.

 

Dotik

Študije kažejo, da nam dotik prinese prav toliko ozdravitve kot hrana, ki jo užijemo. Dotik je prvi občutek, ki se razvije, in zadnji, ki izgine. Tudi potem ko vid, sluh, okus in vonj že bledijo s starostjo.

Ajurveda imenuje masažo s toplim oljem sneha, kar pomeni ljubiti. Dnevna samomasaža, pri kateri uporabimo toplo olje, tako gradi ljubezen do sebe. In komu ne primanjkuje tega? Redna samomasaža nam lahko spremeni življenje na bolje, še posebej tistim z neravnovesjem doše vata.

Dnevno samomasažo naredimo v toplem prostoru ter uporabimo olje, ki je za nas primerno. Olje ogrejemo tako, da kozarček olja postavimo v vročo vodno kopel in počakamo minuto. Stojimo na brisači, ki jo bomo tudi v prihodnje uporabljali za oljenje telesa. Na telo nanašamo toplo olje in masiramo od okončin proti srcu. Dolge mišice z dolgimi gibi, sklepe pa krožno. Ne pozabimo naoljiti lasišča in zmasirati cele glave. To nas bo dodatno pomirilo. Naoljimo tudi ušesa in nosnici in ne pozabimo na stopala. Kdor tega še ni poskusil, mu iskreno svetujem, da si čim prej vzame čas in to naredi! Zanimivo pri ajurvedski samomasaži je to, da kopel ali tuš sledita oljenju telesa in ne obratno, kot smo morda vajeni. Nato osušimo telo in lase ter ne pozabimo na ušesa in nosnici. In še nasvet, ki bo ohranil vašo kad čisto in odtočne cevi pretočne: za čiščenje uporabite čistilni prašek za posodo, ki najbolje razmasti površine.

Zaščita

Že naše babice oz. none so nam pravile, naj si pokrijemo glavo in ušesa. Tako se bomo zaščitili pred vetrom in mrazom. Ušesa so del telesa, kjer je doša vata izdatno prisotna, in če bomo pustili mrzlemu vetru krožiti, bo vata dodatno vznemirjena. Tudi roke in noge naj bodo na toplem.

Če smo vajeni spati pri odprtem oknu, pazimo, da se hladen zrak ne spušča neposredno na nas. Alternativa je, da prezračujemo prek drugih prostorov, kjer so okna odprta, v spalnici pa jih zapremo.

Ti preprosti nasveti najbolj koristijo, če jih izvajamo redno. Običajno pa na ajurvedskem svetovanju tudi povem, da je bolje napotek izvesti vsaj enkrat na teden kot nikoli. Tudi to bo imelo učinek, in ko ga boste začutili, bo več volje za redno izvajanje napotkov.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...