Kaja Kastner

Pozdrav soncu

piše: Kaja Kastner
23. november 2015    840 ogledov

V vedskih časih je bilo čaščenje sonca vsakodnevni obred. Ljudje so se zavedali, da jim sonce prinaša energijo, življenje in ne nazadnje tudi zdravje. Tudi druge antične civilizacije so poznale neke oblike čaščenja tega nebesnega telesa. Tako je bilo tudi v starem Egiptu, Grčiji in rimskem imperiju, pri staroselcih Severne, Srednje in Južne Amerike ter tudi na Japonskem in v skandinavskih državah.

Sonce v vedah velja za božanstvo ognja – agnija. Agniali prebavni ogenj v ajurvedi predstavlja vrata, skozi katera morajo vstopiti ne le hrana, temveč tudi vsi naši vtisi, dogodki in občutki, ki se pretvorijo v pozitivna čustva in misli in tako hranijo našo dušo. Brez zdravega agnija ni zdravja in ni življenja.

Koristi pozdrava soncu

Številne koristi govorijo v prid temu, da pozdrav soncu izvajamo vsak dan. Vpliva na moč srca, poveča cirkulacijo v telesu, razteza in krepi vse večje mišice ter učinkuje na sklepe. Spodbuja naš notranji ogenj ali agni in s tem prebavni sistem ter krepi povezavo med telesom, umom in dušo. Sonce je energetsko povezano s pingala nadijem oz. energetskim kanalom, ki nas greje ter prinaša pogum in zaupanje. Ta serija uravnava delovanje vseh sedmih čaker in petih elementov, gradnikov telesa. Z izvajanjem pozdrava soncu uskladimo svoj notranji ritem z ritmom sonca in narave. 

Medtem ko izvajamo pozdrav soncu, častimo življenje in svojo notranjo povezavo z univerzumom. Vaje predstavljajo popolno doživetje življenja, z vsemi svojimi vzponi in padci ter začetki in konci.

Kako izvedemo pozdrav soncu?

Tradicionalno se pozdrav soncu izvaja zjutraj v času sončnega vzhoda, tako da smo obrnjeni proti soncu. Običajno izvajamo šest ali dvanajst ciklov, ob posebnih priložnostih tudi sto osem. Ko enkrat zelo dobro poznamo sekvenco ter spremljajoče dihanje, lahko v pozdrav soncu vključimo tudi mantre, ki bodo prakso poglobile. Poglejmo, kako pravilno izvedemo pozdrav soncu.

1. Vdihujemo. Stojimo vzravnano, stopala so v širini kolkov, prsti na stopalih so odprti, teža telesa je enakomerno razporejena na peti, zunanjem robu stopala in blazinicah. Kolenska pogačica je potisnjena navznoter. Trtica je usmerjena navzdol, trebušček rahlo pokrčen navznoter. Prsni koš je odprt in dvignjen, cel hrbet pa raztezamo skozi glavo navzgor. Roki sta ob telesu, pogled je usmerjen naprej.

2. Izdihujemo. Sklenemo dlani v višini srca in spustimo glavo. Spodnji del telesa, nogi in stopala ohranjamo kot v predhodnem položaju.

Mantra: Om Mitraya Namaha

3. Vdihujemo. Roki z zunanje strani dvigujemo, raztezamo navzgor in nazaj, ob tem so dlani obrnjene druga proti drugi, ramena so spuščena. Dvigujemo in raztezamo tudi prsni koš. Pazimo na spodnji del hrbtenice in se v tem delu ne prelomimo. Spodnji del telesa, nogi in stopala ohranjamo kot v predhodnem položaju.

Mantra: Om Ravaye Namaha

4. Izdihujemo. Naredimo predklon, dlani postavimo ob zunanji rob stopal in glavo usmerimo navzdol. Nogi sta iztegnjeni, kolenski pogačici stisnjeni in trtica obrnjena navzgor. Če s prsti rok ne pridemo do tal, lahko nogi pokrčimo.

Mantra: Om Suryaya Namaha

5. Vdihujemo. Desno nogo iztegnemo nazaj, koleno postavimo na tla in iztegnemo stopalo. Pazimo, da z levim kolenom ne segamo čez stopalo in da koleno ostaja centralno nad stopalom. Odpremo in dvignemo prsni koš, pogled je usmerjen naprej. Trtico usmerimo navzdol.

Mantra: Om Bhanave Namaha

6. Zadržimo dih. Prste desne noge spodvijemo, koleno dvignemo od tal, nogo raztegnemo ter levo nogo iztegnemo nazaj. Nogi in hrbet so v eni liniji, trebušček je rahlo pokrčen navznoter. Prsni koš je nad dlanmi, pogled je usmerjen navzdol.

Mantra: Om Khagaya Namaha

7. Izdihujemo. Spustimo kolena na tla in prsni koš med dlani, s čelom ali brado se dotikamo tal. Komolci so ob telesu, lopatici skupaj in ramena potisnjena nazaj. Boki so dvignjeni od tal.

Mantra: Om Pushne Namaha

8. Vdihujemo. Boke spustimo na tla. Nogi sta skupaj in stopala iztegnjena. Prsni koš dvigujemo in odpiramo, ob tem ostajajo komolci ob telesu in ramena spuščena. Gib izvedemo le s pomočjo hrbtnih mišic, in ne rok.

Mantra: Om Hiranyagarbhaya Namaha

9. Izdihujemo. Boke dvignemo, trtico usmerimo navzgor. Nogi sta iztegnjeni, kolenski pogačici stisnjeni in peti usmerjeni proti tlom. Prsti na nogah in rokah so odprti in razmaknjeni. Hrbet se ravno razteza, glava je med rokami, ramenski obroč odprt.

Mantra: Om Marichaye Namaha

10. Vdihujemo. Pogled usmerimo proti dlanem, boke spustimo in hkrati prenesemo desno nogo naprej, tako da je stopalo med dlanmi. Pazimo, da z desnim kolenom ne segamo čez stopalo ter da koleno ostaja centralno nad stopalom. Leva noga je raztegnjena, s kolenom se dotikamo tal, stopalo je raztegnjeno. Odpremo in dvignemo prsni koš, pogled je usmerjen naprej. Trtico usmerimo navzdol.

Mantra: Om Adityaya Namaha

11. Izdihujemo. Levo nogo priključimo desni tako, da pustimo razmik med stopali za širino kolkov. Dlani so ob zunanjem robu stopal in glava usmerjena navzdol. Nogi sta iztegnjeni, kolenski pogačici stisnjeni in trtica obrnjena navzgor. Če s prsti rok ne pridemo do tal, lahko nogi pokrčimo.

Mantra: Om Savitre Namaha

12. Vdihujemo. Nogi rahlo pokrčimo, hrbet poravnamo in se dvigujemo. Roki potujeta z zunanje strani navzgor. Roki z zunanje strani dvigujemo, raztezamo navzgor in nazaj, ob tem so dlani obrnjene druga proti drugi, ramena so spuščena. Dvigujemo in raztezamo tudi prsni koš. Pazimo na spodnji del hrbtenice in se v tem delu ne prelomimo.

Mantra: Om Arkaya Namaha

1. Izdihujemo. Stojimo vzravnano, stopala so v širini kolkov, prsti na stopalih so odprti, teža telesa je enakomerno razporejena na peti, zunanjem robu stopala in blazinicah. Kolenska pogačica je potisnjena navznoter. Trtica je usmerjena navzdol, trebušček rahlo pokrčen navznoter. Prsni koš je odprt in dvignjen, cel hrbet pa raztezamo skozi glavo navzgor. Roki sta ob telesu, pogled je usmerjen naprej.

Mantra: Om Bhaskaraya Namaha

To je šele polovica sekvence pozdrav soncu, isto ponovimo še z levo nogo in ponovno začnemo s točko 1. En cikel pozdrava soncu pomeni, da sekvenco naredimo najprej z desno in potem z levo nogo. Najbolje je, da se pozdrav soncu naučimo pri kvalificiranem učitelju ali učiteljici joge, ki nam bo znala pomagati pri specifičnih obolenjih in omejitvah ter nam pokazala prilagoditve pri izvedbi.

Pozdrav soncu

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...