Bogastvo travnika, celostne masažne terapije in naravne delavnice

Moji najljubši parfumi

14. december 2015    423 ogledov

Imamo možnost ustvarjanja lastnih naravnih dišav, lahko si izdelamo svoje parfume in druge dišeče izdelke. Poznavanje vonjev in mešanja je sicer prava umetnost, vendar pa si vseeno na dokaj preprosto lahko pričaramu tudi svoje kreacije. Kreacije, ki so povsem naravne in nam ogromno prinesejo. 

Da pa bo naš izdelek resnično dober, moramo poskrbeti za kakovostne sestavine. Le tako bo lahko izdelek deloval tudi na drugih ravneh, npr. na psihološkem in terapevtskem. Izdelek, ki je narejen iz resnično naravnih sestavin, bo namreč deloval na področjih, kjer je to najpomembneje. To je sposobnost rastlin. Naša dišava je tako večplastna in z njo si ustvarjamo različne učinke, predvsem pa uravnoteži tudi naša um in telo. 

Dobro je, da vsaj malo poznamo pravila mešanj in seveda eterična olja. V grobem ločimo tri skupine: 

  • zgornje note – to so najhitreje hlapljiva eterična olja. So lahki, osvežilni. To so npr. citrusi.
  • srednja nota – to so vonji, ki v mešanici prevladujejo. Največkrat so to cvetni vonji.
  • spodnja nota – to so najobstojnejši vonji, ki so nekako 'težki'. Sem spadajo smole, lubje ipd.

V nadaljevanju potrebujemo še osnovo, v katero bomo nakapljali eterična olja. Samih eteričnih olj namreč ne smemo nanašati neposredno na kožo, saj gre za močno koncentrirane substance, ki našo kožo dražijo. 

Uporabimo lahko nevtralna rastlinska olja, kot je jojobino.
Uporabimo lahko tudi destilirano vodo z alkoholom. Eterična olja v tem primeru splavajo na površino, zato je treba izdelek pred vsako uporabo pretresti. 
Uporabimo lahko tudi hidrolat. Tudi v tem primeru je treba izdelek pred uporabo pretresti. 
Koncentracije so v parfumih visoke, saj je v ospredju vonj. Tako dodamo tudi do 30 odstotkov eteričnih olj. Vsekakor je priporočljivo začeti z manjšimi koncentracijami. 

Ideje za domačo izdelavo 

Cvetlični parfum

Osnova 5 ml jojobinega olja, 2 kapljici eteričnega olja mandarine, 3 kapljice eteričnega olja nerolija (5-odstotna raztopina), 6 kapljic eteričnega olja geranije, 1 kapljica eteričnega olja pačulija

V temno stekleničko najprej nakapljamo eterična olja, nato dolijemo olje. Rahlo premešamo. Uporabimo v enem tednu. 

Osvežilen

Osnova 3 ml alkohola in 7 ml destilirane vode, 4 kapljice eteričnega olja limone (fototoksična), 7 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče, 2 kapljici eteričnega olja poprove mete, 3 kapljice sandalovine (5-odstotna raztopina)

V stekleničko najprej nakapljamo eterična olja, dodamo alkohol in vodo ter rahlo premešamo. Uporabimo v enem tednu. Pred vsako uporabo je treba izdelek pretresti. 

Gozdni

Osnova 10 ml hidrolata brina, 3 kapljice eteričnega olja citronskega evkalipta, 6 kapljic eteričnega olja bora, 6 kapljic eteričnega olja atlaške cedre

V stekleničko najprej nakapljamo eterična olja, hidrolat ter rahlo premešamo. Uporabimo v enem tednu. Pred vsako uporabo je treba izdelek pretresti. 

Vir: www.bogastvo-travnika.si
Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
* Izbrisan
  komentiral 3 leto nazaj
hvala
Nalagam...