Tadeja Kern

Nagon in duša

piše: Tadeja Kern
14. december 2015    445 ogledov

Človek, ki ni spoznal samega sebe, še ne more biti človek, ker ni zavesten oz. prebujen. Biti človek namreč pomeni spoznati načela, po katerih delujejo telo, čustva in um.

 

O tem je spregovoril 57-letni Bodin iz društva Bindu, ki je vse svoje življenje posvetil raziskovanju človeka. Zaradi širokega znanja, pridobljenega na raziskovalni poti, ki ga je vodila tudi v številne odmaknjene kraje po svetu, kjer je staro ezoterično znanje še živo, in zaradi bogatih izkušenj, ki jih je nabral pri vodenju različnih delavnic, se v zadnjem času nanj obrača vse več ljudi, ki iščejo pot k srečnejšemu življenju.  

 

Govorimo o prvih treh ravneh ega. Kadar jih človek združi v eno in razume, šele doseže raven človeka. Človek, ki je dosegel raven človeka, ne more prizadeti drugega človeka, ker je njegovo stanje drugačno. Zato nima potrebe biti boljši od nekoga ali kaj imeti.

 

Ali razumete, kaj je ego? Seveda poznate definicije na pamet, toda ali ste se res kdaj poglobili tako globoko, da bi zares razumeli, kaj ego je? Ego je instinkt znotraj nas, živalski nagon, ki služi našemu preživetju. Brez njega v telesu ne bi bili sposobni preživeti. Predstavljajte si ga kot program ali skripto, vsajeno v nas z rojstvom. Ko ego spoznamo, ga s tem ni konec, kot napletajo nekatere teorije, ego imamo do smrti.

 

Ego zares razumete takrat, ko postane vaš suženj, ko si ga podredite in postanete njegov absolutni gospodar. Izpolnjevanje vaših ukazov mora postati njegova edina naloga, to je bistvo spoznanja o egu.

 

Mehanizem ega režira vaš svet po svoje, dokler si ga ne podredite. Toda ali veste, kaj si sploh podrediti? Podrediti si ego pomeni najprej sprejeti, si priznati in nato spoznati živalsko naravo, ki jo nosimo v sebi, kajti šele potem smo to lastno živalskost sposobni tudi nadzirati. Človek mora biti sposoben upravljati samega sebe v vsem – telesu, čustvih in umu. Zato pa potrebuje spoznanje o telesu, njegovih zmožnostih gibanja, vrsti in razponu čustev, spoznati mora zmožnosti svojega čutenja, kapaciteto razmišljanja ... spoznati mora svoja minimum in maksimum. Šele ko pridete do maksimuma, lahko razumete procese, ki se dogajajo v vas, in postanete gospodar, ki je te procese sposoben upravljati.

 

Vsi ljudje smo ustvarjeni po eni podobi, iz iste materije oz. snovi. Stara izročila pravijo, da ima človek v telesu 360 organov, ki med sabo sodelujejo in reflektirajo določene izkušnje, stanja. Pod kožo imamo 360 organov (kar hkrati pomeni, da imamo 360 možnosti, da zbolimo)!

 

Vem, da poznate anatomijo svojega telesa, toda ali se zavedate vseh svojih organov? Poznate svoje srce, pljuča, želodec – jih sploh čutite? Kako doživljate na primer silen napad jeze? Se zavedate, kaj se takrat dogaja v vas? Ne, ker so vaše oči namesto navznoter obrnjene navzven.

 

Percepcija zahodnega človeka je povsem obrnjena navzven. Toda to, kar doživljamo in čutimo, se v resnici dogaja v naši notranjosti. Kako lahko čutite, če je vsa vaša pozornost razpršena navzven?

 

Ko postaneš gospodar svoje nižje živalske narave, potem ko te prime jeza, zaznaš in razumeš, da je to le energija in da jeza nima nobenega smisla. Tako kot nima nobenega smisla biti nezadovoljen, nesrečen, v krizi. Obstaja kakšen smisel v tem?

 

Nesrečni ste, ker se s služenjem svojemu egu zapirate, ločujete od življenja, od sveta, ljudi. Zakaj bi vam šli ljudje na živce? Pa kaj potem, če sodijo drugače od vas? Je res bolje biti sam, izoliran od vsega, kot se smejati skupaj z ljudmi? Ste se kdaj vprašali, zakaj ljudje naredijo samomor? Ker več ne morejo trpeti sebe.

 

Človek pa, ki ima v sebi močno potrebo po tem, da nekaj doseže, ki hoče biti nekdo, v sebi razvija ego, to žival, ki je v njem, in je glede na svoje človeške potenciale nedvomno zelo omejen. Ker se ves čas bori za dosego nečesa, pri tem zelo trpi.

 

Vse dokler si za nekaj prizadevate, ste omejeni, ne morete živeti srečni. Le tisti, ki se prepusti, ki ničesar noče, je dovzeten za tisto več, kar presega naš ego in je zadeva duše, duha, srca. Samo če se odprete življenju, vam bo to skozi ušesa razodelo določene vibracije, ki vas bodo povezale z esenco življenja. Zato si je v življenju treba prizadevati postati nič. Začnite z gibanjem. Najprej se morate začeti gibati, kajti vse v vesolju se giblje.

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...