ISA, Inštitut za Djotiš in Vastu, Tina Pipan

Jesen, naravni ritmi in Vastu

piše: Tina Pipan
24. oktober 2011    228 ogledov

Zemlja nam ┼íe vedno nudi obilje pridelkov in kljub ─Źudovitemu septembru, pravemu indijanskemu poletju, so se dnevi zopet za─Źeli kraj┼íati, jutra in ve─Źeri so hladnej┼íi in ljudje, ki so v stiku s svojim telesom niso zaznali sprememb samo zunaj v naravi, temve─Ź tudi znotraj, v potrebah telesa in duha.

Dobro jim je prisluhniti, saj smo z naravi in ritmi v njej ter naravnimi elementi nelo─Źljivo povezani.

Vse kar obstaja, ┼żiva in ne┼żiva narava ter tudi ─Źlovek je sestavljen iz 5 naravnih elementov.

PROSTOR. ZRAK. VODA. OGENJ. ZEMLJA.

Brez teh elementov ne bi bilo nas in ne bi bilo Zemlje, narave in vsega kar nas obkro┼ża. Njihovo ravnovesje v ┼żivi in ne┼żivi naravi je bistvenega pomena za ohranitev le te in tudi nas posameznikov v njej, za na┼íe zdravje in dobro po─Źutje.

─îe smo pozorni na naravne ritme in dogajanje v naravi opazimo, da se prisotnost teh naravnih elementov skozi nenehno ponavljajo─Źe ritme v naravi menja in cikli─Źno spreminja.

─îe nas je v vro─Źem poletju grel element ognja je jesen ─Źas, ko se v naravi pove─Źa element zraka.

Element zraka predstavlja na─Źelo gibanja, ┼íirjenja in raztezanja. V Vastuju se element zraka imenuje VAJU, ki je pravzaprav Bog vetra, v Ajurvedi pa je z elementom zraka najbolj povezana ena izmed treh temeljnih na─Źel, imenovanih do┼íe: VATA. Vata v dobesednem prevodu pomeni zrak, v ┼íir┼íem pomenu pa predstavlja suhost, dinami─Źnost, gibanje, izlo─Źanje, dihanje in govor.

Element zrak zaznavamo s ─Źutilom za dotik. Slu┼żi nam za dihanje. Brez hrane lahko pre┼żivimo kar nekaj ─Źasa. Brez vode kak┼íen dan. Brez zraka in dihanja pa zelo malo. Dihanje je pomembno. Prva stvar, ki se v telesu spremeni, ko smo pod stresom je dihanje, zato je ┼íe kako pomembno nau─Źiti se pravilno dihati. S pravilnim dihanjem lahko vplivamo na dinamiko in kvaliteto tega elementa v nas samih in na┼íega po─Źutja. Sedaj, ko se tudi narava obra─Źa vase bodite tudi vi pozorni na svoje dihanje in poizkusite vsak dan nekaj ─Źasa nameniti sprostitvi in pravilnemu, zavestnemu trebu┼ínemu dihanju.

Ker je notranja zaznavna lastnost elementa zraka dotik, organ povezan z njim pa je ko┼ża, namenite ve─Ź ─Źasa negi ko┼że, tako zunanji, kot tudi notranji. Prava nega ko┼że se za─Źne s pravilno prehrano in dobro prebavo, ki je ┼íe kako povezana z elementom zraka in do┼ío imenovano VATA po ajurvedi. Na┼ía ko┼ża in ─Źutilo dotika pa bo nahranjeno tudi s pristnim stikom in objemom ljubljene osebe.

Tudi prostor v katerem ┼żivimo odseva celotno na┼íe bitje in vse kar se nam dogaja.

VASTU, kot mo─Źno znanje in veda o prostoru, njegovi gradnji ali urejanju le tega uporabi prostor kot pomo─Ź pri tem, kako si lahko izbolj┼íamo kvaliteto ┼żivljenja ter smo tudi skozi in s pomo─Źjo pravilno urejenega prostora v stiku z naravnimi ritmi in petimi naravnimi elementi.

Ne gre samo zato, da se vsi bolje po─Źutimo v estetsko urejenem in pospravljenem prostoru, ─Źeprav tudi to ni nezanemarljivo. Naravni zakoni in naravni elementi delujejo globlje, na vse dele na┼íega ┼żivljenja: posel, finance, zdravje, ljubezen.....

Prostor s svojo ureditvijo neizbe┼żno vpliva na vse vidike na┼íega ┼żivljenja: tok denarja, obilje, odprtost za ljubezen, zdravje....(to v zadnjem ─Źasu s ┼ítevilnimi dognanji potrjuje tudi sodobna fizika). Zrcali nam vse tisto kar je v nas, celotno ┼żivljenjsko situacijo in vse kar se nam dogaja. A zakonitost deluje tudi obratno.

Z ureditvijo in preureditvijo prostora lahko sami delujemo in ustvarjamo nove prilo┼żnosti, nove poti, blaginjo, zdravje in ljubezen.

Element zraka je v prostoru povezan s severozahodom. Severozahod pa je povezan z na┼ío komunikacijo. Odnosi. Mentalno in ─Źustveno stabilnostjo. Ko je v prostoru izra┼żeno neravnovesje na podro─Źju severozahoda se to najve─Źkrat izrazi v slabih odnosih in komunikaciji, zmedenosti in nemiru ter ─Źustvenih te┼żavah ter pove─Źani do┼íi vata v telesu po ajurvedi. ─îe imate te┼żave s tem podro─Źjem va┼íega ┼żivljenja si malo oglejte kaj se nahaja na severozahodu va┼íega stanovanja. To ni primerno mesto za spalnico ali zbrano u─Źenje ter umirjanje. To je podro─Źje gibanja, premikanja, lahko tudi nemira in nestabilnosti.

Naravni princip povezan s tem podro─Źjem je Luna, ki predstavlja ─Źustva, ob─Źutke, ┼żenski princip in ┼żenske organe, kri, hormone, ┼żleze, limfo. Tudi te┼żave s ┼żelodcem, vranico in izlo─Źanjem lahko razberemo iz podro─Źja severozahoda ter na┼íe odnose, tako poslovne kot osebne.

─îe imate te┼żave z zbranostjo ter zgoraj opisanimi te┼żavami, se ne zadr┼żujte preve─Ź na podro─Źju severozahoda, ker se bo s tem element zraka, ki v va┼íem ┼żivljenju ni v ravnovesju, ┼íe pove─Źal. Organizirajte si delo in spanje tako, da se ve─Ź zadr┼żujete na podro─Źju in relaciji jugozahod - severovzhod, ki je os stabilnosti.

Vnesite zeleno barvo in zelenje na podro─Źje severozahoda, lahko tudi v kombinaciji z belo. Lunina jantra na tem delu lahko vzpostavi ravnovesje. Pa ne samo v stanovanju, tudi v vas samih!

In ne pozabite - nelo─Źljivo smo povezani z naravo, tako v prostoru kot tudi zunaj njega. Zatorej jo vklju─Źite v vse vidike svojega ┼żivljenja!

Vir: http://www.eroja.si/

 

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...