V ajurvedi velja, da je zajtrk pomemben, vendar ne najveÄji obrok dneva. To mesto pripada kosilu, ki naj bo v Äasu, ko je sonce najviÅ”je na nebu. Takrat je tudi naÅ” prebavni sistem najbolj pripravljen pretvoriti zaužito hrano v nam hranljive snovi.
Zajtrk naj bo zato manjÅ”i obrok, ki nas bo nahranil in pripomogel k uÄinkovitemu opravljanju dela v dopoldanskem Äasu. Jeseni in pozimi se naÄelno priporoÄa topel zajtrk.
Ko zaužijemo izbrano vrsto hrane, ki ugodno deluje na naÅ” edinstveni prebavni sistem, se bomo veliko bolje poÄutili, uÄinkovitejÅ”i bomo pri delu in tudi ohranjali bomo zdravje. Z ajurvedsko diagnostiko, ki vkljuÄuje pregled osmih pokazateljev stanja telesa in vkljuÄuje tudi pulz diagnozo, lahko ugotovimo, kakÅ”ne konstitucije smo in kaj nam najbolj ustreza v danem trenutku.
Sestavine za hranljiv in lahek zajtrk so naslednje:
- 1/2 skodelice amaranta, kvinoje, basmati riža ali ovsenih kosmiÄev
- 1/2 skodelice mandljevega mleka ali ekoloŔkega mleka
- 5ā6 namoÄenih in olupljenih mandljev
- namoÄeno suho sadje (datlji, rozine ali suhe slive)
- 1 žliÄka kokosove nesladke moke
- 1/2 žliÄke gheeja ali kokosovega olja
- Å”Äepec kardamoma
- Å”Äepec kurkume
Äez noÄ namoÄimo mandlje in jih zjutraj olupimo. Suho sadje namakamo približno pol ure pred uporabo. Izbrano žito in kokosovo moko kuhamo v vodi, dokler ni kuhano, in nato odlijemo vodo. Dodamo namoÄeno suho sadje, zaÄimbe, ghee in mandljevo mleko ter minuto pokuhamo. Tako preprosto je to.
Zgornji recept bo pozitivno uÄinkoval naĀ doÅ”oĀ pitta Ā in jo uravnaval. V primeru neravnovesjiĀ doÅ”eĀ vata ali kapha je bolje, da recept prilagodimo.
DoÅ”aĀ vata lahko zgornjim sestavinam doda cimet in naravno sladilo ali uporabi pÅ”eniÄne kosmiÄe.Ā DoÅ”aĀ kapha pa bo bolje shajala z ajdo, jeÄmenom, koruznim zdrobom ali proseno kaÅ”o. Lahko doda cimet, vendar ne mleka, mandljev, kokosa in suhega sadja. Lahko pa si privoÅ”Äi žliÄko medu.
Ob tem zajtrku lahko spijemo manjÅ”o skodelico indijskega masala chaija. Kavi se je najbolje odpovedati, ker ne samo zakisli telo, temveÄ tudi vpliva na nadledviÄno žlezo, ki zaÄneĀ pospeÅ”enoĀ izloÄati kortizol ā stresni hormon. Kavo sem že veÄkrat v Å”ali poimenovala āstres brez stresaā. Sami pa presodite, ali ga Å”e potrebujete v svojem življenju. Äe se spraÅ”ujete, kje je tu sadje ali naravni sok, predlagam, da si ga privoÅ”Äite za dopoldansko malico, loÄeno od preostalih obrokov.