Emily  Enveritas

Ljubezen se izraža z nežnostjo

1. februar 2016    408 ogledov

Poslušam kričanje iz sosednjega stanovanja. Mama s histeričnim glasom vpije na svojo petletno punčko. Res ne vem, kaj tako hudega lahko stori petletni otrok, da se odrasla oseba tako zverinsko dere nanj. Besede se ji kar zaletavajo, nerazumljivo agresivno vpitje. Vmes punčka hlipa in bolj potihoma joka. Nekako razumem, da je povzročila škodo in nekaj razbila … Oh, pa je šlo 100 evrov v nič. Hm, to kriči mama, ki kadi! Najraje bi vstala in stopila tja čez.

Povedala tej mami, ki jo srečujem na stopnišču, z njenim mučeniško skrbniškim izrazom na obrazu, da je to, kar danes počenja, naložba v njeno starost.

Če bi danes položila na banko teh 100 evrov (da ne omenjam njenih stroškov za cigarete), ni nikjer zagotovila, da jih bo na stara leta dobila vsaj 1.000. Še zlasti pri nas v Sloveniji, ki smo uvedli pojem slabe banke namesto slabih politikov in gospodarstvenikov.

In odnosi postajajo spet najpomembnejši. Kar sejemo danes, bomo želi jutri. In kaj seje ta mama? Kaj so njene naložbe, v kaj vlaga?

Vlaga v svojega otroka! In v svojo starost! Če se tega zaveda ali ne. Če to hoče ali ne. Socialne in družinske vezi postajajo ponovno vse pomembnejše.

Toliko ljubezni, kot je danes daje svoji hčerkici, toliko je bo od nje dobila na stara leta!

Tega se večinoma veliko preslabo zavedamo. Na stara leta vedno dobimo tisto, kar smo dajali prej. Če smo bili zgolj skrbni, vedno zaskrbljeni, živčni, sitni in nervozni, dragi moji, to NI ljubezen. Ko boste od svojih odraslih otrok na stara leta dobili skrbnost, ki se meša z nestrpnostjo, živčnostjo in dobronamernimi nasveti v stilu: »Potrpi malo, saj veš, da nimam časa …, da ne morem …«, takrat nikar ne padajte v samopomilovanje in jamranje, kako nehvaležne otroke imate. Vprašajte se raje, kaj ste sadili, v kaj ste vlagali. Še bolje – vprašajte se kdaj pa kdaj to danes, ko so vaši otroci še majhni. Se res splača tako zverinsko kričati zaradi nepazljivosti in škode za 100 evrov?

To je morda res ekstremni primer, vendar se ta vzorec vse prepogosto vriva v naše medsebojne odnose. Preveliko staršev svojo ljubezen do otrok nakazuje s skrbnostjo oz. večinoma z zaskrbljenostjo. Bolj ko hodi mama s turobnim obrazom okrog, nenehno dela in gara ter nima časa, da bi se igrala z otroki, saj mora stalno samo skrbeti …, oh, bodo že razumeli ti pamži, da ob vsem tem ne more še razmišljati o tem, da bo nežno povedala svoje mnenje. Saj vendar vse naredi zanje, in bolj ko je zgarana, siva in utrujena, za boljšo mamo velja. Ajej, Cankar, okužil si nas z nekim čudnim virusom.

Takšno je prevladujoče mnenje. Tvegala bom izjavo: TO NI LJUBEZEN! Tam, kjer sta nestrpnost in agresija, ne moremo govoriti o ljubezni. Ljubezen se izraža z nežnostjo, prijaznostjo, pozornostjo.

Slovenska družba – kot da bi bila ponosna na zaskrbljenost. Kot da s količino zaskrbljenosti izražamo količino ljubezni. Dragi moji, to sta dve popolnoma nasprotujoči si energiji. Ljubezen se res izraža z ljubečo skrbjo, ne pa z zaskrbljenostjo. Kakšna je razlika? Pomislite na osebo, ki jo imate radi … Punčka se igra in po nerodnosti poškoduje veliko ogledalo na hodniku. Nobenemu otroku ni vseeno, če naredi napako. Nikar ne kričite nanj. Pomislite raje, kaj bi vi kot otrok potrebovali takrat, ko ste ušpičili kakšno reč in je šlo vse po zlu. So bili pridige, kritiziranje, vpitje in kaznovanje res najučinkovitejša sredstva za to, da ste si pridobili modrost, odgovornost in zdravo samopodobo?

Številni starši so na stara leta izjemno razočarani, ker njihovi otroci do njih niso pozornejši, nežnejši in prijaznejši. Počutijo se izkoriščani in zavrnjeni. Beseda, ki jo z grenkobo izjavljajo, ko pomislijo na svoje otroke, je nehvaležnost. In sosedi zagrenjeno povedo: »Dobrota je sirota«.

Namenite pozornost svojemu otroku. Vprašajte ga, kaj misli o tem ali onem, poglejte skupaj kakšno knjigo, poigrajte se z igrico namesto gledanja televizije.

Če boste majhnemu otroku dali dovolj ljubeče pozornosti, bo odrasel v zdravo in samozavestno osebo. Osebo, ki si bo znala postavljati cilje, se boriti za svoje ideje. V odgovorno osebo, ki bo znala ljubeče poskrbeti tudi za svoje ostarele starše. V nasprotnem primeru bodo preobčutljivi, prikrivali bodo nekakšno zatrto samopomembnost in se počutili ogroženi vsakič, ko jih nekdo ne bo pozdravil z dovolj velikim nasmehom. Ter vam pri 70. očitali, da jih niste imeli radi. Kar je pravzaprav res!

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...