Bogastvo travnika, celostne masažne terapije in naravne delavnice

Bogastvo gline

29. februar 2016    837 ogledov

Poznamo več vrst gline, vsem pa je skupno, da so naravne, z minerali bogate snovi. Gline delujejo čistilno, razstrupljevalno in zdravilno. Najboljše gline so sušene na soncu in zdrobljene v prah, da ohranijo bogastvo mineralov. Glina je netopna v vodi in maščobi.

Pri delu z glino ne smemo uporabljati kovine in prahu ne smemo vdihavati. Hranimo jo zunaj dosega otrok. Hranimo jo dobro zaprto na suhem mestu. Uporabljene gline ne smemo ponovno uporabiti.

Gline so sicer vsestransko uporabne. Prejšnjič smo že pisali o izdelavi glinenega mazila za celjenje dreves po obrezovanju. In tako kot glina celilno deluje na drevesa, deluje tudi na ljudi, celi in zdravi. Poleg tega ima izredno širok spekter uporabe v kozmetiki. Morda je še najbolj poznana za izdelavo mask in pilingov. Vendar pa jo lahko prav tako uporabimo za izdelavo deodorantov, zobnih krem, krem, šamponov ipd. Istočasno je lahko tudi čistilo, pa tudi pijemo jo lahko. Skratka sestavina, ki se jo splača imeti doma.

Vrste gline

Bela glina (kaolin) je bogata s silicijevim dioksidom (pribl. 66 %) in deluje mastno na dotik. Je najfinejša in primerna tudi za nežno, občutljivo, razdraženo in suho kožo. Ima regenerativne, prečiščevalne in razstrupljevalne lastnosti. Absorbira odvečni sebum in nečistoče ter deluje blago abrazivno. Primerna je za nego kože, las, telesa, ustne votline, pa tudi za ličila. Tako jo uporabljamo za obrazne maske, obkladke, za dodatek milom in kremam, za pilinge ipd.

Zelena glina je bledo zelenkastega odtenka (tudi siva glina se uvrša v to skupino). Spada med bolj poznane in priljubljene vrste gline. Je zelo vpojna in deluje čistilno, zato se pogosto uporablja v pripravkih za mozolje in akne in pri mastni koži. Kombiniramo jo z rastlinskimi izvlečki, rastlinskimi in eteričnimi olji.

Rumena glina je primerna za čiščenje in pilinge pri zreli in občutljivi koži.

Rdeča glina je bogata z železovim oksidom. Je zelo priljubljena v negi, saj deluje spodbudno in vrača lesk. Primerna je za vse tipe kože in za lasišče.

Uporaba gline

Pitje gline

Zaradi sposobnosti vezanja toksinov in razstrupljevalnega delovanja se priporoča pitje gline. Zvečer prelijemo eno žličko gline z vodo, pokrijemo in zjutraj spijemo na tešče. Postopek ponavljamo tri tedne. Prvi teden gline zjutraj ne premešamo (spijemo samo vodo, usedlino zavržemo), drugi teden jo rahlo premešamo in tretji teden jo dobro premešamo, da ne ostane nič usedline. Postopka seveda ne ponavljamo prepogosto. Največ enkrat do dvakrat na leto, najbolje spomladi in jeseni. Je pa treba upoštevati, da glina zmanjšuje učinke zdravil zaradi visoke absorpcijske sposobnosti.

Glinena maska za občutljive

  • 1 žlica bele ali rumene gline
  • 1 žlička sezamovega olja
  • 1 kapljica eteričnega olja sivke

Eterično olje raztopimo v rastlinskem olju in zmešamo z glino. Po potrebi dodamo malo destilirane vode ali hidrolata, da dobimo mazavo zmes. Nanesemo na očiščen obraz in dekolte, pri čemer se izognemo predelom okoli oči in okoli ust. Pustimo delovati, dokler ni skoraj vsa maska suha, nato odstranimo s toplo in vlažno brisačo.

Hranilna maska in piling

  • 1 žlica zelene gline
  • 1 žlica olja jojobe
  • 1 kapljica eteričnega olja geranije

Eterično olje raztopimo v rastlinskem olju in zmešamo z glino. Po potrebi dodamo malo destilirane vode ali hidrolata, da dobimo mazavo zmes. Nanesemo na očiščen obraz in dekolte, pri čemer se izognemo predelom okoli oči in okoli ust. Pustimo delovati, dokler ni skoraj vsa maska suha, nato poškropimo z vodo, da se ponovno namoči. Naredimo še piling z nežnimi krožnimi gibi in odstranimo s toplo in vlažno brisačo.

Glineni piling

  • 1 žlička zdrobljene, fino zmlete in presejane kamilice
  • 1 žlica rdeče gline
  • 1 žlička cvetličnega medu
  • 1 do 2 žlici destilirane vode
  • 2 kapljici eteričnega olja glede na tip kože

Med segrejemo, da se čim bolj utekočini. Dodamo preostale sestavine in jim zmešamo v fino pasto. Z nežnimi krožnimi gibi nanesemo na obraz in dekolte. Izognemo se predelom okoli oči in ust. Pustimo delovati dve do pet minut, nato pa odstranimo s toplo in vlažno brisačo.

Glineni šampon

  • 1 do 2 žlici zelene ali rdeče gline
  • pribl. 1,5 dcl tople vode
  • 5 kapljic eteričnega olja rožmarina

Sestavine dobro premešamo, da dobimo redko pasto, ki jo nato uporabimo kot šampon. Nanesemo na lase in lasišče ter pustimo delovati približno dve minuti. Nato dobro speremo.

Glina za umivanje zob

Ker je glina mehka kamnina, ne poškoduje sklenine in jo lahko uporabimo tudi za zobno pasto.

  • 1 žlica bele gline
  • pol žličke posušenih in fino zmletih zelišč (malina, poprova meta, žajbelj ipd.)
  • kapljica eteričnega olja poprove mete

Glino in zelišča dobro premešamo, dodamo eterično olje in kapljico fino zdrobimo ter vmešamo. Dobimo prah, ki ga uporabimo namesto zobne paste.

Odstranjevanje mastnih madežev

Glino posujemo po svežem mastnem madežu na tekstilu, preprogi ali pohištvu. Pustimo delovati 12 ur in odstranimo s sesanjem. Velja poskusiti.

Glina proti potenju

  • 2 žlički gline
  • 1 žlička posušenega in fino zmletega pelina ali žajblja

Glino in zelišče dobro zmešamo, dodamo lahko kakšno kapljico eteričnega olja čajevca in potresemo znotraj čevljev za odstranjevanje neprijetnega vonja, za preprečevanje potenja in proti utrujenosti.  

Vir: www.bogastvo-travnika.si
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...