Zoran Zavor

Šamanizem

piše: Zoran Zavor
9. avgust 2010    352 ogledov

Šamanizem je ena od najstarejših poznanih oblik zdravljenja in duhovnega potovanja. Uporablja se od pradavnine do danes, šamansko zdravljenje in obrede najdemo med skoraj vsemi ljudstvi sveta. V šamanizmu se uporabljajo razni načini in metode, ki človeka popeljejo v drugo stanje zavesti, kjer sta možna komunikacija s spiritualnimi svetovi in potovanje po deželah onkraj fizičnega sveta. Obstajata t.i. “navadna” realnost in “šamanska” realnost. Človek, ki se nahaja v šamanski realnosti, doživlja navadno realnost, kateri so dodane druge ravni obstoja; podobno kot bi skozi transparentno sliko gledali še eno ali več slik in bi nastala ena multidimenzionalna slika. Pri tem ne gre za vizualizacije, sanjarjenje ali izmišljevanje. Gre za resnično doživljanje realnosti na drugi ravni naše zavesti. Lažji prehod v šamansko realnost pomagajo dosegati bobni, ropotulje, petje, ples, halucinogene rastline in drugi pripom0čki.

V šamanizmu obstajajo trije svetovi:

  • srednji svet, to je svet, v katerem živimo;
  • spodnji svet, ki je geografsko gledano navzdol – svet pod zemljo. Svet je z energijskega stališča nevtralen; pekel in drugi negativni aspekti podzemlja nimajo s spodnjim svetom nobene zveze.
  • zgornji svet, ki je geografsko gledano navzgor – svet nad oblaki. Tudi ta svet je z energijskega stališča nevtralen; nebesa v katoliškem smislu ali drugi poudarjeni pozitivni aspekti duhovnih višav nimajo z zgornjim svetom nobene zveze.

Bistvo šamanskega delovanja je v prvi vrsti zdravljenje – zdravljenje sebe, drugih in zemlje.

Šamansko zdravljenje

Šamani verjamejo, da ima vsak človek svojo žival moči. To je duh živali, ki predstavlja določeno živalsko vrsto. Žival moči nam pomaga živeti, nas ohranja zdrave, razumne in vitalne. Živali moči pomagajo nam, ljudem, živeti življenje na zemlji bolje in nas povežejo z energijami matere zemlje. Brez živali moči nas spremlja občutek praznine, smo brez volje, radosti in moči, nepovezani z življenjem, sami s sabo in z materjo zemljo. Posledično lahko zbolimo, pademo v depresijo ali se nam dogajajo kakšne druge težave, ki nam lahko škodijo (odvisnosti, fobije …)

Vsak otrok ima v otroštvu žival moči, skozi odraščanje pa se velikokrat zgodi, da človeka žival moči zapusti. To se dogodi zaradi več razlogov, najbolj pogosti so, ker najstnik v želji, da ugaja družbi, okolici, uresniči zahteve staršev ali iz strahu, da ne bi bil sprejet v družbi, potlači svoje bistvo in s tem odžene svojo žival moči.

V civilizacijah, kjer je prisoten šamanizem, se uporabljajo iniciacije za prehod v odraslost, s katerimi pomagajo odraščajočemu, da si obdrži svojo žival. V uporabi so tudi tehnike, s katerimi ljudje obnavljajo stik. Človeku pa, ki nima svoje živali, pomaga šaman s svojim šamanskim potovanjem in zdravljenjem najti njegovo žival moči in mu jo vrne nazaj.

V zahodnem, razvitem svetu je šamanizem zatrt skoraj do korenin. Zatrta je tudi zavest o materi zemlji, povezanost med človekom in njegovimi soprebivalci na našem planetu, kot so živali, rastline, minerali, reke, morja, oblaki, zemlja, jame, veter, gore … Vsi smo povezani med sabo, četudi mogoče povezave ne čutimo. Žival moči nam pomaga ojačati naše občutenje vezi z okoljem, v katerem živimo, ljudmi, živalmi in rastlinami. Z naravnim in nenaravnim svetom. Žival moči nam pomaga ojačati naše občutenje vezi z našo dušo, z našim jedrom, našim poslanstvom.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...