Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

22 razlogov, zakaj izvajati jogo (vpliv na čustveno/duševno zdravje)

11. marec 2013    702 ogledov

Tokrat vam predstavljamo novih 22 razlogov za jogo, ki dobrodejno vplivajo na naše duševno oziroma čustveno zdravje. Zagotovo boste našli ustrezen razlog zase, ki vas bo spodbudil, da se pridružite številnim osebam, ki že vadijo jogo in doživljajo enkratne učinke.

Tečaje, dogodke ali srečanja, povezana z jogo, lahko najdete v napovedniku spletnega portala Svetloba.si. Prav tako lahko najdete primernega učitelja zase v imeniku spletnega portala Svetloba.si.

Pozitivni učinki joge, ki vplivajo na duševno/čustveno zdravje

 1. Razpoloženje: joga izboljša vsesplošno dobrobit posameznika. Kombinacija krepitve koncentracije med umom in telesom, ustvarjanja bolj zdravega telesa in osredotočenja znotraj sebe nas vodi k izboljšanju našega razpoloženja in počutja.
 2. Zmanjšanje stresa: osredotočenje na izvajanje joge zmanjša stres in poudarek stresa na naše življenje.
 3. Anksioznost: z dihalnimi vajami med izvajanjem joge zmanjšamo tesnobnost.
 4. Depresija: nekateri verjamejo, da med izvajanjem nekaterih vrst joge na površje privrejo potlačena čustva. S tem v našem telesu in umu ni več ujete težke in boleče energije, ampak se sprosti prek vadbe. Zmanjšanje negativnih in potlačenih čustev pripomore k zmanjšanju oziroma omejitvi depresije pri številnih osebah.
 5. Sprejetje samega sebe: prek joge z osredotočenjem nase in spoznavanjem dejstva, da popolnost ni naš cilj, lažje in lahkotneje sprejmemo sami sebe takšne, kot resnično smo.
 6. Samonadzor: prek nadzorovanih gibov nas joga uči, da prenesemo samonadzor v vsakodnevno življenje (v različne vidike).
 7. Povezava telesa in duha: z nadzorovanimi gibi telesa in usmerjenim dihanjem 'treniramo' svoj um, da najde mesto v umirjenosti in miru.
 8. Pozitiven pogled na življenje: izvajanje joge vzpostavi hormonsko ravnovesje in ravnovesje živčnega sistema, kar posledično pripomore k bolj stabilnemu in pozitivnemu pogledu na življenje.
 9. Sovražnost: številni jogiji poročajo o velikem zmanjšanju količine sovraštva in okrepitvi sposobnosti nadzorovanja 'pohoda jeze'. Učinek umirjenosti povsem verjetno prihaja zaradi sprostitve in meditacije, ki sta del joge in vplivata na pomiritev živčnega sistema. Manj sovražnosti pa pomeni tudi nižji krvni tlak, manj stresa in bolj zdrav pristop k življenju.
 10. Osredotočenost: raziskovalci poročajo, da je potrebnih le osem tednov izvajanja joge, da se vidijo rezultatu v izboljšanju koncentracije in povečanju motivacije.
 11. Spomin: z izvajanjem joge se izboljša spomin zaradi kombinacije izboljšanega pretoka krvi skozi možgane, zmanjšane količina stresa in okrepitve osredotočenosti.
 12. Pozornost: pozornost ali prisotnost pri izvajanju joge za ohranitev strukturiranega dihanja v povezavi z jogijskimi položaji se kaže v povečanju sposobnosti ostrega osredotočenja na naloge v vsakodnevnem življenju.
 13. Socialne sposobnosti: pri jogi se naučimo medsebojnega sodelovanja, ki se pokaže na vseh področjih našega življenja. Joga se iz začetnega osebnega potovanja prenese v povezovanje in občutek pripadnosti določeni skupini ljudi, kjer izboljšamo socialne veščine ob izvajanju joge.
 14. Pomirjenost: intenzivna osredotočenost na telo prinaša občutek pomirjenosti. Pri jogi spoznamo tudi številne meditacijske tehnike, npr. dihalne tehnike za sproščanje svojih misli in odsotnost le-teh, kar pripomore k pomiritvi našega uma.
 15. Kognitivne funkcije: z izvajanjem joge izboljšamo kognitivne funkcije. Po besedah raziskovalcev je prišlo do izboljšanja na tem področju pri ženskah v času klimakterija.
 16. Čustveno ravnovesje: joga nas uči prisluhniti svojemu telesu in čustvom, ki smo jim izpostavljeni.
 17. Notranja moč: z jogo dosežemo izboljšanje glede občutenja svoje notranje moči in okrepitve le-te.
 18. Um: z jogo dosežemo, da se naša razpršena energija uma združi v centru, zaradi česar smo sposobni obvladovati številne stresne in napete situacije, ki zahtevajo osredotočen um.
 19. Svoboda: z jogo dosežemo občutek svobode, saj se 'iztrgamo' iz vsakodnevnih okvirjev, v katere se postavimo.
 20. Občutek uspeha: z rednim izvajanjem joge opazujemo svoj napredek na telesu in v umu, kar nas navda z občutkom uspeha.
 21. Samozavest: z rednim izvajanjem joge pripomoremo k dvigu tonusa mišic in kože, izboljšamo držo, izgubimo telesno težo, kar posledično pripomore k večji samozavesti.
 22. Višje stanje zavesti: z jogo in vsemi združenimi učinki, ki nam jih prinaša, se začnemo prebujati v svet duhovnosti, dvigovati stanje trenutne zavesti in posledično dosegati višja stanja zavesti.

Tokrat smo spoznali 22 odličnih razlogov, zakaj izvajati jogo. Pridružite se nam spet naslednji teden, ko vam bomo predstavili nove razloge, zakaj je joga dobra telesna vadba. 

Ste spregledali prvih 21 razlogov za jogo, ki imajo pozitivne učinke na telo? Našli jih boste tukaj.

Vir: www.matchstickmolly.com
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...