Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Vision board – močno vizualizacijsko orodje

19. marec 2013    1026 ogledov

Vision board je preprosto, a kljub temu močno vizualizacijsko orodje, ki aktivira univerzalni zakon privlačnosti, da lahko mi manifestiramo svoje sanje v realnost. Koncept vision boarda, poznanega tudi pod izrazom tabla ciljev, zemljevid ciljev, se pojavlja že več generacij, vendar je postal priljubljen šele po uspehu strokovnjaka Johna Assarafa, ki je svojo zgodbo o uspehu uresničitve svojih sanj dosegel s pomočjo vision boarda.

Kaj je vision board?

Kot rečeno, je to vizualna predstavitev ali kolaž vseh stvar, ki si jih želimo imeti, biti ali početi v svojem življenju. Vision board je pravzaprav sestavljanka na večjem kosu papirja, penasti tabli, slikarskem platnu ali tabli iz plute, na katero nameščamo, lepimo, rišemo, pišemo o tistih stvareh, ki si jih želimo v svojem življenju oziroma tistem, kar si želimo postati v svojem življenju. Namen vision boarda je aktivacija zakona privlačnosti, saj bomo lahko tako iz zunanjega okolja privlačili tiste stvari, ki bodo pripomogle, da se bomo zavedali svojih sanj. Z izbiro slik, risb, besed, ki polnijo naša čustva z občutki strasti, bomo začeli manifestirati vse tiste stvari na vision boardu v naše realno življenje.

Znanost, ki stoji za zakonom privlačnosti

Zakon privlačnosti pravi, da v svoje življenje privlačimo vse tisto, čemur dajemo pozornost, ne glede na to, ali je to pozitivno ali negativno. S psihološkega vidika je zakon privlačnosti najbolje predstaviti kot sistem možganov, ki filtrira informacije, poznan tudi pod imenom retikularni aktivacijski sistem (RAS). Na bazi človeškega možganskega debla, med podaljšano hrbtenjačo in mezencefalonom, leži majhen center, imenovan retikularni aktivacijski sistem, ki razvršča in ocenjuje prihajajoče informacije. Naše misli, naj bodo pozitivne ali negativne, imajo vlogo programiranja sistema RAS z uglasitvijo na zunanje dražljaje, ki nam pomagajo hitreje do naših namenov. Sistem RAS je odgovoren za filtracijo vseh informacij, ki jih prejmejo naši možgani, prav tako deluje kot prejemnik informacij, ki imajo oznako pomembno. Naši možgani se lahko ukvarjajo s 100 trilijoni bajtov informacij v vsakem trenutku. RAS pa ima nalogo, da iz vseh prihajajočih informacij prefiltrira tiste, ki so za nas in za naše preživetje nujno potrebne. Toda RAS ne razlikuje med realnim dogodkom in izmišljeno, izkrivljeno realnostjo, vendar lahko njegovo pomanjkljivost izkoristimo, da s pomočjo svojih pozitivnih misli in zunanjih dražljajev naravnamo na svoj želeni cilj, namero. S pozitivnimi mislimi in afirmacijami usmerimo pozornost sistema RAS na posamezne zunanje dražljaje, ki vibrirajo s frekvenco naše vizije. 

Osebni vision board

Osebni vision board je omejen le z obsegom naše lastne kreativnosti. Za njegovo izdelavo ne potrebujete umetniškega statusa ali znanja. Osnovi elementi dobro oblikovanega vision boarda so:

 1. Vizualizacija: naš podzavestni um deluje oziroma dobro zaznava fotografije, slike, zato naj bo vaš vision board čim bolj vizualno bogat. Svoje slike, fotografije lahko obogatite z besedami, frazami, ki pomagajo povečati vaš čustveni odziv.
 2. Čustva: vsaka slika oz. fotografija naj bi zbudila pozitivna čustva v nas ob pogledu nanjo! Prvi odziv na vision board naj bi nas navdal s srečo in in nas napolnil s strastjo, vsakič ko se zazremo vanj.
 3. Strateška postavitev: postavljen naj bo na lokaciji, ki je najbolj izpostavljena. Podzavest moramo nenehno dražiti z energijo vision boarda, da bomo lahko svoje želje in namere manifestirali čim hitreje.
 4. Osebnost: negativni občutki, dvom in kriticizem lahko poškodujejo oz. uničijo delikatno energijo, ki jo oddaja vision board. Če vas je strah kritike in sram pojasnjevanja, vision board postavite na varno, kjer ga boste lahko videli samo vi!  

Kako narediti svoj vision board? 

Potrebujete slikovni material, fotografije, lepo izrezane okrašene naslove ... Prelistajte revije, časopise in poiščite tiste slike, ki so pomembne za vaš cilj. Ne ocenjujte slik in ne postavljajte jih še na tablo. Zložite jih na kup in se nato sprehodite po izbranih slikah ter jih začutite. Če zavibrirajo z vašo energijo, jih obdržite, sicer jih dajte stran. Slike se vas morajo dotakniti, vas osrečiti, ko jih zagledate.  

Vprašanja, ki vam bodo pomagala pri sestavljanju vision boarda, so naslednja:

 1. Kaj boste naredili, ko boste svoj cilj zaznali, se ga zavedali? 
 2. Kam bi radi odpotovali?
 3. Kje bi radi živeli?
 4. Katere stvari posedujete?
 5. Kakšno prevozno sredstvo uporabljate?
 6. Kaj boste počeli v svojeM življenju, kje delate?
 7. Komu boste pomagali?

Razporedite in nalepite slikovni materil. Razporejajte in se igrajte s slikami in vzorci na tabli, naj se prebudi vaša ustvarjalnost. Ne skrbite glede umetniškega videza. Uredite slike tako, da bodo v največji meri resonirale z vašo energijo. Dopišete lahko besede, fraze, ki vam pomagajo pri tem, da bodo vaše slike še bolj zažarele. Na dnu napišite datum kreacij in datum manifestacije le-teh. To nam omogoča, da vidimo in vemo, kdaj je bila naša vizija ustvarjena, in vsakič ko jo pogledamo, vidimo njen napredek, srečo in veselje, ki nas prevzameta ob koncu in manifestaciji svoje nove realnosti. Ko vidimo končni datum, se veselimo svojega uspeha, ki nam je vsak trenutek bližje.

Postavite svoj vision board na vidno mesto. Nekateri jo imajo v službi, pisarni, dnevni sobi ali spalnici, na stropu nad posteljo, da je prva stvar, ki jo vidijo, njihova nova realnost in zadnja, preden gredo spat. Če pa ne želite, da jo vidijo vsi, jo postavite tja, kjer resnično veste, da bo vidna samo vašim očem. 

Svoj vision board lahko tudi dopolnjujete, saj nas bo tako vedno znova navdihoval. Napolniti nas mora s prenovljeno strastjo vsakič, ko ga uzremo. Zgodilo se nam bo, da bolj ko se bomo približevali cilju, bolj si bomo želeli še česa novega ali pa bomo ugotovili, da katera od želja na vision boardu ni več na prioritetnem seznamu želja oziroma da ne vibrira več z našo energijo. Če se vam to zgodi, se ne obremenjujte preveč, le prekrije jo z novo, bleščečo sliko ali pa jo odstranite in zamenjajte z novo. Ne izražajte nezadovoljstva, saj lahko tako poškodujete svoj vision board. Ta ni končni izdelek umetnika. Gre za dinamičen izdelek, ki se spreminja in dobiva novo obliko. Kar pomeni, da če začutite, da vas vision board ne polni več z novo, svežo energijo, strastjo ali pa oddaja šibko energijo, ga je treba dopolniti. 

Želim vam veliko ustvarjalne energije in uresničenega vision boarda. 

 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...