Petra Škarja, založništvo in izobraževanja

Nekoč – danes

15. maj 2013    515 ogledov

Ženske se danes pritožujejo, da ni pravih moških. Pa tudi moški se danes pritožujejo, da ni pravih žensk. 

No, jaz se kar strinjam s tem. Ne, da jih NI, ampak da jih je vedno manj. Danes se nekako mešajo odgovornosti, delo, prispevek, videz in energija obeh spolov, kar je bilo včasih striktno ločeno. To je sicer prineslo nekaj pozitivnih sprememb, a sama sem prepričana, da je to narobe svet. Ženske bi v osnovi morale ostati ženstvene in moški bi morali ostati MOŽATI. Ženska osvaja z LEPOTO in moški na prvi pogled iščejo prav LEPOTO. Moški osvaja z 'viri' (premoženje, izobrazba, ambicioznost) in ženska tudi to naprej opazi pri njem. To so naši povsem podzavestni programi, ki so v vsakem izmed nas že prirojeni (od kod izvira to, si lahko preberete pri obnovi knjige ZAKAJ MOŠKI HOČEJO SEKS IN ŽENSKE POTREBUJEJO LJUBEZEN). 

 

In NE, ne morem se strinjati, da smo vsi enaki. Enakopravni JA, enaki pa nikakor ne. Ups, tole bo trn v peti številnim, ker so nas prepričali (pa smo spet pri medijih, državi, politiki …), da MORAMO tako razmišljati. Kaj pa, če ne? Če živite z osebo nasprotnega spola, že vidite, da nikakor nismo enaki. 

 

Ženske – čustva. Moški – cilji.

Ženska – toplina. Moški – viri.

Ženska – sledi. Moški – vodi.

Kako so že rekli včasih? Da moški naredi hišo, ženska pa dom. Resnica!

 

Danes nam je gospodarski napredek prinesel veliko dobrega. Ampak prinesel nam je tudi precej slabega, kar zadeva povezanost med partnerjema, kar zadeva močno družino. Ste vedeli, da danes v povprečju zakon traja 12 let (podatek iz leta 2007)? Groza! In ste vedeli, da je danes veliko več varanja, mamic samohranilk, nesreče v ljudeh, žalosti in bolezni? 

 

Velik vpliv pri tem ima to, da ljudje zanikajo sebe. Nisem dovolj dober, nisem dovolj lep, nisem dovolj sposoben. O tem so nas prepričali drugi, zunanji dejavniki, kot so država, Cerkev, mediji in šolstvo. In ti so nas prepričali tudi, da moramo razmišljati, da smo vsi enaki, da imamo enake želje, enake sposobnosti – moški in ženske. A realnost kaže drugače. Dejstvo je, da so moški v splošnem fizično močnejši od žensk, da imajo širša ramena in brado na obrazu. Tako je tudi dejstvo, da moški možgani in hormoni delujejo drugače kot ženski. 

 

In vedno več žensk zanika svojo ženstvenost (toplina, nežnost, ranljivost, čustvenost, intuicija, skrb za ljudi …) ter poskušajo biti enake moškim na vseh področjih. Tudi vedno več moških pozablja na svojo moškost, ker se od njih pričakuje, da postanejo bolj ženstveni (čustveni, razumevajoči, opravljajo gospodinjska opravila, izražajo čustva, jokajo …). 

 

Rezultat? Ženske res dosegajo odlične poslovne rezultate, nekatere tudi na račun časa z družino. Pa tudi moški so vedno bolj 'priljubljeni' v množici, čustveni, skrbijo za gospodinjstvo … A ljudje so vedno bolj nesrečni, nezadovoljni, družine vedno manj trdne in stabilne. Pomešali smo žensko in moško energijo do točke, ko smo vsi zmedeni, KAJ SPLOH SMO. Ženska bi v osnovi morala ostati ŽENSTVENA in se zavedati svojih prednosti in sposobnosti. In tudi moški bi morali ostati MOŽATI (odločni, prepričani vase, trdni, stabilni …). 

 

Kar ne pomeni, da ženske ne smejo biti poslovno uspešne in da moški ne smejo pomagati pri gospodinjskih opravilih. Ne. Ampak – ženska bi morala VEDNO na prvo mesto postaviti družino, čustva in toplino, moški pa bi moral dosegati zastavljene cilje ne glede na vse. Ker s temi nagoni in to energijo smo se rodili!

Prepričali so nas, da so kuhanje, pospravljanje, skrb za dom, dajanje topline in nežnost moškemu nekaj poniževalnega in sramotnega (»Nisem sužnja, da bi to morala delati!«) – NEUMNOST!

 

Kdo pravi, da ni najbolj srečna prav tista ženska, ki ima doma velik vrt, za katerega z največjim veseljem skrbi, ki ima štiri otroke, daje toplino domu, vsak dan skuha domačo in zdravo hrano, je rada lepa in nežna, izraža čustva, se aktivno igra z otroki in občuduje svojega moškega? 

 

Težko to sprejmemo, ker nas okolica ovrednoti zgolj na podlagi poslovnih dosežkov, ki jih dosegamo. 

Začnite poslušati sebe, svoje želje, svojo intuicijo. Ne podrejajte se zunanjim pričakovanjem okolice. Le tako boste našli srečo in zadovoljstvo. 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...