Grega Gregorec

Intenziv Gnoze

piše: Grega Gregorec
21. maj 2013    404 ogledov

Kon─Źni┬ácilj ve─Źine┬áduhovnih praks in u─Źenj je samospoznanje, prebuditev, nekateri temu pravijo tudi ┬╗razsvetljenje┬ź. Sama beseda ┬╗razsvetljenje┬ź ni najbolje izbrana, ker v sebi vklju─Źuje┬ámo┼żnost neke transcendentalne, nadzemeljske izku┼ínje, ki jo je potrebno ┼íele na┬á na novo pridobiti. Se pravi, v tem trenutku jo ┼íe nimamo in delamo na temu, da jo na novo pridobimo.

Pa vendarle je┬áDirektna Izku┼ínja Resnice, ki jo dose┼żemo na Intenzivu Gnoze ves ─Źas prisotna v posamezniku. To je najbolj normalno in naravno stanje za ─Źloveka. Med tem naravnim stanjem, na┼íim resni─Źnim jazom in med na┼ío pretirano identifikacijo s fizi─Źnim telesom, ─Źustvi, osebami je na┼í ego, na┼í um. Na┼í um je skladi┼í─Źe mentalnega in ─Źustvenega naboja, ki smo ga nakopi─Źili z leti in odreja na┼ío percepcijo in razumevanje na┼íega ┼żivljenja.

Ko posameznik globoko izkusi ta svet, ko pogleda ves ta svet objektivno in realno, ko se mu dolo─Źene stvari ru┼íijo in i┼í─Źe odgovore in re┼íitve...pride do vpra┼íanja...Kdo sem jaz? Kaj je ┼żivljenje? Kaj je smisel vsega tega? Zakaj sem zbolel/la? Zakaj nisem sre─Źen/na? Zakaj me je zapustil/la? Zakaj sem sam/sama?

Kaj naredi ve─Źina ljudi?┬áNekateri poizku┼íajo preusmeriti pozornost na ┬╗pozitivne stvari┬ź in recepte, ki jim ponujajo drugi ljudje, ki naj bi bili v ┼żivljenju uspe┼íni... drugi i┼í─Źejo odgovore v knjigah, tretji pri zdravilcih in jasnovidcih, ─Źetrti pri u─Źiteljih, ki so avtoritete in ┬╗vedo┬ź. Vse iskanje je ponavadi usmerjeno v zunanji svet, torej v okoli┼í─Źine, ki bi se morale zgoditi, da bi nekaj dobro funkcioniralo. Torej imamo problem, imamo preteklost v katerem so bile problemati─Źne situacije, katere ─Źutimo v tem trenutku in prihodnost, ki upamo, da nam bo prinesla uspeh, sre─Źo in olaj┼íanje. To prihodnje stanje pa v meni ustvarja napetost in pritisk, saj jo v tem trenutku ┼íe nimam. Vse kar i┼í─Źem zunaj sebe, zahteva dolo─Źen ─Źas, da se┬á manifestira. In moram torej ─Źakati... in biti potrpe┼żljiv.┬á

 

Ve─Źino stvari, ki jih v ┼żivljenju do┼żivljamo in ob─Źutimo niso resni─Źno na┼íe, temve─Ź so samo produkt na┼íega uma in ─Źustev. Pretirana identifikacija z razli─Źnimi elementi na┼íe osebnosti nam onemogo─Źa ┼żivljenje videti tako, kot v resnici je. Pogosto so to etikete in nalepke...Jaz sem pameten...Jaz sem depresiven...jaz sem bogat...jaz sem reven...jaz sem Marko, jaz sem zdrav...jaz sem bolan...jaz imam raka...jaz sem ostal sam...jaz sem star in nemo─Źen...jaz imam probleme...jaz potrebujem terapijo...Vseskozi samo JAZ. Od trenutka, ko se zjutraj prebudite in do trenutka ko greste spat....JAZ, JAZ, JAZ...Kdo ima problem? JAZ ima problem...

 

Cilj, ki ga ima Intenziv Gnoze je odgovor na to vpra┼íanje...Kdo sem jaz? Kaj je ┼żivljenje? Kaj je drugo ─Źlove┼íko bitje?

Vpra┼íanje ┬╗Kdo sem jaz┬ź?┬á je bistvo iskanja v razli─Źnih duhovnih ┼íolah in tradicijah. V budizmu je to nirvana, v zenu kensho in satori, v┬ájogi┬ásamadhi, v kr┼í─Źanstvu ponovno vstajenje in prebujenje...v intenzivu gnoze je to direktna izku┼ínja resnice.

Intenziv gnoze je ena od najhitrejših metod pri doseganju direktne izkušnje resnice.

Obstaja mnogo opisov samorealiziranih in razsvetljenih ljudi. Vsi ti ljudje so si enotni, v tem stanju ni razlike med objektom in subjektom. Vse se zlije v eno. ┼Że od rojstva naprej imamo ne┼íteto indirektnih izku┼íenj, ki niso na┼ía, temve─Ź so pogojena s kulturnim okoljem, la┼żnimi identifikacijami, napa─Źnimi predstavami in verjetji.

Intenziv Gnoze omogo─Źe direktno izku┼ínjo resnice. V nekem trenutku┬á Intenziva Gnoze se mentalni in ─Źustveni elementi na┼íega uma spraznijo. In v tem stanju je mo┼żno dose─Źi direktno izku┼ínjo resnice in do┼żiveti svojo resni─Źno naravo.

Ko spoznate kdo ste, imate v sebi novi center. Pridobite v sebi sposobnost, da razlikujete sebe od svojih identitet in identifikacij, od svojega ─Źustvenega in mentalnega naboja, kar vam bo omogo─Źilo bolj┼íe razumevanje sebe in svoje vloge v tem svetu.

Zgodovina Intenziva Gnoze

Za razumevanje zgodovine Intenziva gnoze moramo iti do Charlesa Bernerja, tvorca Intenziva Razsvetljenja. Charles Berner je Intenziv Razsvetljenja ustvaril leta 1968. Pri┼íel je na idejo, da zdru┼żi komunikacijo in meditacijo. Opazil je, da ve─Źina duhovnih tradicij zagovarja meditacijo in introspekcijo, zanemarja pa samo komunikacijo. Tako so bili npr. seshini ( meditacijski umiki, ki trajajo ve─Ź dni) namenjeni predvsem meditaciji. Konec vsakega dneva pa je vsak posameznik imel kratek pogovor z u─Źiteljem. Berner je opazil, da┬á zahodni ─Źlovek potrebuje ve─Ź komunikacije. In na ta na─Źin je zdru┼żil komunikacijo in meditacijo v Intenziv Razsvetljenja. Intenziv Razsvetljenja je na za─Źetku trajal 3 dni, kasneje pa so se dolo─Źeni Intenzivi vodili tudi po 10 dni ali ve─Ź. Sami rezultati Intenziva Razsvetljenja so Bernerja in udele┼żence mo─Źno prepri─Źali. Mnogim se je ┼żivljenje spremenilo na bolje, nekateri so popolnoma spremenili odnos do ┼żivljenja, ga videli z druga─Źnega zornega kota, drugi so dobili odgovore na svoja vpra┼íanja...

┼Żivorad Mihajlovi─ç Slavinski ( svetovno priznani dolgoletni raziskovalec alternativne psihologije in ezoterike in avtor ┼ítevilnih knjig, ki so prevedene tudi v slovenski jezik) se je udele┼żil prvega Intenziva Razsvetljenja leta 1979 v Londonu. Leto kasneje je v centru Charlesa Bernerja v Kaliforniji do┼żivel prvo Direktno Izku┼ínjo Resnice. Tu se je tudi dogovoril s Charlesem Bernerjem o na─Źinu vodenja samih Intenzivov in o samem avtorstvu in spremembah, ki so dovoljene pri vodenju. Slavinski je v naslednjih 10 letih vodil Intenziv na originalen Bernerjev na─Źin. Na prostorih biv┼íe skupne dr┼żave je bilo v tem ─Źasu organiziranih veliko ┼ítevilo Intenzivov. Veliko iskalcev resnice je tako za─Źelo svojo duhovno pot. Mnogi so poro─Źali o ┼ítevilnih izku┼ínjah in o spremembi svoje ┼żivljenjske poti.

Med ─Źasom vodenja Intenziva Razsvetljenja je Slavinski opazil dolo─Źene pomankljivosti originalnega Bernerjevega Intenziva. Opazil je, da ima veliko ljudi problem s samo tehniko Intenziva in da jo za─Źne bolje razumevati ┼íele drugi ali tretji dan samega Intenziva. Prav tako je uvidel, da osebe, ki so bolj ─Źustvene la┼żje in hitreje dosegajo direktno izku┼ínjo resnice, kot osebe, ki so bolj hladne in zaprte. Zaradi vsega tega se je odlo─Źil, da bo pri razlagi tehnike bolj poudaril ┬╗ob─Źutenje sebe┬ź, oziroma objekta iskanja. Na prvem Intenzivu z novo razlago je bil uspeh mnogo ve─Źji kot obi─Źajno. Nato je ┼Żivorad naslednji Intenziv vodil spet po starem na─Źini in uspeh se je spet zmanj┼íal. Na ta na─Źin je uvidel potrebo po spremembi in od takrat naprej je pri┼ílo do spremembe imena v Intenziv Gnoze ( v dogovoru z Bernerjem).

Odstotek ljudi, ki so dosegli Direktno Izku┼ínjo Resnice se je na ta na─Źin pove─Źal in Intenziv se je skraj┼íal iz treh dni in no─Źi na en dan in pol.

Slavinski je nekaj let vodil Intenziv Gnoze z novo tehniko in tudi v┬á tem ─Źasu se je pokazala mo┼żnost┬á za izbolj┼íanje same tehnike. Do spremembe je pri┼íel povsem naklju─Źno. Nekega poletnega dne se je sprehajal mimo dru┼żinskih hi┼í z vrtovi. Opazil je dva ─Źloveka, ki sta poizku┼íala podreti drevo. Zibala sta ga levo in desno, naprej in nazaj...in po nekaj minutah je drevo padlo. Slavinski se je vpra┼íal, koliko ─Źasa bi ta ─Źloveka potrebovala, ─Źe bi drevo potiskala v samo eno smer? Mogo─Źe uro ali dlje, porabila bi ogromno energije, lahko celo ne bi uspela...V trenutku takega razmi┼íljanja mu je pri┼íla na idejo misel o Alternativni Tehniki Intenziva Gnoze, ki je skraj┼íala ─Źas Intenziva in obenem pove─Źala ┼ítevilo udele┼żencev, ki so dosegli direktno izku┼ínjo resnice na samo pol dneva.

Prvotna tehnika metode Intenziva Razsvetljenja spominja na potiskanje drevesa v samo eni smer. Alternativna tehnika je omogo─Źila usmeritev na obe polovici in je zaradi tega┬á uspe┼ínej┼ía in hitrej┼ía.┬á Alternativna tehnika vklju─Źuje v sebi zavedanje dualnosti univerzuma in izku┼íenj v katerih ┼żivimo.

Skupinski in individualni Intenziv Gnoze

Dolgo ─Źasa je veljalo, da lahko samo s skupinskim Intezivom Gnoze do┼żivimo direktno izku┼ínjo resnice. Skupina in skupinska dinamika Intenziva je omogo─Źala ┼ítevilnim posameznikom, da do┼żivijo direktno izku┼ínjo resnice in na ta na─Źin spoznajo kdo oni v resnici so.

┼Że nekaj ─Źasa pa je mogo─Źe, da lahko tudi posameznik do┼żivi direktno izku┼ínjo resnice, brez prisotnosti same skupine.┬áZ novimi metodami spiritualne tehnologije ( DP4, Peat) je omogo─Źeno vsakemu ┬ádosegati podobna stanja. Tu nastopi vloga voditelja, ki posameznika preko razli─Źnih vpra┼íanj, ki so prilagojeni njemu vodi korak za korakom do direktne izku┼ínje resnice.┬áV individualnem Intenzivu Gnoze┬áso u─Źinkovito uporabljeni razli─Źni pristopi, ki so nadgrajeni na u─Źinkovit na─Źin, katerih uporaba je celostna in integralna (┬áCharles Berner, ┼Żivorad Mihajlovi─ç Slavinski, Ramana Maharshi, Nisargadatta, kvantna psihologija...Stephen Wolinsky). To pomeni, da je individualni Intenziv prilagojen stopnji posameznika in se razli─Źna orodja prilagajajo iskalcu, kar pripelje do hitre izku┼ínje.

Vir: www.slohipnoterapija.org/intenziv-gnoze
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...