Polona Plešec

6 prepričanj, ki nam onemogočajo biti srečni

11. oktober 2019    1105 ogledov

Biti srečen je veliko lažje, kot se zdi. Omejitve in nora prepričanja, ki sabotirajo našo srečo, v resnici niso toliko povezana z našimi okoliščinami, ampak bolj z nerazumevanjem ali 'napačnim' definiranjem tega, kaj sreča v resnici je in kako to postati/biti.

Ključ je videti onkraj teh škodljivih in omejujočih prepričanj. Ključavnica pa je, da sploh vemo, katera so. 

1. Ne zavedamo se, da je sreča izbira

Največja laž, v katero smo prepričali sami sebe, je ta, da sreče ne moremo enostavno izbrati. Srečo namesto tega vidimo kot nekaj zunaj nas. Mislimo, da je to stanje, ki ga bomo dosegli, ko bomo na svojem seznamu obkljukali vse označene kljukice in ko bomo dosegli X, Y in Z.

Potem bomo srečni.

Ko srečo vidimo kot cilj, se ločimo od svoje sposobnosti biti srečen in od tega, da to izberemo v kateremkoli trenutku.

Življenje je serija izbir.

Ničesar v življenju nimate, česar sami ne bi izbrali – dobro, slabo in grdo. Čeprav je to včasih težko priznati, je v tem spoznanju resnična moč.

Kaj res radi počnete? Kaj ljubite? Kaj, če bi izbrali več tega? Je lahko tako lahko? Kaj, če je?

2. Imamo fiksne idejo o tem, kaj sreča je

Od mladih let smo sidrali ideje o tem, kaj je sreča, od svojih staršev, prijateljev in prek širšega vpliva televizije, filmov in časopisov (revij).

Bolj ko okrepimo mnenja o tem, kaj sreča je, bolj rigidni postanemo v idejah, kaj moramo narediti, da bi bili srečni. Tako temna stran sreče postaja samo še temnejša.

Stremimo k 'pravim odločitvam' in se trudimo slediti 'pravi poti', ne da bi se vprašali, ali je ta različica sreče prava za nas. Morda je, morda pa tudi ne, ampak tega ne vemo, dokler ne pogledamo onkraj svojih fiksnih stališč.

Kaj, če bi si danes dovolili biti srečni, četudi tega, kar ste se odločili, da potrebujete za srečo, ni v vaši realnosti? Kaj bi bilo mogoče potem?

3. Srečo povezujemo s pogoji

Nagnjeni smo k temu, da damo srečo na čakanje, dokler ne bodo izpolnjeni določeni pogoji. Če čakate na to, da izgubite 10 kilogramov, da boste našli svoj sanjski dom, ali šli na počitnice, preden boste lahko srečni, kupujete idejo, da je sreča nekaj zunanjega in nekaj ločenega od vas. Onemogočate si biti srečni zdaj.

Kolikokrat ste se že odločili, da potrebujete nekaj določenega, da boste lahko srečni – če boste le dobili tisto stvar – in še vedno niste srečni? Bi zdaj to nehali početi?

To niso nič drugega kot neumna prepričanja, ki sabotirajo vašo srečo.

4. Bitka je na prestolu

Ena izmed največjih laži v zvezi s srečo – in življenjem – na splošno je, da mora biti težko.

Temu celo pripisujemo vrednost. Zakaj? Da se lahko počutimo srečni, ko preskočimo oviro ali ker smo si nekaj zaslužili z garanjem. In če ni tako, najdemo izgovor – zato ker življenje je pač težko, kajne?

To ni moj pogled. In ni treba, da je vaš. Ko enkrat prenehate bitko in garanje bolj ceniti kot svojo srečo, lahko v resnici začnete izbirati srečo.

5. Srečne ljudi vidimo kot sebične ali celo čudne

Kolikorat ste že občutili izjemno radost in jo delili z drugimi, ki so na to odreagirali nenaklonjeno in vas celo malce sumljivo gledali?

Torej ste zmanjšali svoje izražanje sreče ali nanjo celo postavili pokrov in se ponovno povezali z bitko.

Ko stvari vidimo takšne, kot v resnici so, dobimo jasnost v povezavi s tem, da ljudje to, da je nekdo srečen, pogosto vidijo kot nekaj napačnega.

Podobno ste morda celo izkusili občutek krivde, če ste srečni – še posebej če ljudje, za katere vam je mar, niso.

Če vam je to znano, razmislite o naslednjem: Ali sem večji doprinos ljudem in njihovim življenjem srečen ali nesrečen?

Se sprašujete o temni strani sreče? Ta točka osvetli točno to dejstvo.

6. Raje imamo prav, kot da bi bili srečni

Tole je v resnici zelo velika zadeva.

Vse preveč nas porabi vse preveč časa, da smo v konfliktu z drugimi, celo s tujci. Če vas vedenje ali mnenje nekoga drugega frustrira – ne glede na to, ali gre za vašega moža, politika, novinarja ali vašo mamo – se vprašajte: Ali si želim imeti prav ali si želim biti srečen/-na?

Ko vam je to, da ste srečni, pomembnejše od tega, da imate prav, sreča postane vaša realnost. 

Bolj ko se zavedamo tega, da imamo različna mnenja in poglede na stvari, manj potreb imamo po dokazovanju komurkoli, da nima prav in da imate vi prav. Nehamo nabirati točke in namesto tega izberemo srečo.

To je svoboda, in če iščete spremembo (v svoji družini ali v svetu), je to prostor, kjer začnete.

Življenje je serija izbir, nenehna kreacija. 

Vi ste kreator. Uživajte v tem! Zabavajte se. Zaznajte občutek svobode in moč v svojih nožnih prstih. Ni vam nujno treba vedeti, kam vas bodo pripeljale vaše izbire, ampak bolj ko boste izbirali srečo, več sreče bo prihajalo v vaše življenje in večja bo vaša prihodnost.

Hrana za misli

Kaj, če je smisel življenja biti srečen/-na? In če je, kaj lahko izberete in naredite takoj zdaj?

*Ta članek je prevod članka avtorja Garyja M. Douglasa, ustanovitelja Access Consciousnessa. Izvorni članek v angleščini najdete tule.

Vir: https://www.marriage.com/advice/relationship/damaging-beliefs-about-happiness/
Kaj pa ti praviš? 4
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 1 leto nazaj
Sreča je v meni..jaz sem srečka
Jure
  komentiral 1 leto nazaj
se popolnoma strinjam, sreča je res nekaj najlepšega, potem pride vse za njo samo od sebe
Vera repse
  komentiral 1 leto nazaj
Hvala
srecko
  komentiral 1 leto nazaj
Zelo lepo napisano.Sreca je tako blizu obenem pa tako dalec da je nedosegljiva.
Nalagam...