Alenka  Dijak

7 grehov, ki jih naredimo, ko si zastavljamo cilje

piše: Alenka Dijak
25. februar 2020    753 ogledov

Kako si postavim cilj? Sliši se preprosto, toda od kreiranja cilja do samega cilja moram narediti nekaj korakov. Vmes pa se lahko prikradejo motilci, ki nas radi spravijo na stransko pot. Kakšne grehe delamo, ko hodimo proti ciljem?

1.       CILJEV SI NE ZAPIŠEMO: zapisani cilj je dokumentirani cilj. Vedno bo opozarjal nase. Je neke vrste zaveza. Zapišite svoj cilj in si ga postavite na vidno mesto. Tako vas bo vsak dan spomnil, opomnil nase. Zavedajte se, da se spreminjanje starih navad ne zgodi v trenutku, ampak so za to potrebni pozornost, delo in koraki naprej.

2.┬á┬á┬á┬á┬á SLABA MOTIVACIJA: bistvo je, da so cilji jasni, osebni in smiselni. Brez tega verjetno ne bi imeli razloga, kajne? Povedano z drugimi besedami: razlog, zakaj ┼żelimo dose─Źi neki cilj, je vedno pomembnej┼íi od tega, kaj ┼żelimo. Recimo, da je moj cilj┬áobogateti. To je cilj, ki nima nobenega pomena. Obstajati mora dovolj mo─Źan razlog ÔÇô morda to, da ┼żelim ve─Ź denarja, da si lahko zgradim ve─Źjo hi┼ío, ali da si lahko privo┼í─Źim dodatna izobra┼żevanja. To so zelo avtenti─Źni in motivacijski cilji za obogateti, saj imajo razlog.

3.┬á┬á┬á┬á┬á NEREALNI CILJI: pisanje cilja ┼íe ne pomeni, da se bo ta uresni─Źil. Tudi najve─Źje in najmo─Źnej┼íe namere ne bodo pomagale, ─Źe temu ne bodo sledila dejanja. Veliko ljudi postavlja nerealne cilje, najve─Źkrat pa nerealne roke za doseganje ciljev in podobno. Doseganje realnih ciljev pomeni veliko vlo┼żenega ─Źasa. Skrivnost je v mo─Źni osredoto─Źenosti in motivaciji. To bistveno skraj┼ía ─Źas in nas vodi naprej.

4.┬á┬á┬á┬á┬á BREZ U─îINKOVITEGA NA─îRTA: natan─Źno na─Źrtovanje korakov do cilja je bistvenega pomena. Imeti dober cilj, ki je podkrepljen z motivacijo, v pisni obliki, in premi┼íljen akcijski na─Źrt ÔÇô to je pot do uspeha. Akcijski na─Źrt postane zemljevid, ki ka┼że pot. Bodite potrpe┼żljivi in u┼żivajte v procesu potovanja.

5.┬á ┬á ┬á POMANJKANJE AKCIJE: brez ustrezne aktivnosti se cilj ne bo zgodil sam od sebe. Vi ste tisti, ki se pomikate naprej, in ne cilj, ki se premika proti vam. Med aktivnostmi se bodo dogajale spremembe, kar pa je povsem naravno in normalno. Lahko imate ne┼íteto ciljev, a brez ustrezne aktivnosti se ne bo zgodilo ni─Ź. Akcijski na─Źrt je dinami─Źen, se spreminja in prav tako se bodo spreminjali cilji. Ko boste sledili toku v pravo smer, boste opazili pozitivne spremembe, veselili se boste novih korakov in za seboj pu┼í─Źali uresni─Źene cilje.

6.┬á┬á┬á┬á┬á IZGUBA FOKUSA: uspe┼íno doseganje ciljev zahteva osredoto─Źenost, predanost in vztrajnost. V─Źasih se zgodi, da izgubite fokus, a pomembno je, da se spet vrnete in vztrajate. Za to vam je lahko v pomo─Ź tudi mentor ali dober prijatelj. Z njim delite uspehe in neuspehe, se u─Źite ali pridobite nasvet.

7.┬á┬á┬á┬á┬á NI SPREMINJANJA: nesmiselno je imeti cilje, ki se jih trdno dr┼żimo, ─Źeprav opazimo, da niso ve─Ź pomembni. ┼Żivljenje je dinami─Źno. To moramo sprejeti in slediti temu toku. Prav tako so cilji dinami─Źni, se spreminjajo in mi jih spreminjamo. Zakaj? Tako si zagotovimo, da so cilji vsaki─Ź aktualni in bodo koristili.

Kako se pa tebi zdi? 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj ra─Źun 3 ┼żarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 2 mesec nazaj
Hvala, velja upoštevati.
Vesna
  komentiral 7 mesec nazaj
Hvala za nasvet.
Vesna
Nalagam...