Alenka  Dijak

7 grehov, ki jih naredimo, ko si zastavljamo cilje

piše: Alenka Dijak
25. februar 2020    737 ogledov

Kako si postavim cilj? Sliši se preprosto, toda od kreiranja cilja do samega cilja moram narediti nekaj korakov. Vmes pa se lahko prikradejo motilci, ki nas radi spravijo na stransko pot. Kakšne grehe delamo, ko hodimo proti ciljem?

1.       CILJEV SI NE ZAPIŠEMO: zapisani cilj je dokumentirani cilj. Vedno bo opozarjal nase. Je neke vrste zaveza. Zapišite svoj cilj in si ga postavite na vidno mesto. Tako vas bo vsak dan spomnil, opomnil nase. Zavedajte se, da se spreminjanje starih navad ne zgodi v trenutku, ampak so za to potrebni pozornost, delo in koraki naprej.

2.      SLABA MOTIVACIJA: bistvo je, da so cilji jasni, osebni in smiselni. Brez tega verjetno ne bi imeli razloga, kajne? Povedano z drugimi besedami: razlog, zakaj želimo doseči neki cilj, je vedno pomembnejši od tega, kaj želimo. Recimo, da je moj cilj obogateti. To je cilj, ki nima nobenega pomena. Obstajati mora dovolj močan razlog – morda to, da želim več denarja, da si lahko zgradim večjo hišo, ali da si lahko privoščim dodatna izobraževanja. To so zelo avtentični in motivacijski cilji za obogateti, saj imajo razlog.

3.      NEREALNI CILJI: pisanje cilja še ne pomeni, da se bo ta uresničil. Tudi največje in najmočnejše namere ne bodo pomagale, če temu ne bodo sledila dejanja. Veliko ljudi postavlja nerealne cilje, največkrat pa nerealne roke za doseganje ciljev in podobno. Doseganje realnih ciljev pomeni veliko vloženega časa. Skrivnost je v močni osredotočenosti in motivaciji. To bistveno skrajša čas in nas vodi naprej.

4.      BREZ UČINKOVITEGA NAČRTA: natančno načrtovanje korakov do cilja je bistvenega pomena. Imeti dober cilj, ki je podkrepljen z motivacijo, v pisni obliki, in premišljen akcijski načrt – to je pot do uspeha. Akcijski načrt postane zemljevid, ki kaže pot. Bodite potrpežljivi in uživajte v procesu potovanja.

5.      POMANJKANJE AKCIJE: brez ustrezne aktivnosti se cilj ne bo zgodil sam od sebe. Vi ste tisti, ki se pomikate naprej, in ne cilj, ki se premika proti vam. Med aktivnostmi se bodo dogajale spremembe, kar pa je povsem naravno in normalno. Lahko imate nešteto ciljev, a brez ustrezne aktivnosti se ne bo zgodilo nič. Akcijski načrt je dinamičen, se spreminja in prav tako se bodo spreminjali cilji. Ko boste sledili toku v pravo smer, boste opazili pozitivne spremembe, veselili se boste novih korakov in za seboj puščali uresničene cilje.

6.      IZGUBA FOKUSA: uspešno doseganje ciljev zahteva osredotočenost, predanost in vztrajnost. Včasih se zgodi, da izgubite fokus, a pomembno je, da se spet vrnete in vztrajate. Za to vam je lahko v pomoč tudi mentor ali dober prijatelj. Z njim delite uspehe in neuspehe, se učite ali pridobite nasvet.

7.      NI SPREMINJANJA: nesmiselno je imeti cilje, ki se jih trdno držimo, čeprav opazimo, da niso več pomembni. Življenje je dinamično. To moramo sprejeti in slediti temu toku. Prav tako so cilji dinamični, se spreminjajo in mi jih spreminjamo. Zakaj? Tako si zagotovimo, da so cilji vsakič aktualni in bodo koristili.

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 1 mesec nazaj
Hvala za nasvet.
Vesna
Nalagam...