Bindu, društvo za osebnostni razvoj in proučevanje starih tradicij, kultur in znanj

Fantje, gibanje in ples v obdobju odraščanja

21. julij 2013    262 ogledov

Telo ima svojo naravno inteligenco. Telo ima spomin.

Zaradi vpliva družbe in zunanjih dejavnikov tudi moški zgubijo stik s svojo naravo, s samim seboj. Večkrat slišim: "Joj, kako je ta fant neroden, je prehitro zrasel." Ali pa: "S puncami je lažje kot s fanti." Res je, da se fantje razvijajo telesno in duševno počasneje od vrstnic. A to je dejstvo. Tako pač je.

Večkrat slišimo, da ples ni za fante. Ne bo držalo. To je le zmotno prepričanje. Ishmech je za vse fante in moške, dekleta in ženske vseh starosti. Predznanje ni potrebno. Da bi znali plesati, ne potrebujemo znanja. V ishmechu moški ponovno odkrijejo, da v njih živi večno gibanje. Pridobijo mehkobo, samozavest, samozaupanje, trdnost in odločnost.

Priporočljivo je, da fantje v stik s plesom pridejo že zelo zgodaj. Že od malih nog jim poskusimo omogočiti, da ostanejo v stiku z gibanjem ob glasbi. Izkušnje namreč kažejo, da fantje, ki plešejo od malih nog, s tem veliko pridobijo. Ostanejo v stiku s svojo naravno telesno inteligenco oziroma s stanjem, ko telo brez razmišljanja, zavor in napetosti deluje tako, kot mora.

Večina fantov prehitro zraste, kar se kaže v debalansu telesa. Zato so fantje večkrat nestabilni v gibanju, zgornji del telesa se upogne naprej, ramena padejo naprej, glava je povešena, pogled spuščen in ozek. Celotna telesna postavitev je porušena, posledično se zapre prsni koš, zato se fantje, če tega ne ugotovimo dovolj zgodaj, gibajo trdo in nerodno. Vsaj tako se zdi navzven. To vse ni nič nenormalnega – tako je. Zaradi posledice stiskanja prsnega koša dihanje postane plitko. To je točka, kjer se fantje in pozneje moški začnejo zapirati.

S plesom ishmech takšnemu stanju telesa omogočimo, da se skozi glasbo, ki v sebi nosi valovanje in vibracijo, samodejno pozicionira in odpira. Kosti, mišice in živčevje se ponovno prilagodijo in vse najde pravo mesto v novem telesu. Kača se levi, človeško telo pa samodejno, skozi ples, spet najde svoje naravno stanje.

S plesom se torej naravno vzpostavi ravnovesje gornjega dela telesa, ki zaradi sile teže ključno vpliva na medenico in njeno mehkobo. Pri plesu ishmech gibanje samo uravnava disharmonijo, ki je nastala ob hitri rasti.

Moški z vadbo plesa brez forme postajajo bolj odprti za čutenje. Mišice postanejo voljne in mehke. Zavedanje telesa, ki ga odkrivajo z določenimi vajami, jim pomaga, da naravno in sproščeno ter ravno prav hitro in ravno prav počasi hodijo, sedijo, plešejo, komunicirajo, igrajo nogomet, košarko, tenis, plavajo, tečejo, izvajajo borilne veščine, smučajo, deskajo. In žensko znajo na ples povabiti mehko, čutno in s šarmom. V partnerskem odnosu se to odraža pri gibanju, ko pobožajo, čutijo in stisnejo ravno prav.

Misli, kot so – ali delam prav, kaj si bodo drugi mislili – z razumevanjem sebe izginejo. Moški pravijo, da se izboljša tudi vožnja avtomobila, motorja, kolesa. Ob vožnji z avtomobilom skozi roke čutijo volan, avto, slišijo in čutijo delovanje motorja. Telo, roke, volan, motor, avto in cesta se zlijejo v eno. Ovinki postanejo reka, po kateri vozijo.

In živeti v harmoniji s svojim telesom, z življenjem zunaj in znotraj nas, moškim prinese mir, zaradi katerega skozi življenje jadrajo.

Izkušnja 12-letnega fanta: "Ker plešem ishmech na programu Lilali pri Kristini, bolje delam aikido. Sem mehkejši in moje telo ve, kako in kaj mora. Ko vidim zaporedje gibov, si ga moje oči zapomnijo, ga odtisnejo v moje telo, vidim detajle, ki jih nikoli prej nisem. Gledam drugače – od znotraj in od zunaj, ne samo od zunaj."

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...