* Izbrisan Uporabnik *

Ali je samskost moja odločitev ali podzavesten vzorec?

7. november 2017    103 ogledov

Ljudje smo rojeni iz odnosa in hrepenimo po odnosih. Od rojstva smo povezani z drugimi in brez drugih ne moremo preživeti. Odnosi v družini še posebno močno določajo v kolikšni meri se lahko čustveno razvijamo in kakšen odnos gradimo do sebe in drugih. Kako sta za nas zmogla poskrbeti mama in oče, se odraža v odraslem življenju, čeprav se tega večinoma ne zavedamo. Zgodnji odnosi nas vodijo pri vzpostavljanju kasnejših odnosov, pri iskanju partnerja, v zaljubljenosti in intimnih odnosih, pri ustvarjanju svoje družine in v zrelih odnosih.

Naši notranji vzorci so večinoma povsem nezavedni, narekujejo nam izbiro partnerja in pogosto zelo močno prispevajo k odločitvi, s kom želimo imeti intimen odnos. Občutki kot so vonj, ton glasu, hitrost govora, videz, dotik in geste nas pri potencialnem partnerju podzavestno privlačijo ali odbijejo. Prav tako je ob prvem stiku pomembno, kako se ob nekom počutimo. Ali imamo ob nekom občutek varnosti, pomembnosti ali pa se dolgočasimo in smo z mislimi drugje? Dokler teh vzorcev ne ozavestimo, se pogosto zgodi, da se zapletemo v ponavljajoče neuspele zveze. Marsikdaj se samske ženske in moški sprašujejo, kaj delajo narobe na zmenku, da ni tiste »prave« energije. Kako to, da ne privlačijo pravih partnerjev, so morda preveč izbirčni ali zakaj vedno znova in znova doživljajo zavrnitev? In četudi so vaši začetki pri spoznavanju druge osebe zelo obetavni, se v neki točki vse razblini, pa niti sami ne veste, zakaj je do tega prišlo. Biti samski prebudi vrsto čutenj, od strahu, jeze, razočaranja in osamljenosti ter močnega hrepenenja po drugem. Čeprav si želite partnerja, pa vam vaš podzavestni del to pogosto onemogoča in vas na ta način varuje pred ponovno zavrnitvijo, ranjenostjo ali izgubo, ki bi jo težko prenesli. 

Samski se pogostokrat ujamejo v varljiv občutek samozadostnosti in svobode. To ne pomeni, da ne smete biti zadovoljni sami s sabo, ko ste sami. To je celo nujno. Vendar pa se vam ob osebi, ki vam pride čustveno blizu, lahko prebudijo povsem drugi deli vas, ki se jih niti ne zavedate. Ko ljudje pridemo v stik z drugo osebo, je naše delovanje lahko povsem drugačno kot takrat, ko smo sami. Pogosto ljudje izkoristijo obdobje, ko niso v vezi, za osebnostno rast. Berejo knjige, hodijo na predavanja, se ukvarjajo z meditacijo, so športno aktivni ... Vse to je zelo dobrodošlo in vsekakor koristi njihovemu osebnemu razvoju kot tudi funkcionalnosti bodoče zveze. Vendar pa to ni dovolj. Da bi lahko rasli v odnosih, moramo odnose živeti. Ne le, da o odnosih beremo in imamo v glavi predstavo, kakšen bi moral biti dober odnos ter le še čakamo na nekoga, s katerim bomo to dejansko uresničili. Zavedati se je treba, da odnose živimo že sedaj. Družina je naš prvi prostor, kjer smo se odnose učili in se jih še vedno učimo. Razrešeni družinski odnosi so naša najboljša popotnica za dober partnerski odnos. Dinamika zaljubljenosti namreč sloni na izbiri partnerja, ki nam prebuja podobna občutja, kot smo jih bili deležni v svoji družini. In če ste bili v otroštvu čustveno ranjeni ali če ste živeli v domu, kjer so bili prepiri stalnica, potem boste verjetno nezavedno izbirali partnerja, s katerim boste ponovno odigrali vso domačo sceno, ki ste jo vsrkavali kot otrok. Vse z namenom, da bi bilo sedaj drugače. Partnerja izberemo z željo, da bi tam končno bil nekdo, ki bi vas sprejel in razumel, vam bil naklonjen in bi vas spodbujal, kot mogoče mama in oče nikoli nista znala in zmogla. Vezi s primarno družino so lahko zelo močne in vplivajo na vse nadaljnje odnose, dokler jih ne predelamo in jih v varnem okolju preigramo. To lahko naredimo s partnerjem, ki nam sočutno stoji ob strani in nas podpira. Lahko pa sebi in drugemu prihranimo bolečo dinamiko partnerskega zapletanja ter sami prevzamemo odgovornost za svoje nadaljnje, bolj kakovostne partnerske odnose. Odnosov se lahko ponovno naučimo in preoblikujemo stare vzorce delovanja. Z novimi izkušnjami, ki krepijo občutek pomembnosti in vrednosti s strani drugega, se lahko vzpostavi nov potencial za boljši partnerski odnos.  

Skupina za posameznike je edinstvena priložnost, kjer se lahko preko igre vlog vživite v družinske in partnerske odnose. Ljudje pogostokrat ne zmoremo dovolj samo-vrednotenja, da bi se zavedali zakaj smo taki, kot smo. Zaradi lastnih vzorcev imamo lahko izkrivljeno podobo o sebi in pogosto sebe vidimo povsem drugače, kot nas vidijo drugi. Do nesporazumov v odnosih običajno prihaja, ker včasih še zase ne vemo, kaj čutimo in kaj to za nas pomeni. Koliko je potem sploh možnosti, da bomo ujeli čustva drugega? Z boljšim zaznavanjem in razumevanjem svojih čustev, svojih telesnih občutij in svojih misli boste bolj začutili in razumeli tudi druge. Skupina vam omogoča, da se v varnem okolju učite odnosov – najprej odnosa do sebe in potem odnosov z drugimi. To je verjetno eden boljših načinov, da se boste sčasoma bolje znašli v resničnih odnosih in jih začeli v polnosti živeti ter uresničevati najboljšo varianto sebe v odnosu z drugim.

Skupina je še posebna priložnost za moške, saj boste iz prve roke izkusili kako se ženske odzivajo na vaše razmišljanje, vedenje, pogovor ... in zakaj tako. Moški pogosto nimajo veliko možnosti, da bi na ta način spoznali sebe in videli kaj delajo "narobe", ko gre npr. za pogovor na prvem zmenku. To znanje vam bo pomagalo, da boste lažje in bolj sproščeno začeli nove odnose.

V primerjavi s predavanji in delavnicami je ena izmed prednosti skupine, da se vam lahko zares posvetimo, vi pa ste aktivno udeleženi v lasten proces osebnostne rasti. To pa je možno le ob majhnem številu izbranih udeležencev. Skupino sestavljajo 4 ženske in 4 moški. Skupino vodita zakonska in družinska terapevta Karolina Rebernik in Izidor Gašperlin.

Na skupino se lahko prijavite na http://terapevt.izidorgasperlin.com/?page_id=2508

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...