Alenka  Rozman

Ko te zaradi klime "štihne"

8. julij 2020    97 ogledov

Kako si najboljše pomagaš, ko te "štihne" zaradi klime? Prva pomoč je zagotovo počitek. Od drugega dneva dalje je super, če boleče mesto greješ, definitivno pa pomaga tudi masaža. Sploh, če vključuje tudi energijske tehnike :)

Kdaj je najboljše, da greš na masažo?

Če prideš takoj, bo učinek najboljši. Bolečina se bo precej zmanjšala, vendar bo ostala, ker vnetje rabi čas, da se pozdravi. Z masažnimi tehnikami sprostiva telo, ki je zaradi bolečine v krču in počutje bo takoj boljše.

Naslednji korak je, da poskusiva z blago ročno drenažo bolečega mesta. Na ta način telesu pomagava, da se vnetni faktorji odstranijo in sveža kri pospeši celjenje. Drenaža je možna, če prizadeto mesto ne boli preveč, saj bolečine nikakor ne želim povečati.

Zadnji in najpomembnejši korak pa je energijski del. Ko je tkivo sproščeno, je delo z energijo veliko učinkovitejše. ReiKi delam neposredno na bolečem mestu, kar lahko bolečino takoj olajša, v nekaterih primerih pa se bolečina stopnjuje. To je znak, da je treba sprostiti še meridijane (energijske poti), da zastala energija vnetja lahko odteka. Ko so energijske poti proste, dodajanje energije na prizadeto mesto ni več boleče in ReiKi lahko učinkovito pomaga.

Če pa gre le za manjšo poškodbo, lahko bolečino v celoti odpraviva že z masažo. Vsekakor je vredno poskusiti.

 

Če prideš na masažo, ko te boli že ves teden, mesec, ali še dlje, bo dela malo več. V tem času je telo že razvilo gibalne vzorce, s katerimi se izogne obremenitvam na bolečem mestu. Na ta način se pojavijo asimetrije, ki čez čas povzročijo obrabo sklepov. Prav tako se zaradi spremenjenih gibalnih vzorcev bolečina lahko prenese in zakrije pravi vzrok, zato ne izvajam le masažnih tehnik, temveč se ti maksimalno posvetim.

Z masažo najprej sprostim mišice. Pri dolgotrajni bolečini ni zadržkov pri masaži bolečega mesta, vendar sem pozorna, da se bolečina ne povečuje. Pri tem sočasno uporabljam energijo, da zaznam, kaj se dogaja v tkivu. Z energijo namreč veliko bolje "vidim", kaj se dogaja.

Že med masažo se navadno pokaže izvor bolečine - zakrčnina v mišici, zgoščena limfa, maščobna blazinica ... vzroki so lahko zelo različni. Ne glede na izvor (tudi nevrološki), se bolečina že s sproščanjem mišic zmanjša. Za dodatno zmanjšanje dolgotrajne bolečine uporabim več tehnik, vedno pa jih prilagodim tvojim željam in potrebam. ReiKi je zagotovo ena od bolj učinkovitih, sploh v kombinaciji z drenažo in sproščanjem mišic okrog bolečega dela.

 

Vsekakor je vredno poskusiti. Naj bolečina ne postane tvoja prijateljica.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...