Nina Medved

Aromatična kadila v prazničnem času

piše: Nina Medved
28. november 2017    2322 ogledov

Vstopamo v praznični čas, ki velja za čas koncev in začetkov. Vonj kadil in aromatičnih rastlin bo našim praznikom dodal magičnost in skrivnostnost. Človek uporablja vonjave, odkar je iznašel ogenj. Ni naključje, da beseda parfum izhaja iz besede 'per fumum', kar pomeni skozi dim. Vonj aromatičnih rastlin nas povezuje z najstarejšimi izkustvi človeštva in je sporočilo duši iz kraljestva rastlinskega sveta.

Ljudje so skozi zgodovino uporabljali vonj aromatičnih rastlin oziroma fumigacije v različne namene. Sprva so verjeli, da jih vonj ščiti pred zlom. Nato so ugotovili, da izpostavljanje dimu določenih rastlin v njih vzbudi 'božansko'. Kasneje so spoznali, da terapevtske učinkovine rastlin prek dima hitro prodrejo v telo, zato so fumigacije uporabljali pri porodu, za lajšanje bolečin in prebavnih težav ter zniževanje vročine.

Aromatične smole in rastline

Poglejmo si, katere aromatične rastline najpogosteje uporabimo v fumigacijah. Med njimi boste našli tako eksotične smole kot rastline, ki rastejo na domačih travnikih. Vstopimo v svet vonja in mitologije rastlin!

Smola kadilne bosvelije

Smola bosvelije je smola drevesa olibanum, ki raste pretežno v Somaliji. Ko zarežemo v skorjo, iz drevesa priteče smola. Obstaja več vrst smole bosvelije, med katerimi sta posebej cenjeni smola bosvelije frereana, poznana tudi pod imenom 'maydi', in smola bosvelije sacra, znana pod imenom 'hojari'.

Za Egipčane je smola bosvelije veljala za sveto – uporabljali so jo pri molitvah, darovanjih, na pogrebih in za iniciacijo faraonov. Vonj smole bosvelije se razdaja v svoji kompleksnosti in vsebuje tako smolnate in lesne kot citrusne in začimbne odtenke. Znano je, da je bosvelijo uporabljal Pitagora za uvide.

Smolo kadilne bosvelije uporabite za čiščenje prostorov, posebej takšnih, v katerih so ljudje 'pustili svoje skrbi'. Vonj čisti notranjost duše in energijske kanale, da postanemo dojemljivejši za zdravilne, duhovne in kozmične vibracije. Smolo bosvelije posebej rada uporabim za globoko sprostitev in meditacijo.

Smola mire

Mira predstavlja energijo zemlje in po barvi ter teži močno spominja nanjo. Vonj mire je balzamičen, zemeljski, topel, nekoliko začimbni in težek. Egipčani so verjeli, da tisti, ki vonja miro, živi večno. Mira v sebi nosi čutnost in strast, zato ni čudno, da so vonj mire pogosto opisovali v ljubezenski liriki, Hebrejci pa so se vse leto pred poroko mazali z njo. Vonj mire močno pomirja in prizemljuje, pomaga pri notranjem nemiru in pretiranem razmišljanju. Uporabimo jo lahko tudi pri prehladu, kašlju in kadar nas zebe.

Smola benzoina

Benzoin je smola oranžno rjave barve različnih dreves vrste Styrax. Zaradi svojega balzamičnega, sladkega in vanilji podobnega vonja je zelo priljubljena v kadilih in parfumih. Smolo so od nekdaj uporabljali za vzbujanje čutov in radosti, pri občutkih žalosti, prizadetosti in depresiji. Poznamo dve vrsti smole benzoina: siam in sumatra.

Sandalov les

Sandalov les je močno aromatičen les dreves vrste Santalum. Najbolj cenjen je indijski sandalovec (Santalum album), ki je ogrožena vrsta, zato eterično olje večinoma pridobivamo iz avstralskega sandalovca (Santalum spicatum). V Indiji iz praška sandalovega lesa izdelujejo močno aromatično pasto, ki jo uporabijo za meditacijo in v ritualih. Vonj sandalovega lesa je mehek, lesni, sladek in bogat. Uporabimo ga za vzpostavljanje ravnovesja in vzbujanje čutnosti ter senzualnosti.

Palo santo ali sveti les

Palo santo je mistično drevo, ki uspeva v Južni Ameriki. Njegov vonj je sladek, lesni, nekoliko citrusni. Izjemen je za energijsko čiščenje prostora, vzpostavlja harmonijo telesa in duha, deluje antidepresivno in sprošča. V medicini se uporablja za bolečine v mišicah, vnetja in infekcije.

Lovor

V antični Grčiji so lovor uporabljali za vzbujanje transa in uvidov. Velja za rastlino čiščenja, modrosti in prerokovanja. Lovor je odličen v mešanicah za čiščenje prostora in kot podpora pri sprejemanju odločitev.

Klinčki

Klinčki so posebej priljubljeni v zimskem času, saj vzbujajo občutek toplote. Poskusite jih kombinirati s posušeno lupinico limone ali pomaranče. Klinčki delujejo antiseptično, spodbujajo kreativnost in preganjajo insekte.

Prava kamilica

Prava kamilica spada med najstarejše zdravilne rastline in je razširjena po vsem svetu. Odlična je za zmanjševanje stresa in vzpostavljanje notranjega miru. Ima prijeten zeliščni vonj, ki se dobro kombinira s sivko, vrtnico in poprovo meto.

Prava sivka

Vsi se radi zavijemo v vonj sivke in v kombinaciji s smolami je odlična tudi v kadilnih mešanicah, posebej za nove začetke. Vonj sivke pomirja in čisti prostor.

Žajbelj

Žajbelj ima posebno mesto med rastlinami, ki se uporabljajo za fumigacijo. Odstranjuje neprijetne vonjave in je odličen za energijsko čiščenje prostora. Med Indijanci je najbolj priljubljen beli žajbelj, ki ima nekoliko intenzivnejši vonj od sredozemskega. Sama ga uporabim, kadar imam glavo polno misli in čustev – žajbelj namreč sprošča nakopičene emocije.

Nakup smol

Pri nakupu smol bodite posebej pozorni na njihovo kakovost. Pri iskanju smol za svoje mešanice sem namreč pogosto naletela na takšne, ki so bile aromatizirane s sintetičnimi dišavami. Takšne smole ne bodo imele želenega terapevtskega delovanja.

Nekaj namigov za nakup smol:

 • Ne kupujte smol, ki so obarvane (rdeče, črno). Te so največkrat povsem umetne in odišavljene.
 • Ne kupujte smol, ki imajo zelo intenziven vonj. Odišavljene so namreč s sintetičnimi dišavami.
 • Najboljše so smole, ki so različnih velikosti in v čim naravnejši obliki – včasih so zraven tudi koščki lesa.

Priprava domačih rastlin

Bogastvo aromatičnih in zdravilnih rastlin, ki uspevajo na naših travnikih in vrtovih, je neskončno! Naberite ognjič, šentjanževko, žajbelj, pelin, rožmarin, poprovo meto, timijan, meliso in druge! Ker bomo uporabljali posušene rastline, je pomembno, da nabrane rastline posušite.

1. Rastlino pustimo ležati približno tri ure, nato jo spnemo v šop in obesimo v prostoru, ki ga pogosto prezračimo. Rastlin nikoli ne sušimo na soncu!

2. Ko je rastlina posušena, jo shranimo v papirnati vrečki ali v pokritem steklenem kozarcu.

3. Preden rastlino uporabimo v mešanici, jo zdrobimo v možnarju ali narežemo na majhne koščke.

Nekaj idej za uporabo smol in aromatičnih kadil

NAMESTO JUTRANJE KAVE: rožmarin, poprova meta, pelin

KREATIVNI ZAGON V PISARNI: timijan, lovor, brinove jagode, kadilna bosvelija

VEČERNA SPROSTITEV: sivka, melisa, nemška kamilica, vrtnica, mira

ČIŠČENJE PROSTORA: kadilna bosvelija, žajbelj, pelin, brinove jagode

OTROŠKA SOBA: sivka, palo santo, posušena lupina mandarine

MEDITACIJA: kadilna bosvelija, sandalov les

PRIZEMLJITEV: mira, benzoin

AFRODIZIAK: sandalov les, benzoin, kardamom, posušen ingver, vrtnica

DOBER SPANEC: sivka, prava kamilica, šentjanževka, baldrijan, mira

Nekaj mešanic: 

STIMULACIJA IN FOKUS

 • 1 žlica kadilne bosvelije
 • 1 žlica drobno narezanega žajblja
 • 1 žlica rožmarina

HARMONIJA

 • 1 žlica kadilne bosvelije in benzoina
 • 1 žlica kardamoma
 • 1 žlica sivkinih cvetov

AFRODIZIAK

 • 1 žlica benzoina
 • 1 žlica praška sandalovega lesa
 • 1 žlička drobno narezane vaniljeve palčke
 • 1 žlica vrtničnih cvetov

Priprava: Vse smole, cvetove in posušena zelišča zmešamo. Shranimo v stekleni posodici. Po želji dodamo kapljico eteričnega olja po izbiri.

Kurjenje kadil

Obstaja več načinov kurjenja kadil, najpogostejši je na razžarjenem oglju.

1. V kadilnico stresite malo mivke, nato nanjo položite oglje in ga prižgite.

2. Počakajte, da oglje popolnoma zgori.

3. Na razžarjeno oglje položite nekaj koščkov smole.

4. Uživajte v aromi!

Ker ima razžarjeno oglje precej močan vonj, za kurjenje kadil najraje uporabim navaden izparilnik za eterična olja.

1. Izparilnik prekrijte z alu folijo.

2. Pod izparilnik postavite prižgano svečko.

3. Na folijo dajte nekaj ščepcev kadilne mešanice.

4. Uživajte v aromi!

Če želite vedeti več o kadilih, vabljeni 6. decembra na našo delavnico MAGIČNI VONJI: KADILA, DIŠEČE PALČKE, PARFUMI. Visokokakovostne smole boste našli v naši spletni trgovini.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...