Maja R. Mihovec

Bela princesa: breza

5. maj 2016    1187 ogledov

Breza, čudovito drevo z značilnim belim lubjem, povešenimi vejami in šelestečimi majhnimi listi, je nadvse uporabna. Ne le kot surovina v lesnopredelovalni industriji ali za kurjavo, temveč tudi v kozmetiki, prehrani, zdravilstvu in za čiščenje.

Brezov sok

Sladkoben brezov sok se tradicionalno pridobiva v Skandinaviji, tj. na področjih, kjer raste veliko breze, in sicer zgodaj spomladi. Ima širok spekter uporabe v zdravilne in kozmetične namene: pospešuje rast las, beli kožo, posvetli kožne madeže in pege ipd. Na splošno je znan kot odlično sredstvo za razstrupljanje, čiščenje in revitalizacijo telesa ter premagovanje spomladanske utrujenosti.

 Breza v prehrani

  • Mladi listi breze so užitni in jih lahko uporabimo v solatah ter namazih.
  • Liste nabiramo tudi za čaj. Pijemo ga lahko samostojno ali v kombinaciji z drugimi rastlinami. Je zelo vsestranski, kljub temu pa z njim ne smemo pretiravati. Tako kot pri drugih rastlinah lahko uporabimo sveže nabrane liste ali pa jih posušimo in shranimo za vse leto. Eno čajno žličko posušenih in zdrobljenih lističev prelijemo z 2 dcl vroče vode in po 10 minutah precedimo.

 Breza v kozmetiki

  • Čaj iz brezovih listov naj bi pomagal pri pegah in madežih na koži.
  • Umivanje obraza z brezovim čajem pomaga pri nečisti in mastni koži.
  • Nožne kopeli iz brezovega čaja in z dodatkom morske soli pomagajo pri pretiranem potenju.
  • Svež čaj iz breze lahko uporabimo tudi za zadnje izpiranje las. Dobro je, če tekočino vmasiramo v lasišče. Lase naredi svetleče in mehke, pomaga proti izpadanju las, proti srbečici in proti prhljaju. Brezov čaj ni primeren za umivanje svetlih (blond) las, ker lahko povzroči zelenkasto rjav odtenek.
  • Lahko pripravimo tudi brezov kis, in sicer pest drobno narezanih svežih brezovih listov namočimo v litru jabolčnega kisa. Po dveh do treh tednih precedimo in shranimo. Uporabimo ga za izpiranje las, in sicer tako, da ga razredčimo z vodo v razmerju en del kisa : trije deli vode. S to mešanico prelijemo umite lase in jo tudi čim bolj vmasiramo v lasišče. S tem odstranimo morebitne ostanke šampona in kamna. Breza pa naredi lase sijoče in omogoča lažje oblikovanje.

 Breza kot čistilo

Mladi brezovi listi med drugim vsebujejo tudi rastlinske saponine. To so snovi, ki povzročajo penjenje, in v vsakem letnem obdobju najdemo rastline, bogate s saponini, iz katerih si lahko pripravljamo blage milnice za čiščenje. Spomladi je to lahko breza. Brezo hitro prepoznamo, liste mimogrede naberemo in pripravimo milnico iz:

1 pesti svežih brezovih listov

3 dcl tople vode

Liste narežemo ali natrgamo, stresemo v plastenko in prelijemo s toplo vodo. Dobro pretresemo. Pri tem se tvori pena. Tekočino, v katero so se izločili saponini, uporabimo kot milnico.

Vir: http://www.bogastvo-travnika.si, eko revija
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...