Sati Shama Kralj

Bogastvo Meditacije

piše: Sati Shama Kralj
29. maj 2021    92 ogledov

Meditacija je stanje odsotnosti uma (no-mind)

Ampak dajmo najprej razumet, kaj je um. Um je sestavka na┼íih misli. Ni fizi─Źna mo┼żganska funkcija, ki ureja delovanje na┼íega telesa. Ampak recimo "masa" misli, ki jih ─Źez dan "proizvedemo". To je med 60.000 in 80.000 misli dnevno.Kar je pribli┼żno 2700 misli na uro, ali okvirno 50 misli na minuto.

Kar nekaj, a ne da? In ─Źe vas sedaj vpra┼íam, koliko, od vseh teh 80.000 misli tekom dneva se spomnite?

Koliko, od teh misli spremenite v delovanje tekom dneva?

Koliko misli se vam zdi ┼że znanih?

Koliko krat se ujamete v razmišljanju?

Dobro je vedeti, da je pribli┼żno 90% na┼íih misli podzavestnih. Kaj to pomeni? Pomeni, da te─Źejo skozi ekran uma, ne zaznane. Samo 10% je opaznih. Pomislimo na strukturo ledene gore (iceberg). 90% njene povr┼íine je podmorske, ko plovemo po morju vidimo samo 10%. Isto je z na┼íimi mislimi.

Ve─Źina na┼íe strukture je podzavestne, kar pomeni ┼íe kako mo─Źna, ─Źe jo primerjamo z icebergom. Prevladujo─Źa ve─Źina, ki vodi na┼íe ┼żivljenje.

Kaj je torej zavedanje? Zavedanje je to, kar opazimo, vemo, poznamo, ─Źutimo. Ne zavedamo se samo tega, da to misel mislimo, kar je ┼íele prvi korak. Zavestno pomeni, da vemo s kje izvira (dru┼żina, otro┼ítvo, vzgoja, okolje), ali je sploh na┼ía (mama je tako razmi┼íljala, o─Źe, delodajalec...), kaj jo spro┼żi (specifi─Źna beseda, obna┼íanje, zvok, spomin, oseba, situacija), kaj povzro─Źa v meni (reakcijo, ob─Źutek, besedo, obna┼íanje), kako nanjo reagiram (jeza, ┼żalost, frustracija, u┼żaljenost itd..), kako se do drugih obna┼íam, ko verjamem tej misli.

Te┼żava, s katero se spopadamo pri umu ni to, da pa─Ź imamo misli, ampak to, da se vanje ujamemo. Verjamemo to, kar razmi┼íljamo, se tako re─Źeno identificiramo z njimi, postanemo misel, in posledi─Źno tako delujemo v vsakdanu. Npr. se vozimo v slu┼żbo in nas pre─Źka misel, da je kolegica ┼íe vedno bolna...in takoj za─Źnemo razmi┼íljat o tem, da bomo morali mi skrbet ┼íe za njen del... mogo─Źe ostat ve─Ź ─Źasa...in se za─Źnemo jezit...trudni smo ┼íe preden za─Źnemo....kujemo nezadovoljstvo v ti┼íini...jezni smo nanjo, ker je ni...itd itd... To je nezavedno razmi┼íljanje. Ozavestiti bi izgledalo pribli┼żno tako:....se vozimo v slu┼żbo...pre─Źka nas misel, da je kolegica ┼íe vedno bolna....opazimo misel...opazimo kaj se nam dogaja v telesu....opazimo, ─Źe se mogo─Źe premakne kako ─Źustvo....opazimo kaj ─Źutimo....mogo─Źe bomo ─Źutili, da se po─Źutimo same, mogo─Źe si ┼żelimo podpore, mogo─Źe nekoga pogre┼íamo. In misel bo ┼íla. In ─Źe se pojavi druga, spet, opazujemo.

Zavestno pomeni, da nismo ve─Ź ujeti v na┼íe misli, da misli ne kontrolirajo na┼íe ┼żivljenje, da tistih 90% iceberga vodim jaz in ne obratno. Pomeni, da izberem, katera misel je tista, ki potrebujem ta trenutek in katera ni. To, kar ponuja meditacija je globoko stanje OPAZOVANJA. Trening opazovanja uma. Ko se umirimo, ko se sprostimo, ko ne tekamo za eno mislijo in drugo in si dovolimo mirovanja, se zgodi, da se ┼íele postavimo v stanje, kjer smo lahko samo opazovalci. In to je izjemno bogastvo, ki ga ponujajo meditacijske metode. DIZIDENTIFIKACIJA. Ko smo sposobni tega, smo osvobojeni.

V ┼żivljenju smo ┼że od rojstva podvr┼żeni socialni pogojenosti. In misli, ki jih mislimo, so samo kolekcija tega, kar smo sli┼íali in videli v delovanju. In ker smo to sli┼íali ve─Źkrat, oziroma se je stalno ponavljalo, ve─Źja je mo┼żnost, da bomo na isti na─Źin mislili in delovali. Zakaj se otrok obna┼ía kot o─Źe in mama? Zakaj, ko delujemo v delovnem okolju, se za─Źnemo obna┼íat kot ostali ljudje, ki delajo tam? Zakaj, ko 100x preberemo isti stavek ga bomo vedli "na pamet"? Ker ┼żivimo nezavedno. Ker nismo v stiku s tem, kar mislimo. Ker verjamemo na slepo vzorcem, ki se nam ponavljajo. Mislimo, da so resni─Źni. Ko za─Źnemo opazovati um, se bomo sami zavedali, koliko enakih mislih se stalno vrti v zakulisju, dan za dnem, eno in isto......, zato vedno na enak na─Źin delujemo :)

Ko ozavestimo misel, vzorec, delovanje, ko spoznamo korenike tega prepri─Źanja, se nam odpre druga─Źen svet. Odpre se svet svobodne izbire. Avtenti─Źnosti. Resnice. Meditacija je pot do samega sebe. Ne tega, kar misli┼í, da si. Ne tega, kar okolje misli da si. Ne tega, kar verjame┼í da si. Meditacija je, ko misli ni, oziroma, ko si sposoben na vse to gledat in bit izjemno sre─Źen, da nisi nih─Źe.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...