Maja R. Mihovec

Bolečine v križu - kaj pomenijo?

12. december 2016    548 ogledov

Vzroki, zakaj do teh bolečin pride, so lahko zelo različni. Lahko je poškodba, prehiter gib, nepravilno sedenje, slaba postelja, nepravilno dvigovanje bremen, napačna drža, prevelika telesna teža, vnetje mišice, zdrs medvretenčne ploščice, stres, »zategnjenost« telesa ipd.  Nekateri vzroki nastanejo nenadoma, v trenutki, drugi so kompleksnejši in se nabirajo več let.

Zelo pomembno je, da imamo zdravo hrbtenico, kajti vsako hrbtenično vretence je povezano z določenim delom telesa oz. organom. Tako nam bolečina v hrbtenici dejansko odraža stanje našega telesa in z odpravljanjem bolečin v hrbtenici delujemo tudi na druge dele telesa.  

Hrbtenica je sestavljena je iz 31 do 35 vretenc, od tega je 5 križnih. Križna vretenca so povezana s predelom debelega črevesa, slepiča, trebuha, zgornjega dela nog, spolnimi organi ter s spodnjim delom nog. Težave, zaradi katerih se pojavljajo bolečine v križu oz. na katere bolečine v križu nakazujejo, to tako lahko: krči v nogah, otekanje gležnjev, hladna stopala, išias, lumbago, slaba cirkulacija, zaprtje, driska, vnetje slepiča, težave z mehurjem, težave z menstruacijo, impotenca, boleča kolena ipd.

Bolečina v spodnjem delu hrbta sicer nakazuje tudi na to, da imamo slabo mnenje o sebi, predvsem kar se tiče denarja, da smo neuspešni, za vse sami, da nam zmanjkuje denarja, ga nimamo dovolj, da se ne moramo na nikogar zanesti ipd. To so le naša prepričanja, ki jih lahko spremenimo.

Bolečina v križu je lahko različna. Lahko je topa ali pa ostra oz. zbadajoča. Lahko je zelo točkovna ali pa pokriva večji predel, lahko se širi naokoli (npr. po nogi navzdol), lahko je hujša, ko se zbudimo in jo z gibanjem omilimo, lahko je kratkotrajna ali dolgotrajna. Vrsta bolečine nam pogosto nakaže tudi vzrok zanjo. Npr. bolečina, ki se širi po nogi navzdol je po vsej verjetnosti znak išiasa. Bolečina, ki jo z gibanjem omilimo pa nakazuje na težave v mišici.

Vir: www.bogastvo-travnika.si, revija bodi eko
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...