Maja R. Mihovec

Kako ukrepati, ko pride do bolečin v križu?

12. december 2016    253 ogledov

Eden izmed prvih ukrepov je nedvomno obisk zdravnika. Predvsem zato, da se ugotovi za kakšno težavo gre oz. kje je vzrok. Lahko gre namreč za resen problem, ki potrebuje nadaljnjo  obravnavo. Zelo veliko pa lahko naredimo tudi sami. V svoje življenje vpeljemo nekaj sprememb, kot  so pitje zadostne količine navadne vode, gibanje, sprostitev, dihanje, raztezanje, krepitev, masaža.   

Kako si pomagamo sami?

Najboljša je seveda preventiva. Zdravo gibanje in zavestna krepitev mišic spodnjega dela hrbta, kakor tudi trebušnih mišic. Če pa je do bolečin zaradi kakršnega koli razloga že prišlo, moramo najprej ugotoviti vzrok in ga, če se le da odpraviti. Nato moramo poskrbeti za to, da bolečina mine. To ne pomeni, da počivamo. Vsaj ne predolgo. Praviloma je gibanje tisto, ki nam bo najbolj pomagalo.

Načinov samopomoči, predvsem preventivnih, je veliko in naše telo nam ponavadi pove kaj je zanj najbolje. V fazi bolečine je to lahko gretje bolečega predela ali hlajenje – uporabimo kar se nam zdi bolj smiselno. Predel grejemo kadar je mišica zakrčena ali nategnjena. Če je mišica vneta, jo hladimo. Pomagamo si lahko tudi z grelnimi oz. hladilnimi mazili.

Preventivni ukrepi:

Masaža

To je nekaj kar si ne moremo narediti sami, je pa nedvomno eden najboljših preventivnih ukrepov. Sprosti obvretenčne mišice in energetske zastoje ter ponovno vzpostavi ravnovesje in nemoten pretok. Gre z konkreten pristop tako na fizičnem kot duhovnem nivoju.

Pitje zadostne količine navadne vode

Splošen preventivni ukrep. Zjutraj, ko vstanemo, je najbolje spiti 5dcl vode, da se lepo prerazporedi po telesu. Do konca dneva pa še 1,5l. Voda nam marsikaj odplakne.

Gibanje

Tukaj gre predvsem za to, da se predihamo na svežem zraku, po možnosti v naravnem okolju. Vrsta gibanja: poslušajmo svoje telo in prilagodimo se svojim zmožnostim.

Razstrupljanje telesa

Splošen preventivni ukrep. Možnosti je veliko, odločimo se za tisto, ki nam je najbolj sprejemljiva. Pitje gline npr. je že eden izmed načinov, ki naše telo razstrupi, pa še iz našega okolja izhaja.

Sprostitev

To je lahko tudi sprehod. Ležanje pod krošnjami dreves. Pomembno je, da se zavedamo procesa sproščanja. Ko ležimo ali hodimo  si lahko zamislimo, kako sproščamo vsak posamezni del telesa. Lahko ga prej celo napnemo in potem sprostimo, da se učinka še bolj zavedamo. Opazujmo spremembe.

Dihanje

Globoko dihanje in poglabljanje vdiha vključimo v proces sproščanja, ko z izdihom telo ali določen telesni del sprostimo. Dihanje vključimo tudi pri raztezanju, in sicer tako, da položaj poglobimo. Naredimo 3 globoke vdihe in izdihe, ter se še malo bolj raztegnemo, zadržimo ta položaj, ponovno naredimo 3 globoke vdihe in izdihe in se skušamo še malce bolj raztegniti.

Raztezanje

Z raztezanjem dajemo našemu telesu gibčnost in energijski pretok. To je pomembno, saj tako spravimo hranila in kisik v vsako celico. Povežemo ga z dihanjem za poglobitev učinka.

Krepitev

Poiščemo vaje za krepitev osrednjega dela telesa oz za stabilizatorje trupa. To so namreč mišice zaradi katerih lahko pokončno hodimo. Veliko teh vaj izvira iz joge, vsekakor pa moramo poiskati take, ki so primerne naši stopnji. Nekaj primerov: mačka, deska, različni zasuki, žoga, superman ipd.

Pravilna telesna drža

To se nanaša predvsem na dolgotrajno sedenje za računalnikom, gledanje televizije v »čudnih« položajih, ponavljajoči se gibi ipd. Dobre telesne drže ne moremo vzdrževati, če imamo šibke mišice, zato je pomembna tudi krepitev le-teh.

Med preventivne ukrepe bi gotovo lahko dodali še uravnoteženo prehrano in še kaj. Skratka gre za zdrav način življenja, pri čemer pa moramo poseči na vsa področja svojega življenja. V bistvu zgoraj našteti  ukrepi niso prav nič posebnega. To je nekaj kar je nujno vpeljati  v našo rutino.

Vir: www.bogastvo-travnika.si, revija bodi eko
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...