Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Dalajlama: "Duhovnost brez kvantne fizike je nepopolna slika realnosti."

piŔe: UredniŔtvo
11. september 2017    4263 ogledov

Dolgo časa sta znanost in duhovnost veljali za dva nasprotna pola. Lahko si bil le človek znanosti ali človek Boga, ampak ta dva nasprotna pola se danes združujeta prek kvantne fizike, proučevanja zavesti, ki drobi stara prepričanja, da sta to dve povsem ločeni stvari. V resnici dokazuje nasprotno: da sta duhovnost in znanost neločljivo povezani.

Kvantna fizika potrjuje starodavna duhovna znanja

Kvantna fizika namreč potrjuje, kar so budisti in vse druge veje duhovnosti trdili že tisočletja, ter pomaga ljudem, da sprejmejo to svojo duhovno plat skozi znanost ā€“ nekaj, čemur ne morejo oporekati. In to je resnično čudovito!

Z vsem okoli nas smo fundamentalno povezani ā€“ in Å”ele zdaj lahko znanost to potrdi. Dokaže tudi najbolj nejevernemu Tomažu.

Pred približno 15 oz. 20 leti mi je na sestanku indijski fizik Raja Ramanna povedal, da je bral Nagardžuna (budistični filozof, ki je utemeljil doktrino praznosti ter ustanovil MadhyamakaĀ Å”oloĀ Mahāyāna budizma) ter da je osupel nad tem, koliko tega, kar je Nagardžuna opisal v svojih knjigah, se popolnoma ujema z novodobnimi odkritji kvantne fizike.

Povedal mi je tudi, da je le leto pred tem prof. S. Bhattacharya omenil, da po spoznanjih kvantne fizije nič ne obstaja objektivno ā€“ isto stvar namreč opisuje Nagardžuna v svojih razmiÅ”ljanjih tisočletja prej. - Dalajlama

Kar nam dalajlama želi povedati, je, da Ŕele po toliko stoletjih fiziki končno dohitevajo starodavna znanja in jih dokazujejo skozi moderno znanost.

Kaj točno je odkrila (potrdila) kvantna fizika?

Smo le energija

Kvantna fizika je odkrila, da so fizični atomi sestavljeni iz vrtincev energije, ki se nenehnoĀ vrtijo in vibrirajo. Da vsak od njih oddaja svojo unikatno energijo, svoj unikatni odtis. Torej če se resnično želimo opazovati, si je najprej treba za začetek priznati, da smo vsi le bitja iste energije in vibracije.

Smo le prazen prostor

Če pogledamo kompozicijo atoma, bomo odkrili majhen, neviden vrtinec z neskončnim Å”tevilom majhnih vrtincev. In če bi pogledali od bližje strukturo atoma, v njem ne bi videli drugega kot praznino. Kar pomeni, da ne mi, ne stvari, ne rastline ā€“ nič v naÅ”em svetu nima trdne fizične strukture. Atomi so sestavljeni iz nevidne energije, ne trdne snovi. Tako kot tudi ti.

Iz tega so znanstveniki potegnili cel kup zanimivih odkritij, ampak najzanimivejÅ”i je sklep,Ā da si sami ustvarjamo svoje realnosti. Vsak dan, vsak trenutek.

Sam si kreator svoje realnosti

Eden izmed fundamentalnih sklepov kvantne fizike priznava, da opazovalec kreira svojo realnost (realnosti). Kot opazovalci smo osebno vpleteni v kreiranje svoje lastne realnosti.

Fiziki so tako prisiljeni priznati, da je vesolje mentalni konstrukt.

Eden vodilnih kvantnih fizikov, sir James Jeans, je zapisal: "Žarek znanosti je posvetil na nesnovno realnost: vesolje začenja bolj izgledati kot velika misel kot kakÅ”en velik stroj. Um ni več le naključen vsiljivec v kraljestvu materije, ampak je čas, da se mu priklonimo kot kreatorju in absolutističnemu kralju kraljestva materije. ā€“ R. C. Henry, The Mental Universe; Nature 436:29, 2005

Vse je le iluzija

Kvantna fizika je med drugim dokazala tudi:

Kvantna fizika je tako brez dvoma znanost zavesti in duhovnosti, ki nam dokazuje, kako zelo smo povezani z vsem, kar obstaja ā€“ kar je hkrati iluzija.

Povezan si z vsem, kar obstaja

Atomi v naŔem telesu so izsledljivi vse do zvezd, ki so jih proizvedle v svoji sredici in med eksplozijo prenesle in obogatile vse sestavine v naŔem vesolju pred bilijoni let.

Zato smo bioloÅ”ko in kemično povezani z vsako živo stvarjo v vesolju, z vsako molekolu na Zemlji in vsemi atomi v vesolju. Nismo le figurativno, ampak smo dobesedno zvezdni prah. ā€“ Neil deGrasse Tyson

Vir: http://www.collective-evolution.com/2017/04/26/dalai-lama-spirituality-without-quantum-physics-is-an-incomplete-picture-of-reality/
Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 9 mesec nazaj
No, a ne...
Nalagam...