Maja R. Mihovec

Divji kostanj nekoliko drugače 1 - priprava

23. oktober 2019    40 ogledov

Prvi jesenski dnevi, pa vse tam do koledarske sredina tega letnega časa je obdobje v katerem lahko nabiramo plodove divjega kostanja. Potrebujemo le eno drevo. Praviloma najdemo kakšnega v parkih ali drevoredih.  Gre za mogočno drevo z velikimi listi, ki lahko v višino zraste tudi več kot 30 metrov. Verjamem, da gre za eno tistih drevesnih vrst, ki jo večina prepozna, če ne prej pa vsaj v jeseni, ko odvrže ježice s plodovi.

Plodovi divjega kostanja so neprijetnega okusa, niso pa strupeni. Danes bomo govorili o malce drugačnem vidiku uporabe plodov. Zaradi vsebnosti saponinov so namreč odlično čistilno sredstvo.

Torej divji kostanj najprej naberemo. Kakšnega posebnega truda in iskanja praviloma tukaj ni. Najti moramo drevo, poberemo čvrste kostanje in to je to. Če smo pod drevesom ob pravem času, si nekaj kilogramov plodov hitro naberemo. Kostanje nato osušimo, če so vlažni. Lepo jih razprostremo, da se ne dotikajo in posušimo. Najhitreje jih bomo posušili v pečici ali pa v sušilnici, če jo imamo. Dobro posušene kostanje shranimo v papirnato ali bombažno vrečko, kjer počakajo na nadaljno obravnavo.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...