Maja R. Mihovec

Divji kostanj nekoliko drugače 3 - kostanjeva milnica

12. november 2019    105 ogledov

Kostanjevo milnico si pripravljamo sproti. Približno 100g suhega kostanja prelijemo z 1 litrom vroče vode in pustimo vsaj 2 uri. V tem času se bodo izločili saponini, ki v  kombinaciji z vodo zmanjšujejo površinsko napetost vode. Posledica je  penjenje, emulgiranje in disperzija (razpršijo maščobe), kar je odlično za čiščenje. Rastlinski saponini so seveda povsem naravni, biološko razgradljivi in našega okolja ne obremenjujejo.

Kako si izdelamo milno tekočino iz svežin ali posušenih kostanjev:

-         razrežemo 3 sveže kostanje, jih damo v steklen kozarec in prelijemo z 1 dcl vroče vode. Pustimo stati nekaj ur in nato precedimo.

-         Uporabimo 2 žlici suhih in zdrobljenih kostanjev, prelijemo z 1 dcl vroče vode. Pustimo stati nekaj ur in nato precedimo.

 

Tako dobljeno milno tekočino uporabimo za različne namene čiščenja:

-          Kot pralni prašek, lahko tudi za ročno pranje perila. Uporabimo 1 dcl milne tekočine za en stroj perila. Ko peremo belo perilo lahko dodamo še 1 žličko sode bikarbone. 

-          Uporabimo za ročno pomivanje posode.

-          Prav tako je uporabna za čiščenje drugih površin v gospodinjstvu, kot so npr. keramične, lesene in druge talne površine, pohištvo, okna ipd.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...