Maja R. Mihovec

Drevesa: skrb zanje

6. marec 2017    285 ogledov

Prav tako v primeru sadnega drevja, ko je redna rez pravzaprav nujna. Tudi sadna drevesa nam poleg plodov prinašajo še druge darove:

-          Jablana nam daje domačnost, saj je zelo običajna in razširjena. Telo dobro rečisti in razkisa, saj veže toksine, ki jih nato izločimo.

-          Sliva in marelica imata veliko zdravilne smole. Čistita telo in um.

-          Oreh je osamelec, raste samostojno. Je zelo hranljiv in njegovo olje čisti na energijskem nivoju. Nam daje samstojnost in s tem povezano odgovornost.

-          Češnja nam prinaša sladkoski življejna. Češnje so okusne, kljub temu da vsebujejo malo sladkorja.

-          Višnja nam daje dvojnost, saj je tudi sama taka – sladka in kisla.

 

Ko je drevo poškodovano oz. ranjeno se sproži proces samozdravljenje, ki poteka na dveh nivojih. Notranje se sprožijo postopki, ki preprečujejo nadalnje propadanje, zunanje pa se rana celi s pomočjo rasti novega lesa in lubja. Seveda vse to traja in medtem je ranjeno mesto pač izpostavljeno in ranljivo.

 

Vsekakor je prav, da poskrbimo za svoje drevje, sploh v primeru naravnih nesreč, ki drevesa poškodujejo (npr. žled, moker sneg) ali pa ko se lotimo večjega obrezovanja. V ta namen si pripravimo zdravilno mazilo, ki temelji na naravnih sestavinah, ki celijo tudi same po sebi. To je lahko glina, smola, vosek ipd. Poskrbeti moramo za to, da zamažemo celotno poškodbo in da je mazilo dovolj gosto, da ne steče dol. Mazilo nanesemo na predele, kjer je drevo poškodovano.

Vir: www.bogastvo-travnika.si, revija Bodi Eko
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...