Nastja Spasojević

Brahma muhurta – kako ti zgodnje vstajanje spremeni življenje in pospeši duhovni razvoj?

15. oktober 2018    6902 ogledov
  • Ali veš, da ti zgodnje vstajanje lahko spremeni življenje in pospeši ter izjemno podpre tvoj duhovni razvoj?
  • Ali veš, da je jutro najboljši čas za izvajanje duhovne prakse in da se vsako jutro odpre časovno okno, ki lahko potencira tvoj duhovni napredek?

Najboljši čas v dnevu za duhovno prakso

Vsako jutro se odpre časovno okno, ki lahko potencira tvoj duhovni napredek. Imenuje se brahma muhurta – v jogijski tradiciji temu časovnemu obdobju pravijo tudi čas Brahmana, ki naj bi držal neskončno moč in sveto povezavo z božanskim.

Najbolje je duhovno prakso izvajati v tem času, času prehoda med nočjo in dnevom, torej zgodaj zjutraj. Zakaj?

Energije so v tem času prehoda med nočjo in dnevom najbolj pretočne, zato je tudi možnost posameznika, da preseže svoje omejitve, največja, saj so tudi njegove energije v stanju izjemne pretočnosti.

Brahma muhurta je najboljši čas v dnevu za izvajanje duhovnih praks – če seveda želimo preseči svojo fizično naravo, se soočiti s svojimi iluzijami, se spustiti globlje in se odpreti duhovni dimenziji. Če pa z duhovno prakso (jogo, meditacijo …) želimo le izboljšati svoje fizično, mentalno in čustveno stanje, je sandhaya kala (čas do sončnega vzhoda) najbolj optimalen čas za izvajanje naše prakse.

Brahma muhurta – čas Brahmana je vezan na sončni vzhod!

Brahma muhurta je 48-minutno obdobje v zgodnjih jutranjih urah. V jogijski tradiciji temu časovnemu obdobju pravijo tudi čas Brahmana; ta čas naj bi držal neskončno moč in sveto povezavo z božanskim, z Brahmanom.

Brahmi muhurti pravijo tudi ura kreatorja, saj je optimalna za izvajanje vseh duhovnih praks, predvsem joge, meditacije in molitve ter poglobljenega razumevanja in raziskovanja Resnice.

Brahma muhurta se ne prakticira zgolj v jogijski tradiciji, omenjeno je tudi v bibliji: Jezus je vsako jutro zgodaj vstal, da bi molil in bil s Seboj.

Brahma muhurta je čas kreatorja. To je čas, ko lahko ponovno ustvariš sebe in svoj svet. Vsako jutro ti daje priložnost, da postaneš Brahman in da ustvariš sebe in svoje življenje na način, kot si želiš, da je. – Sadhguru

Kdaj točno je čas brahma muhurta?

Posplošeno gledano je čas brahma muhurta med 3.20 in 6.00 zjutraj, vendar če želimo biti natančni, se brahma muhurta skoraj vsak dan začne drugače, saj je vezana na sončni vzhod:

brahma muhurta naj bi se začela 1 uro in 36 minut pred sončnim vzhodom ter končala 48 minut pred sončnim vzhodom.

Npr: če je sončni vzhod ob 6.00, se brahma muhurta začne ob 4.24, če je sončni vzhod ob 7.00, se začne ob 5.24 in tako naprej …

V času brahma muhurta je:

  • prana izjemno koncentrirana;
  • um presenetljivo umirjen zaradi velike proizvodnje melatonina skozi noč;
  • povečana moč vpijanja kozmične energije;
  • povečana zmožnost razumevanja;
  • človekova zavest najbolj odprta.

Kamorkoli usmerimo pozornost v tem času, se ta energija močno pomnoži – zato je idealna za to, da odkrito raziskujemo razumevanje svojega bivanja.

Potrebuješ še dodatne razgloge za zgodnje vstajanje?

Zakaj bi vstajal zgodaj zjutraj:

1. Uskladiš se z bioritmi narave.

Preberi, kaj početi ob kateri uri za optimalno zdravje, tukaj. »

2.Ujameš brahmo muhurto – najugodnejši čas za izvajanje duhovne prakse.

3.Preživiš nekaj trenutkov v tišini.

Živimo v glasni kulturi, povsod smo dosegljivi: telefoni piskajo ob vsakem sporočilu, klicu … Če se vsako jutro zbudimo dovolj zgodaj, si lahko privoščimo nekaj minutk popolnoma zase v nežni jutranji tišini. Samo mi in jutro.

4.Imaš dragocen čas za osrediščenje in umik od vsakodnevne drame.

Ta čas v tišini nam daje tudi priložnost za osrediščenje (KDO SEM?), da začutimo sebe in se nato lahko v ta občutek vračamo ves dan, vsakič znova.

Ko smo osrediščeni, smo se zmožni umakniti od vsakodnevne drame – le z umikom lahko uvidimo mite in iluzije, katerih del smo, in s tem dosežemo kritično razdaljo do njih ter svobodno živimo.

5.Ko se zbudiš zgodaj, imaš ogromno časa in tvoje misli so manj nasičene.

Ko se zbudiš zgodaj in si vzameš čas, se ti ne mudi. Zato tudi ne odhitiš v dan kot zmešana kura, ki ima pred seboj samo seznam opravil in katere edina skrb je, da bo VSE odkljukala, preden se konča dan. V takšni naglici in stresu niti ne pomisliš, da bi misli usmeril NAD svoj seznam.

Če se prej zbudiš, ti ni treba hiteti. Misli so manj nasičene in lahko narediš tisto, kar je res pomembno – posvetiš se temu, kako se Bog giblje in odraža v tvojem življenju.

Imaš čas, da razmisliš in misliš ter deluješ, namesto da samo odkljukaš svoj vsakodnevni seznam.

6.Pozdraviš lahko dan in se zaveš, kako srečen/-na si lahko, da si se zbudil/-a.

Kot pravi dalajlama: ”Vsak dan, ko se zbudiš, pomisli, kako srečen si, da si se zbudil in da je pred teboj nov dan, poln priložnosti. Da imaš priložnost začeti znova, vložiti svojo energijo v to, da razširiš svoje zavedanje, razširiš svoje življenje in dojemanje sebe in sveta. Da razširiš svoje srce in ga odpreš življenju.“

7.Vidiš lahko sončni vzhod! In sonce te lahko prebudi in napolni s svojimi prvimi žarki. To je energijska bomba zate!

8. Privoščiš si lahko dober, kakovosten zajtrk v miru.

9. Poleg duhovne prakse lahko opraviš še telovadbo – veliko manj možnosti je, da jo boš odpovedal zjutraj kot popoldne ali zvečer.

10. Produktivnost in kreativnost – če vstaneš ob 5. ali 6. uri, si predstavljaj, kaj vse lahko narediš! Zgodnje vstajanje dokazano povečuje produktivnost in kreativnost, da pa nam tudi občutek, da smo dan izkoristili v polnosti, kar poveča pretok energije in posledično naše kreativnosti. 

Preberi še:

Vir: https://isha.sadhguru.org/in/en/wisdom/article/best-time-to-practice-yoga, http://jesushacks.com/waking-early/ https://zenhabits.net/6-tips-for-commuting-to-work-by-bike/
Deli svoje mnenje! 7
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
vojko
  komentiral 10 mesec nazaj
Hvala Nastja. Odličen zapis, se strinjam s zapisanim in to tudi popolnoma drži. Če je zjutraj dobra naravnana za dan ki je pred nami, je kot da smo ga blagoslovili z dobrimi dejanji in temu sledijo tudi pozitivne kreacije in dogodki.
Irena
  komentiral 1 leto nazaj
Res je. Vstajam ob 5.00. Dejansko je dan drugacen, a le ce se v tem času zmorem umiriti, saj mi po navadi misli begajo k opravilom za “kljukico”. Bom še vadila umiritev. Hvala.
Dusan Met
  komentiral 1 leto nazaj
Čudovit članek, ki me spomni na mnoga kvalitetna jutra, ki so mi prinašala velik občutek dobro imetja.
Hvala
Pero antić
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala. Gremo v akcijo
DARJA
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala
Majda
  komentiral 2 leto nazaj


To je velik opomin moji lenobi in klic: Na pomoč! Zbudi se!!!
HVALA!
Sonja
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala,bom poskusila.
Nalagam...