ScalarPrana Za Slovenijo, ScalarPrana energijske tehnike

Empatija

piŔe: Sara Lukan
12. maj 2020    54 ogledov

Postaviti se v kožo nekoga drugega je poseben dar, imenovan empatija. Biti empat ne pomeni le, da se vživimo v nekoga drugega, ampak da začutimo kar čuti nekdo drug, da začutimo človeka. Njegovo srečo, žalost.

Biti empatičen ni vedno lahko, kakor si nekateri morda predstavljajo. To namreč pomeni čutiti tudi bolečino, trpljenje. Včasih le na emocionalni ravni, včasih pa tudi na fizični.

Poznamo več vrst empatije, v osnovi jih delimo glede na vrsto zaznave: čustvena, fizična in spoznavna.

Kot že omenjeno, empati lahko čutijo čustva drugih ljudi, kar v osnovi pomeni da čustva začutijo tako močno, kot bi bila njihova.

Pri fizičnih zaznavah začutijo fizične bolečine drugih ali njihovo počutje na fizični ravni. Pri tem velja omeniti tudi empate, ki čustva zaznavajo fizično.

Spoznavni empati pa imajo močno razvit instinkt oziroma Ŕesti čut in preprosto vedo kaj se z nekom dogaja.

Težave se lahko pojavijo, ko empati ne znajo prenehati "brati" oziroma zaznavati drugih ljudi in ko ne znajo potegniti črte med svojimi zaznavami in zaznavami drugih. Preko meditacije in povezave s seboj, preko dela na sebi in na osebni rasti lažje prepoznavamo mejo in "vključujemo in izključujemo branje". A do tam je dolga pot, ki se jo moramo naučiti.

"Empatija je videti skozi oči drugega, sliŔati skozi uŔesa drugega in čutiti skozi srce druge osebe."

Kaj pa ti praviÅ”? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 11 mesec nazaj
Hvaležna
Nalagam...