Maja R. Mihovec

Hitra regeneracija

28. oktober 2016    434 ogledov

Po tekmi ali večjem fizičnem naporu si želimo čim hitrejšega okrevanja. Telo sicer potrebuje čas za počitek in prav je, da mu to omogočimo, vendar pa preveč počitka tudi ni okej. Ne smemo zaspati na lovorikah, kajti težko se bomo nato znova spravili v ritem.

Kaj lahko naredimo takoj po športni aktivnosti?

Najprej se raztegnemo, nato pa masaža. Čim prej. Namen masaže v tej fazi je predvsem sprostitev mišic in pospešitev cirkulacije. Je zelo učinkovito sredstvo regeneracije, pri katerem se sprošča tudi endorfin, ki zmanjšuje razbolelost. Tako se vzpostavi ravnovesje. Zategnjene mišice namreč preprečujejo okrevanje, saj je pretok krvi in s tem pretok kisika in hranil zmanjšan. Tako neravnovesje lahko vodi do poškodb. Torej sprostitev mišic in vzpostavitev ravnovesja sta zato zelo pomembna. Masažo lahko še okrepimo z uporabo aromaterapije.

Deloma lahko masažo izvedemo tudi sami. Veliko bomo namreč dosegli že samo s tem, da mišice pregnetemo. Seveda uporaba ustreznega aromaterapevtskega olja učinke poglobi.

 Pomen aromaterapije

Eterična olja so koncentrirana in jih zato vedno uporabljamo razredčena ter v majhnih količinah. Če želimo z njihovo pomočjo doseči boljšo in hitrejšo regeneracijo, izberemo taka, ki pospešujejo cirkulacijo, razstrupljajo in pomirjajo. To so npr. cedra, sivka, petitgrain, geranija, brin. Pripravimo si kopel, v katero kanemo nekaj kaplic, ali pa jih vmešamo v osnovno maščobno olje in vtremo v razbolele predele.

Kopel za regeneracijo: 1 pest soli, 1 kapljica eteričnega olja cedre, 2 kapljici eteričnega olja sivke, 1 kapljica eteričnega olja geranije, 2 kapljici eteričnega olja petitgrain. Sol stresemo v skodelico, dodamo eterična olja in premešamo. Dodamo lahko tudi kakšno žlico osnovnega, negovalnega olja, da bo naša kopel imela tudi lepotni učinek.

Masažno olje: 10 ml sončničnega olja, 3 kapljice eteričnega olja poprove mete (hladilno in protibolečinsko delovanje), 5 kapljic eteričnega olja sivke, 5 kapljic eteričnega olja brina, 2 kapljici eteričnega olja petitgrain. V stekleničko nakapljamo najprej eterična olja, rahlo premešamo in dolijemo sončnično olje. Premešamo in vtremo v razbolele predele.

Uporaba vode

Voda je nujna za naše preživetje. Še zlasti če smo športno aktivni. Predvsem moramo najprej popiti zadostno količino navadne vode, da telo hidriramo. Učinkovito sredstvo samopomoči pa je tudi preprosta oblika knajpanja pod domačim tušem. Osredotočimo se na najbolj prizadete predele ter jih izmenično oblivamo s hladno in čim toplejšo vodo. Krasen način, na katerega spravimo celice v pogon, pospešimo cirkulacijo in odpravimo toksine.

Počitek, ne lenarjenje

Telo potrebuje počitek. To seveda ne pomeni, da lahko zdaj zaspimo na lovorikah tekme in delamo nič. Ne, prej ko se bomo ponovno spravili h gibanju, bolje bo in tudi naše telo si bo hitreje opomoglo. Z gibanjem spravimo mišice v pogon, da se hitro 'spucajo' in nehajo boleti. Gibanje je pomembno tudi za vezi in skelet. Tako hranilne snovi pridejo do vsake celice in iz celic se odstranijo toksini. No, kakšen dan lenarjenja nam vseeno pripada.  

Šport je zdrav – v pravi meri in na pravi način!

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...