Simona Vrhovec

Joga za došo vata po ajurvedi

2. oktober 2021    404 ogledov

Jeseni je čas, ko doša vata prevladuje v naravi in našem telesu. Ne glede na to, kateri tip doše smo, je pomembno, da se prilagodimo energiji narave in optimalno poskrbimo za svoje dobro počutje. To je čas, da se umirimo, začutimo stabilnost in prizemljenost. Ajurveda pa nas usmerja v tople obroke in rutino.

Ključna za došo vata je vadba, pri kateri je poudarek na sproščanju med asanami, na počasni in natančni izvedbi ter stiku s tlemi. To je seveda ravno v nasprotju z energijo osebe, ki ima dominantno došo vata. Ti so navadno bolj nemirni, hitri, želijo si hitrih sprememb, dinamike, so malce bolj raztreseni in se hitro navdušijo. Če negujejo le ta aspekt, lahko zelo hitro pride do neuravnoteženosti in s tem do fizičnih težav, kot so mrzlo telo, bolečine v sklepih, suha koža in lasje, napihnjenost, drgetanje, težave s prebavo, ter duševnih težav, kot so živčnost, negotovost, nemir, anksioznost, slabo pomnjenje, razpršenost. Če naštejem le nekaj izzivov.

K sreči si lahko pomagamo z jogijskimi položaji, dihalnimi tehnikami, toplo hrano, ki greje, in seveda s prakso zavestne umiritve.

Smernice za uravnovešanje doše vata :

ASANE, ki umirijo in prizemljujejo

Lotite se asan, ki umirijo in prizemljujejo, med praksami pa si vzemite več časa za počitek in istočasno seveda tudi v samem položaju ostanite dlje. Idealni sta tako praksa joge hatha kot joge yin.

Nekaj položajev iz joge hatha: pozdrav soncu, bojevnik 1 in 2, drevo, sedeči položaji, ležeči zasuk. Pri jogi yin pa je dobro izbrati položaje za meridijan pljuč in debelega črevesja v jesenskem času, drugače za uravnoteženost elementa zemlja izberite položaje za meridijan vranice in želodca.

DIHANJE; zavestno dihanje umiri živčni sistem in tudi nemirni um

Izberite polni jogijski dih, dih ujjayi ali nadi shodana pranayamo, celo praksa kumbhake. Naj postane vaša redna praksa tudi MEDITACIJA, saj bo tako lažje opazovati um in ga umiriti.

HRANA; obroki naj bodo redni, sama hrana pa čim bolj kuhana in topla

Po ajurvedi se vsekakor odsvetujejo mrzla hrana, prigrizki, kot so kokice, krekerji ali kruh. Dodajte cimet k toplemu zajtrku, privoščite si čaj iz ingverja. Čim več čorbic in župic. Predvsem pa si vzemite čas za čuječno uživanje hrane in ne hitite, kot je značilno za vate. ;)

TEMPERATURA; poskrbite za topel prostor in oblecite se prijetno toplo

Verjamem, da pridejo tople nogavičke še kako prav. Dejstvo pa je, da se bo telo že samo od sebe bolj ogrelo, če jemo toplo hrano, pijemo tople napitke in dodajamo začimbe, ki grejejo.

NEGA KOŽE; naoljite svoje telo s toplim sezamovim oljem

Naoljite svoje telo s toplim sezamovim oljem, še posebej okoli sklepov, ki v hladnejšem podnebju postanejo bolj togi, boleči. Naoljite tudi lasišče in po želji obraz. Pustite delovati 20 minut, nato se stuširajte. 


Naj vam zaupam še, čemu pa se raje izogibajte: kofeinu, procesirani hrani, surovi hrani, mrzli pijači, alkoholu, prenajedanju, poznim obrokom (vsaj 3 ure pred spanjem), grenki hrani.

Čim bolj toplo, prijetno in umirjeno jesen želim.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...