Simona Vrhovec

Joga za Vata došo po ajurvedi

2. oktober 2021    237 ogledov

Jeseni je čas, ko Vata doša dominira v naravi in naše telesu. Ne glede na to, kakšen tip doše smo, je pomembno, da se prilagodimo energije narave in optimalno poskrbimo za svoje dobro počutje. To je čas, da se umirimo, začutimo stabilnost in prizemljenost. Ajurveda pa nas usmerja v tople obroke in rutino.

Ključna za Vata došo je vadba, kjer se poudarja sproščanje med asanami, počasna in natančna izvedba ter stik s tlemi. To je seveda ravno v nasprotju z energijo osebe, ki ima dominantno Vata došo. Ti so navadno bolj nemirni, hitri, želijo si hitrih sprememb, dinamike, so malce bolj raztreseni in se hitro navdušijo. V kolikor negujejo le ta aspekt, lahko zelo hitro pride do neuravnoteženosti in tako fizičnih in mentalnih težav. Na primer živčnost, negotovost, nemir, anksioznost, slabo pomnjenje, razpršenost. Na fizični ravni pa mrzlo telo, bolečine v sklepih, suha koža in lasje, napihnjenost, drgetanje, težave s prebavo. Če naštejem le nekaj izzivov.

K sreči si lahko pomagamo z jogijskimi položaji, dihalnimi tehnikami, toplo prehrano, ki greje in seveda s prakso zavestne umiritve.

Smernice za balansiranje Vata doše:

ASANE, ki umirijo in prizemljujejo

ASANE, ki umirijo in prizemljujejo, med prakso pa si vzemite več časa za počitek in istočasno seveda tudi v samem položaju ostanite dlje časa. Idealna je tako praksa hatha joge in yin joge.

Pa vseeno nekaj položajev iz hatha joge: pozdrav soncu, bojevnik 1 in 2, drevo, sedeči položaji, ležeči zasuk. Kar se tiče yin joge pa je dobro izbrati položaje za meridijan pljuč in debelega črevesja v jesenskem času, drugače za uravnoteženost elementa zemlja izberite za meridijan vranice in želodca.


DIHANJE; zavestno dihanje umiri živčni sistem in tudi nemirni um.

Izberite polni jogijski dih, ujjayi dih ali nadi shodana pranayamo, celo praksa kumbhake. Naj postane vaša redna praksa tudi MEDITACIJA, saj bo tako lažje opazovati um in ga umiriti.

HRANA; ki naj bo redna, čim bolj kuhana in topla.

Po ajurvedi pa se vsekakor odsvetuje mrzla hrana, prigrizki, kot so kokice, krekerji ali kruh. Dodajte cimet k toplemu zajtrku, privoščite si čaj iz ingverja. Čim več čorbic in župic. Predvsem pa si vzemite čas za čuječno uživanje hrane in ne hitite, kot je za Vate značilno ;).

TEMPERATURA, poskrbite za topel prostor in seveda oblecite si prijetno toplo.

Verjamem, da pridejo kakšni topli štumfki še kako prav. Dejstvo pa je, da se bo telo že samo od sebe bolj ogrelo, če jemo toplo hrano, pijemo tople napitke in dodajamo začimbe, ki grejejo.

NEGA KOŽE; naoljite svoje telo s toplim sezamovim oljem

NEGA KOŽE; naoljite svoje telo s toplim sezamovim oljem, še posebno okoli sklepov, ki v hladnejšem podnebju postanejo bolj togi, boleči. Naoljite tudi lasišče in po želji obraz. Pustite delovati 20 minut, nato se stuširajte. 


Čemu pa se raje izogibajte: kofeinu, procesirani hrani, surovi hrani, mrzli pijači, alkoholu, prenajadanju, poznim obrokom ( vsaj 3 ure pred spanjem ), grenki hrani.

Čim bolj toplo, prijetno in umirjeno jesen želim.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...