Rachel Cheng

Kako akupunktura pomaga pri išiasu?

piše: Rachel Cheng
9. julij 2020    252 ogledov

Ste pomislili, da bi lahko akupunktura pri išiasu služila kot alternativa? Ni popolnoma jasno, kako akupunktura vpliva na telo, vendar je znano, da se med terapijo sproščajo nevrotransmiterji, opioidom podobne kemikalije, in stimulira živčni sistem.

Različne oblike bolečine pri išiasu

Ishialgična bolečina (išias) običajno prizadene le eno stran telesa, kjer se bolečina širi od spodnjega dela hrbta/zadnjice navzdol po nogi. Ko so vprašani, kaj občutijo, običajno naši pacienti opišejo naslednje:

 • bolečina v zadnjici ali nogi, ki se poslabša ob sedenju,
 • žareč občutek, ščemenje ali pekoč občutek, ki se širi navzdol po nogi,
 • šibkost, otopelost in težavno premikanje noge ali stopala,
 • nenehna bolečina na eni strani zadnjice,
 • zbadajoča, ostra bolečina, ki otežuje stanje pri miru.

Ishialgična bolečina in njeni vzroki

Ishialgična bolečina je simptom globlje ležečega zdravstvenega stanja v spodnjem predelu hrbta. Ishiatični živec izvira v spodnjem predelu hrbta, poteka prek zadnjice ter navzdol po zadnjem delu vsake noge. Deleži ishiatičnega živca so razvejani v različne predele nog, npr. meča ali prste. Do ishialgične bolečine pride, ko obstajajo neposredni strukturni dejavniki ali pritisk ishiatičnega živca na spodnji del hrbta, kot je križ. To se zgodi, ko je spodnji del hrbta akutno poškodovan ali pa je rezultat dolgotrajnejše degeneracije ledvenega predela. Lega bolečine v nogah je odvisna od točke, kjer je ishiatični živec pritisnjen.

Najobičajnejši vzroki za ishialgično bolečino:

 • degenerativna bolezen diska (okvara oz. razpadanje diskov, ki zagotavljajo zaščito med hrbtnimi vretenci),
 • ledvena spinalna stenoza (zožitev hrbteničnega kanala),
 • spondilolisteza (zlom v delu vretenca, ki je oblikovan kot krilo, kar povzroči, da vretence zdrsne naprej prek spodnjega vretenca),
 • nosečnost (večji pritisk na ledveni predel hrbtenice),
 • lumbalna hernija diska (zaščita med vretenci je potisnjena na zunanji del hrbtenice).

Kakšni so fiziološki učinki akupunkture pri lajšanju bolečine?

Z vstavljanjem majhnih iglic na specifična mesta telesa se sproži odziv živčnega sistema. Ta odziv vodi možgane do sprostitve kaskade naravnih protibolečinskih snovi (endorfinov in enkefalinov), zvišanja krvnega pretoka na bolečem področju in sprostitve mišic na bližnjem predelu.

Kako s TKM zdravimo ishialgično bolečino

Najobičajnejše zdravljenje za ishialgično bolečino vključuje operacijo za popravek temeljnih strukturnih težav spodnjem delu hrbta, epiduralne injekcije s steroidi, protibolečinska zdravila in vroče-mrzlo terapijo. Redna akupunkturna zdravljenja omogočajo varno in nežno alternativo obvladovanja bolečine. Velik delež naših pacientov z išiasom se je na akupunkturo odzival prav dobro, tako za lajšanje akutne bolečine kot sčasoma kot obliko pomoči pri obvladovanju in razreševanju stanja. Medtem ko akupunktura ne more pozdraviti strukturnih težav spodnjega dela hrbta, ki povzročajo išias, je uporabna oblika zdravljenja za obvladovanje bolečine z zelo malo stranskimi učinki.

Kitajska zeliščna zdravila za ishialgično bolečino

S celotno kitajsko zeliščno farmacijo so lahko naši pacienti deležni koristi kitajske zeliščne medicine. Glede na specifično stanje posameznika in njegovo konstitucijo posebej sestavimo in prilagodimo vsak zeliščni pripravek. Pri odločanju glede sestavin mešanice uporabljamo naslednje tehnike:

 • analiziramo pacientove simptome,
 • merimo srčni utrip,
 • opazujemo jezik.

Tako se bo vsaka formula razlikovala od pacienta do pacienta glede na njegove potrebe. Funkcija teh zelišč je ublažitev bolečine, zmanjšanje vnetja in regulacija krvnega pretoka.

Izvedene raziskave glede učinkovitosti akupunkture na ishialgično bolečino

Metaanaliza je pokazala, da je akupunktura klinično relevantna možnost za išias [1]

Ta metaanaliza je primerjala 122 različnih raziskav z namenom določitve klinične učinkovitosti raznolikih strategij lajšanja išiasa. Raziskovalci so odkrili statistično znatno izboljšanje pri pacientih, ki so bili deležni akupunkture. Ta študija nam je pokazala, da obstaja raznolik nabor možnosti, vrednih razmisleka, ko pride do lajšanja ishialgične bolečine, in da ima akupunktura lahko določeno terapevtsko vrednost, še posebej ko je uporabljena skupaj z drugo tehniko obvladovanja bolečine.

Akupunktura je pokazala, da ima na išias učinek lajšanja bolečine [2]

Ta raziskava je primerjala dve metodi lajšanja ishialgične bolečine z akupunkturo. Metoda 1 je uporabljala 1–2 iglici na glutealnem predelu. Metoda 2 je posegla po več iglicah na različnih točkah telesa, skupaj z 1–2 iglicama na glutealnem predelu. Raziskovalci so odkrili, da sta obe metodi uspešni, pri čemer je metoda 1 prinesla nekoliko večje olajšanje. To odkritje ponazarja, da lahko za lajšanje ishialgične bolečine zadošča že zelo malo iglic, dokler so točke primerno izbrane.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...