Jure J.

Kako navdihniti celični zbor

piše: Jure J.
13. julij 2018    222 ogledov

Vprašanje kako navdihniti celični zbor se skriva v nas in ne potrebujemo pomoči drugih. Obstaja veliko načinov, na katere lahko osrečimo svoje celice: lahko nehamo prikrivati svojo utrujenost in občutek nelagodja ter telo očistimo nakopičenih toksinov, omejimo uživanje novih ter si pomagamo z lekarno v naših možganih, da bi pogosteje občutili srečo.

Obilo raziskav kaže, kako vsakodnevne dejavnosti – petje, poslušanje sproščajoče glasbe, božanje domačih živali, masaža, dolg in ljubeč objem, vrtnarjenje – spodbujajo nastanek t.i. kemikalij sreče. Celo smeh pripomore, da postanemo srečnejši.

Kadar z obraznimi mišicami izrazimo kakšen občutek, v možganih sprožimo delovanje nevrotransmiterijev. Znanstveniki, ki so preučevali učinke botoksa, so odkrili, da depresivni pacienti, ki so jim z omenjeno snovjo omilili nagubano čelo, niso bili več tako depresivni. Raziskave francoskega fiziologa dr. Israela Waynbauma kaže, da gubanje čela sproži izločanje stresnih hormonov, in sicer kortizola, adrenalina in noradrenalina, torej snovi, ki zvišujejo krvni tlak, slabijo imunski sistem in povečujejo nagnjenost k depresiji in tesnobi. Smeh pa ublaži izločanje teh snovi in sproži nastanek tistih, ki spodbujajo srečo, na primer endorfinov in ubijalskih celic T, ki izboljšujejo delovanje imunskega sistema, sproščajo mišice, zmanjšujejo bolečino in pospešijo zdravljenje.

Sreča: prav tisto, kar je predpisal zdravnik

Kadar ste srečni, to koristi vašemu zdravju. Obširne raziskave so v zadnjih dveh desetletjih pokazale, da človekovo zadovoljstvo krepi imunski sistem in preprečuje nastanek bolezni:

Pri srečnih ljudeh je 35% manj možnosti da se bodo prehladili, na cepivo proti gripi pa se odzovejo tako, da njihovo telo tvori tudi za 50% več protiteles kot pri drugih ljudeh.

Pri posameznikih, ki so zelo srečni in optimistični, je manjše tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, povišanega krvnega tlaka in za nastanek okužb.

Ljudje, ki imajo smisle za humor, kar je odraz njihove notranje sreče, živijo dlje od tistih, ki tega smisla nimajo; še zlasti velja to za ljudi, ki so zboleli za rakom. Neka študija je pokazala, da prav smisel za humor tudi za 70% zmanjša možnost, da bo bolnik za rakom umrl prezgodaj.

Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...