Rachel Cheng

Kako s TKM olajšati „alergijo na gluten“?

piše: Rachel Cheng
18. november 2019    43 ogledov

Kaj je gluten? Kako pogosta je alergija na gluten?

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v žitih, kot so pšenica, ječmen in rž. Nekateri ljudje so alergični na pšenico, kar pa ni isto kot alergija na gluten. Pri alergiji na gluten gre za zavajajoč izraz, ki ga pogosto zamenjujemo z alergijo na pšenico ali včasih celo s celiakijo. Alergija na gluten sploh ne obstaja, obstaja pa bolezensko stanje, ki mu pravimo celiakija. Gre za prebavno motnjo, ki je lahko nevarna, če je ne diagnosticiramo ali zdravimo.

Pri intoleranci na gluten ne gre za alergijo, trenutno pa tudi ni testov za pravilno diagnozo. Posamezniki z določenimi simptomi se morajo testirati za celiakijo, a le redki ljudje z intoleranco na gluten imajo to bolezen. Intoleranca na gluten se ne pokaže na testu za alergije in ni stanje, pri katerem bi vam zdravnik za alergije lahko pomagal. Obstaja veliko ljudi, ki se označijo za „alergične“ na gluten in žal omejijo svojo prehrano, ne da bi se posvetovali s specialistom. Ljudje, ki imajo intoleranco na gluten, bi morali obiskati svojega splošnega zdravnika ali gastroenterologa, če so zaskrbljeni glede celiakije.

Kako razumeti intoleranco na gluten?

Tako celiakija kot glutenska preobčutljivost, ki ni celiakija (angl. Non-Celiac Gluten Sensitivity – NCGS), sta težavi z istim izvorom – pomanjkanje vranične energije. Če poznamo normalne funkcije vranice, lahko enostavno pojasnimo simptome intolerance na gluten.

Vranica je odgovorna za transformacijo in transportacijo

Vranica (ki sodeluje z želodcem) je odgovorna za dovod, predelavo ter distribucijo hranil iz hrane in pijače. Želodec in vranica vzameta ta hranila ter ustvarita energijo Qi in kri, ki sta vitalni snovi za vse telesne funkcije in ohranjanje primernega zdravja. Če transformacija in transportacija delujeta normalno, je energija Qi močna, prebava gladka, telo pa navlaženo. V nasprotnem primeru je energija Qi šibka in nimamo veliko apetita, prebava je počasna, blato pa tekoče in vodeno.

Vranica podpira mišice in okončine

Vranica je odgovorna za dovajanje hranil v mišice ter tkiva. Če je šibka, se mišice in okončine ne krepijo in postanejo šibke ter utrujene.

Vranica uravnava kri

Vranica je odgovorna za čiščenje krvi in pomoč pri proizvajanju krvi, pri čemer uporablja ledvično bistvo. Če je Qi v vranici šibek, je oseba slabokrvna, enostavno se ji bodo pojavile modrice in/ali bo imela težave s krvavenjem.

Pogosti znaki intolerance na gluten, razloženi s teorijo TKM

Napihnjenost – stagnacija Qija, ki je posledica šibkega delovanja želodca in vranice
Driska, zaprtje in močan vonj iztrebkov – slaba transformacija hrane
Bolečine v trebuhu – zastoj strupov, ki je posledica slabe cirkulacije vranične energije
Utrujenost – nezadostna transformacija energije iz hrane
Težave s kožo (luskavica, alopecia areata, kronična urtikarija) – nabiranje sluzi zaradi slabe vranične sposobnosti transportacije
Depresija in anksioznost – nezadostna podpora energije srčnemu sistemu zaradi okvare vranične zmožnosti za transformacijo in transportacijo
Nepojasnjena izguba teže – vranica ne ustvarja mišic
Slabokrvnost s pomanjkanjem železa – vranica in ledvice ne proizvajajo kakovostnih krvnih celic
Avtoimunske bolezni – stagnacija jeter zaradi slabe vranične transportacije energijske podpore
Bolečine v sklepih in mišicah – nabiranje strupov v vranici in jetrih
Otopelost nog in rok – slaba cirkulacija
Možganska megla – slaba energijska podpora in nabiranje sluzi

Zdravljenje s TKM

Gre za zelo zapleten postopek, ki se vedno začne s prilagoditvijo prehrane. 

Individualno zdravljenje zajema akupunkturo, kitajska zelišča, moksibustijo itd. Za oceno vašega stanja vas prosimo, da kontaktirate našo ordinacijo.

Vir: Prevod: Klara Lubej
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...