Vročinski valovi postajajo vse pogostejši in intenzivnejši. Podnebne spremembe vplivajo na podnebje po vsem svetu, posledično pa se moramo ljudje naučiti živeti z višjimi temperaturami ter zaščititi svoje telo in duha pred posledicami pretirane vročine.
Kaj se dogaja v telesu med vročinskim valom?
Ko temperatura okolja močno naraste, telo reagira s povečanim znojenjem, da bi ohladilo notranje organe in ohranilo homeostazo. Srce začne delati hitreje, krvne žile se razširijo, kar poveča pretok krvi proti koži, da se toplota lažje oddaja. Če telesu ne uspe dovolj hitro uravnavati notranje temperature, pride do pregrevanja. Posledice so lahko dehidracija, izčrpanost, omotica, razdražljivost, glavoboli, mišični krči in celo toplotni udar.
Pri vročinskem stresu trpi tudi naš živčni sistem, saj telo deluje v načinu preživetja (stresna reakcija). Posledično smo bolj razdražljivi, manj zbrani, težje spimo in pogosteje občutimo notranji nemir.
Tradicionalne modrosti in naravne rešitve
1. Tradicionalna kitajska medicina (TKM)
TKM uči, da vročina v telesu pomeni presežek energije jang, ki jo je treba uravnotežiti z elementi jin. Vročina prizadene predvsem srce (organ ognja), zato sta ključnega pomena hlajenje srca in podpora ledvicam (element vode).
Priporočila TKM:
- uživanje hladilnih živil: kumare, lubenica, zelena, meta, regrat, jajčevec;
- zelišča za hlajenje: meta;
- akupresura:
- točka xin shu (BL15): najdemo jo na hrbtni strani, približno med lopaticama – s krožnimi gibi nežno pritiskamo s konicami prstov 1–2 minuti;
- točka yongquan (KI1): na podplatu, v jamici med blazinicama drugega in tretjega prsta – masiramo s palcem v smeri urinega kazalca.
- poleti izogibanje pretiranemu fizičnemu naporu, še posebej opoldne.
2. Ajurveda
Ajurveda uči, da poleti prevladuje doša pitta, ki predstavlja ogenj. Ko je pitta v presežku, se pojavijo vnetja, razdražljivost, izpuščaji, težave s prebavo.
Priporočila ajurvede:
- uživanje pomirjujočih živil pitta: kokosova voda, koriander, komarček, rožni cvetovi, melona;
- zeliščne mešanice: triphala (za čiščenje), brahmi (za umirjanje uma), amalaki (hlajenje);
- praksa pranajame:
sheetali pranajama: usedemo se vzravnano, usta oblikujemo v 'cevko' (zavihamo jezik v cev, če zmoremo), vdihnemo skozi usta, izdihnemo skozi nos –5–10 ponovitev.
sheetkari pranajama: stisnemo zobe, razpremo ustnice in vdihnemo skozi zobe, izdihnemo skozi nos – naredimo 5–10 ponovitev (pomaga pri notranjem hlajenju); - lahka, hladna hrana: kuhana zelenjava, riž, mlečni izdelki (v zmernih količinah).
3. Slovanska tradicija in naravno zdravilstvo
Naši predniki so se že stoletja spoprijemali z naravnimi pojavi z znanjem, ki so ga pridobili iz narave. Slovanska ljudska medicina temelji na opazovanju letnih časov in ciklov.
Priporočila:
- uživanje poparkov iz lipovega cveta, bezga, mete, kamilice in rmanovega čaja:
- obloge iz gline za uravnavanje telesne temperature;
- spanje na lanenem perilu in pod leseno streho za boljši spanec;
- hlajenje telesa z mokrimi lanenimi krpami na zatilju, prsih in stopalih.
4. Sistem čaker in energetsko ravnovesje
Vročinski val lahko povzroči neuravnoteženost srčne čakre (anahata) in solarnega pleksusa (manipura). Srčna čakra trpi zaradi presežka ognja, solarni pleksus pa zaradi izgube notranje moči in stabilnosti.
Priporočila:
- meditacija z usmeritvijo v zeleno (srčna) in rumeno (sončna) svetlobo;
- nošenje kristalov: roževec, aventurin, citrin;
- dihalne vaje z usmerjeno pozornostjo v predel srca in popka;
- vadbena praksa: blage jogijske asane, kot so mačji hrbet, položaj otroka, sedeča torzija.
Navade in naravni triki za vsak dan v času vročinskih valov
1. Hidrirajte se pravilno
Pijte mlačno ali vsaj vodo sobne temperature – hladna voda sicer takoj osveži, a dolgoročno telo obremenjuje.
Vodi dodajte limono, kumaro, meto, himalajsko sol.
Izogibajte se kofeinu in alkoholu.
Domači napitki za hlajenje:
- kumarično-metina voda: narežite kumaro, dodajte svežo meto in sok polovice limone v liter vode ter pustite stati vsaj eno uro;
- ajurvedski napitek iz koriandra: žličko semen koriandra namočite čez noč v vodi, zjutraj precedite in pijte čez dan – zelo hladi došo pitta;
- rožna limonada: v vodi raztopite sok ene limone, dodajte nekaj kapljic hidrolata vrtnice ali cvetove hibiskusa – lahko sladkate z medom.
2. Uporabljajte oblačila iz naravnih materialov
Bombaž, lan, konoplja omogočajo dihanje kože.
Svetla oblačila odbijajo sončno svetlobo.
3. Jejte lahko in sezonsko
Manj mesa in težke hrane.
Več lokalne poletne zelenjave, sadja, juh sobne temperature.
Lokalna živila, ki hladijo telo.
Zelenjava:
- kumare – izjemno hladilne, vsebujejo veliko vode in kalija;
- zelena – spodbuja razstrupljanje, hladi jetra in ledvice;
- bučke – nevtralne do hladilne, nežne do prebave;
- solata (endivija, berivka, kristalka) – vlaži in hladi;
- koleraba – surova deluje hladilno, bogata z vlakninami;
- rdeča pesa – kuhana ima bolj nevtralen učinek, surova v manjših količinah lahko hladi;
- brokoli in cvetača – kuhana sta lahko prebavljiva in delujeta razstrupljevalno.
Sadje:
- lubenica – v TKM velja za izjemno hladilno sadje, tudi v ajurvedi uravnava došo pitta;
- melona – bogata z vodo in naravnimi elektroliti;
- jagode – hladilne, bogate z antioksidanti;
- češnje – v zmernih količinah pomagajo pri odvajanju toplote;
- borovnice in robide – hladilne, krepijo kri in zmanjšujejo notranji ogenj;
- jabolka (posebej kisla sorta) – v ajurvedi uravnavajo toploto in prebavo.
Zelišča in dodatki:
- meta – zelo hladilna, dodaj jo vodi, čaju ali solati;
- melisa – umirja živčni sistem in hladi telo;
- kamilica – deluje blago hladilno in pomirjevalno;
- regrat – še posebej koristen za jetra, čisti kri;
- koriander (svež ali kot semena) – izredno učinkovit v ajurvedi za hlajenje doše pitta.
Domači mlečni izdelki (v zmernih količinah):
- kefir – ohranja ravnovesje črevesne flore, rahlo hladi;
- skuta – lahko prebavljiva in nevtralno hladilna;
- sirotka – tradicionalno slovensko krepčilo, ki čisti in ohlaja.
Dodatni nasveti:
- Ne jej hladnih jedi iz hladilnika – raje uživaj živila sobne temperature, da ne obremeniš prebave.
- Izogibaj se začinjeni hrani – čili, poper, česen in preveč čebule dvigajo notranjo toploto.
- Sveža zelenjava in sadje, nabrani zgodaj, imajo več energije jin (več notranje hladilne moči).
Sezonski jedilnik za julij v času vročinskega vala
Jedilnik temelji na živilih, ki naravno hladijo telo, so lahko prebavljiva in podpirajo ravnovesje telesa po načelih ajurvede, tradicionalne kitajske medicine in slovanske tradicije.
PONEDELJEK
Zajtrk: ovseni kosmiči z naribanim jabolkom, svežimi borovnicami, chia semeni in mlekom
Malica: rezine lubenice z metinimi listi
Kosilo: poletna zelenjavna juha (bučke, korenje, zelena), ajdova kaša, solata iz sveže kolerabe in kislih jabolk
Večerja: kuhana prosena kaša z dušeno zelenjavo (blitva, bučke), jogurt z rožnim hidrolatom
TOREK
Zajtrk: ajdove palačinke z borovnicami in kokosovim jogurtom
Malica: domači kefir s svežim sadjem
Kosilo: kuhan basmati riž z lečo, dušena zelenjava (korenje, grah, bučke), sveža solata z metinim prelivom
Malica: ajurvedska voda s koriandrovimi semeni
Večerja: hladna juha iz kumar, mete in grškega jogurta, toast iz polnozrnatega kruha
SREDA
Zajtrk: prosena kaša s pečenimi jabolki, cimetom in mandlji
Malica: melona z limetinim sokom
Kosilo: hladna paradižnikova juha, testenine z blago omako iz svežih zelišč, zelena solata z limono
Malica: rožna limonada
Večerja: kuhana kvinoja s popečenimi bučkami in baziliko, kefir z meto
ČETRTEK
Zajtrk: rižev narastek z jabolki in rozinami
Malica: jagodna voda z meliso
Kosilo: rženi rezanci z zelenjavno omako (jajčevec, bučke, paprika), komarčkova solata
Malica: svež regratov sok z jabolkom
Večerja: rižota iz ječmene kaše s koromačem in grahom, kozarec pinjenca
PETEK
Zajtrk: chia puding z malinami in mandljevim mlekom
Malica: borovnice v kefirju
Kosilo: hladna juha iz rdeče pese z jogurtom, pečen krompir v olupku, solata iz svežega zelja in korenja
Malica: hibiskusov čaj z limono
Večerja: ajdovi polpetki (iz ajdove kaše, jajčk in bučk) s solato iz sveže kumare
SOBOTA
Zajtrk: sadna skleda z jabolki, robidami, mandlji in malo medu
Malica: rožni čaj
Kosilo: zelenjavna mineštra (brez mesa), kvinoja, rukola s semeni in lanenim oljem
Malica: sveža meta z limeto v vodi
Večerja: skutni namaz z zelišči, toast iz ajdove moke, paradižniki
NEDELJA
Zajtrk: ovseni kosmiči z mandljevim mlekom, naribano hruško in lanenimi semeni
Malica: limonada z medom in soljo (naravni elektrolitni napitek)
Kosilo: poletna juha z grahom, bučkami in meto, prosena polenta, pečena zelenjava
Malica: sveže borovnice
Večerja: skuta z zelišči, blanširana blitva, polnozrnati kruh
Vsi obroki so oblikovani tako, da čim manj obremenijo prebavni sistem, telesu pa omogočajo naravno hlajenje, regeneracijo in ohranjanje notranjega ravnovesja.
4. Izogibajte se soncu med 11. in 16. uro
V tem času počivajte, meditirajte ali se zadržujte v senci.
5. Podprite naravno hlajenje telesa
Pripravite si kopeli z eteričnim oljem sivke, evkaliptusa ali poprove mete.
Popršite telo s hidrolatom (npr. vrtnice ali sivke).
Naredite si glinene obloge na stopalih, zapestjih in zatilju.
Namakajte noge v posodi s hladno vodo in nekaj kapljicami eteričnega olja poprove mete ali evkaliptusa. Tako se telo hitreje ohladi, saj stopala vsebujejo številne refleksne točke.
6. Spanje naj bo lahkotno in sproščeno
Spite v dobro prezračenem prostoru.
Pred spanjem pojdite pod mlačno prho, izogibajte se hladnim tušem, saj so zelo obremenilni za telo.
Uporabite lahko posteljnino in manjšo blazino.
7. Prizemljite se in se povežite z naravo
Hodite bosi po travi.
Meditirajte pod drevesom.
Posvetite se dihanju – globok, počasen vdih skozi nos in izdih skozi usta.
Vročinski val je naraven pojav, ki zahteva, da se mu tudi mi naravno in zavestno prilagodimo. Telo nam vedno daje signale, pomembno je, da jih slišimo in pravočasno ukrepamo. Z znanjem iz tradicionalnih medicinskih sistemov, z naravnimi rešitvami in modrostjo prednikov lahko ustvarimo vsakdan, ki bo podporen, zdrav in usklajen z naravnim ritmom ter nam bo pomagal preživeti tudi najbolj pasje dni.
Preberi še: Tradicionalna kitajska medicina: poletje je najboljši čas za krepitev srca in ognjene energije