Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Kako sprejeti pravilno odločitev?

piše: Alan Watts
5. oktober 2016    3460 ogledov

Ne vemo, od kod izvirajo naše odločitve. Ali mogoče lahko veš, kaj bo tvoja naslednja misel, pred kakšno odločitev boš postavljen/-a? Odločitve se pojavijo kot kolcanje – nepredvidljivo.

Ko smo postavljeni pred odločitev, nas zagrabita nelagodje in panika, kako sprejeti odločitev, ki bo tista prava …   

Ljudje imamo veliko mero težav, ko se je treba odločiti

Sem se prav odločil/-a, sem prespal/-a svojo odločitev, sem dobro in dovolj dolgo premislil/-a, sem dovolj podrobno raziskal/-a vse možnosti ...?

Ampak če si odkrito priznaš, nikoli ne bi mogel/-la dovolj temeljito premisliti, vzeti v zakup dovolj velikega števila podatkov, saj je število podatkov za določeno odločitev neskončno. V resnici ne moreš obdelati vseh podatkov, zato se začneš ukvarjati s tem, kakšne posledice ima tvoja odločitav, kaj bo prinesla, razdelaš vse sprejemljivke, ki se mogoče lahko zgodijo, in pregledaš vse scenarije.

Odločitev je akt oklevanja, ki ga storimo, preden se odločimo

Je mentalno blebetanje, ki nas vedno pušča v dvomu, ali smo se pravilno odločili, naredili pravo stvar, se obnašali pravilno …

In zaradi tega nam manjka določen del zaupanja vase, v življenje, vesolje, lahko rečemo tudi v Boga. In če vidiš, da ti to zaupanje manjka, boš delal/-a napake skozi tipanje v neskončnem bazenu možnosti za pravo odločitvijo. Če pa imaš zaupanje vase, ti bo uspelo, čeprav boš delal/-a popolnoma 'napačno' stvar.

Če imaš zaupanje vase in v življenje, ti bo uspelo, čeprav boš delal/-a popolnoma 'napačno' stvar.

Nase moraš gledati kot na oblak

Oblaki nikoli ne naredijo napake. Si kdaj videl/-a oblak, ki je narobe oblikovan? Ne, vedno so popolni v svoji nepopolnosti.

Če bi sebe obravnaval/-a kot oblak ali val, bi spoznal/-a, da ne moreš narediti napake, ne glede na to, kaj storiš. Tudi če narediš nekaj, kar je popoln polom, se bo vse nekako izteklo, tako ali drugače. Sprejel/-a in s tem presegel/-la bi občutek, da si 'zajebal/-a'.

Skozi takšen odnos boš zgradil/-a zaupanje vase, v življenje, v vesolje in skozi zaupanje boš zmožen/-na zaupati.

To je srednja pot. Vedeti, da ne gre za tvoje odločitve, da je vseeno, ali se odločiš, da lahko narediš napako ali da je ne moreš, res je v vsakem primeru. Si kot oblak vode.

In skozi to spoznanje, brez bezljanja v vse smeri in analiziranja v svojem umu, si boš začel/-a zaupati.

Vsako od življenj, ki jih lahko živiš, je pravil

no. Vsaka pot je pravilna pot. Vsaka stvar v tvojem življenju bi lahko bila katerakoli stvar in bi imela popolnoma enak pomen in težo kot ta, ki je trenutno v tvojem življenju.

 

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=D7CH9cRN8Rg
Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
* Izbrisan
  komentiral 2 leto nazaj
Naj me vodi
Nalagam...