Nina Medved

Kako z eteričnimi olji zmanjšamo stres?

piše: Nina Medved
4. oktober 2018    1213 ogledov

Vonj aromatičnih rastlin so ljudje od nekdaj uporabljali za spremembo psiho-fizičnih stanj. Ste kdaj pomislili, da lahko samo povonjate prijetno aromo in spremenite svoje razpoloženje?

Aromaterapija učinkovito znižuje stres

Stres je vzrok za večino bolezni. Vendar stres ni nujno nekaj negativnega. Zdrava mera stresa nam pomaga, da opravimo določena opravila, da napredujemo v življenju in se naučimo soočati se s težavami.

Problem nastane, ko stres postane naš »življenjski sopotnik«. Številne bolezni, ki so v modernem časi čedalje pogostejše – depresija, diabetes, srčne težave, težave s kožo, odvisnosti in prenajedanje – so tesno povezane s stresom.

Aromaterapija ponuja celovit pristop k zmanjševanju stresa. Stres vpliva na naša čustva, telo in um - in eterična olja olja imajo sposobnost, da istočasno delujejo na naše čustveno, fizično in mentalno telo.

5 eteričnih olj, ki delujejo antistresno

Bergamotka (Citrus bergamia)

Eterično olje bergamotke pridobivamo iz lupine sadeža, ki je podoben sladki pomaranči. S svojim svežim citrusno cvetnim vonjem je priljubljena zgornja nota v številnih parfumih. Slovi kot naravni antidepresiv, pravimo ji tudi naravni Prosac. Raste v sončni Kalabriji in v sebi nosi veliko sonca, zato bo že kapljica bergamotke pričarala žarek sonca v sivem mračnem dnevu.

Sivka (Lavandula angustifolia)

Eterično olje sivke nam bo v stresnih časih v izjemno oporo, saj močno vpliva na živčni sistem in vzpostavlja ravnovesje. Že sam pogled na cvetove modro-vijolične barve vzbuja občutek varnosti, mirnosti in sproščenosti. Kadar potrebujem mamo, da me objame in pomiri, se odenem v eterično olje sivke.

Muškatna kadulja (Salvia sclarea)

Muškatna kadulja slovi po svojem evforičnem delovanju in je najboljši prijatelj ženske. Blaži menstrualne krče in spodbuja menstruacijo, pomaga ženskam v menopavzi in pri porodu. Po muškatni kadulji posežem, kadar potrebujem žensko moč in uvid v srčiko problema.

Kadilna bosvelija (Boswellia sacra/carteri)

Eterično olje kadilne bosvelije pridobivamo z destilacijo smole drevesa, ki raste povečini v Somaliji. Kadilna bosvelija je znana po tem, da znižuje utrip srca in upočasni dihanje. Eterično olje priporočam, kadar ste pod močnim stresom. Balzamičen, smolnat vonj vas bo popolnoma umiril in vam pomagal, da se osredotočite.

Vrtnica (Rosa damascena)

Eterično olje vrtnice v roll-onu vedno nosim v svoji torbici. Kadar je vzrok mojega stresa čustvene narave, si vrtnico vtrem v pulsne točke in jo vmasiram v srčno čakro.

Kako uporabimo eterična olja pri stresu?

  • Najbolj preprosto je, da kapljico ali dve eteričnega olja kapnete na robček in večkrat globoko vdihnete.
  • Pripravite masažno olje: 100 ml baznega olja (mandljevo, jojoba, sezamovo) dodajte 30-60 kapljic eteričnih olj. Eterična olja v kombinaciji z masažo so posebej učinkovit način zmanjševanja stresa.
  • Izdelajte aromaterapevtski roll-on, ki ga ves čas nosite s seboj in uporabite večkrat dnevno.

 

Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Vera repse
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala
Nalagam...