Veenapustaka  Dharini Dasi

Kirtan val sreče

27. oktober 2022    62 ogledov

Vsi smo iskalci sreče. Razlikujemo se po tem, kje jo iščemo, kar določa kako trajne oblike sreče bomo našli. Le redki se zavedajo, da so številni užitki, v katerih se utapljamo dnevno, minljivi. Še manj pa se jih zaveda, da obstaja tudi trajni vir sreče. V nadaljevanju najdete zgodbo, kako je to moč doseči preko t.i. Kirtana, ki je prav posebne vrste glasbenega kozarčka sreče, dosegljivega tudi tistim, ki niso nadarjeni za takšne dejavnosti.

Kako sem prišla do Kirtanov?

Kot racionalni ekonomist v življenju dolgo časa nisem imela drugih ciljev kot denar, slava in užitkarstvo. Toda življenje je hotelo, da navkljub temu, da mi je bilo vse postreženo na zlatem pladnju, iščem druge vire sreče. Vse našteto mi je namreč prineslo le globoki val depresije, ki se ni in ni hotel izsušiti.

Po naključju, če ta obstajajo, sem pred približno dvema desetletjema končala na glasbeni delavnici. Na nas so naredili preizkus, ne da bi udeleženci vedeli v naprej. Zdelo se je, da je vse del učenja in šele na koncu so nas obvestili o tem, da so na nas preizkušali kakšen je vpliv vibracije glasbe na različne nivoje našega bivanja (vpliv na misli, čustva, telo, povezanost s soljudmi, itd.).

Poslušali smo različne vrste glasbe, ne da bi razumeli besedila, ki so bila v tujih jezikih. Z moje strani nisem poznala niti ene sama skladbe. Po koncu vsake skladbe smo odgovarjali na vprašanja. Kar me je najbolj prevzelo je bilo dejstvo, da smo vsi (ne da bi vedeli v naprej za ostale udeležence), v 90+% odgovorili z istimi besedami. Imeli smo iste miselne podobe v umu, enaka čustva, sorodne fizične znake. Presenetljiva moč glasbe, sem si rekla.

Izkušnja me je spodbudila, da sem začela iskati takšne vrste sreče, ki ne bi bile odvisne od zunanjih dražljajev, saj to spodbuja raznovrstne odvisnosti (od soljudi, denarja, statusa, opojnih substanc, itd.) Pot me je popeljala v daljno Indijo, kjer sem se ob Mojstrih srečala z glasbo za dušo oz. glasbo, ki v nas prebudi speče potenciale nas samih.

Znašla sem se sredi ljudi, ki so prepevali Kirtane, ki bi jih lahko razložili kot neke vrste mantre, ki se pojejo po navadi ob spremljavi harmonija, posebnih zvončkov imenovanih mandžire in bobnov imenovanih mridange. Vedno se izvajajo v skupini, ker ima to moč, da privzdigne tudi tiste, ki sami tega ne bi zmogli.

Opazovala sem ljudi, kako žarijo in si želela njihove sreče. Bili so srečni navkljub številnim izzivom življenja in imeli vso potrebno moč in kreativnost, da so izzive tudi pogumno reševali. Sčasoma so postali moji prijatelji in tudi mene v 10 letih popolnoma preobrazili. Tehnike notranje sreče so mi dale ne le moč, temveč tudi jasnost, da sem poprijela za izzive, ki so bili za družbo nerešljivi. Uporabila sem jih na »odpisanem« otroku, ki se je rodil z najvišjo stopnjo umske in fizične prizadetosti in za katerega po strokovnem in zdravniškem mnenju ni obstajala nobena rešitev, le sprejemanje in »odpis«. Otrok je ne le shodil iz invalidske postelje, temveč začel tudi razmišljati, za kar današnja znanost še nima metod zdravljenja.

Prišla sem do točke, ko te glasbe nisem mogla več opustiti, ker me je vsakič, ko sem prijela za harmonij in odprla usta, da pojem, zalil val blaženosti. Ta blaženost je umirila moje nemirne misli, razbistrila um, poglobila intuicijo, me osvobodila nečimrnosti, negativnosti, odvisnosti in še marsikaj česa. Le kako naj opišem to vrsto sreče? Nemogoče, je ni dovolj dobre besede. Vem le, da obstaja v vsakem izmed nas in ni pogojena z zunanjimi dejavniki. Presega vse vrste zunanjih sreč in je povrhu zastonj. Te tako napolni kot nihče od najboljših prijateljev, sorodnikov ali polnih bančnih računov. Da ti moč in jasnost misli, umiri čustva in v tebi prebudi samozavest, da si upaš biti, kdor si in ne kdor bi si želeli drugi, da si. Postaneš poln 'Sebe', a ne v arogantnosti, temveč v Sreči, ki samo raste in nima konca.

Če še ne poznaš Kirtanov, lahko rečem le to – pridi in preizkusi na sebi. V Sloveniji se obeta dobrodelni niz Kirtan srečanj, ki imajo cilj privzdigniti tako posameznika, kot družbo in rodno Zemljo, saj vibracije Kirtana prečiščujejo tudi okolico.

Nalij si te vrste kozarca sreče in postani svoboden odvisnosti od prijateljev, slave, bogastva, tehnologije in drugih ujetosti sodobne družbe. Čemu bi garal kot suženj, da bi si kupil številne užitke, ki slej ali prej minejo, če si lahko poln blaženosti zato, ker si? Vprašaj se … in če želiš … pridi. Z nami ne potrebuješ ničesar, le to, kar si (in prav takšen kot si).

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...