Gregor Kelt

Ko te strah ohromi ... Kaj narediti? 2/3

piše: Gregor Kelt
30. november 2016    1241 ogledov

Tolikokrat sem si že izbral, da nekaj delam, pa sem se potem še vedno spraševal, a je to to...

Bil sem izgubljen. Na začetku sem mislil, da sem izbral prav, tudi čutil sem tako. Vse mi je bilo jasno. Potem pa pride naslednji dan, jaz to delam in že dvomim v vse, v kar sem bil včeraj 100% siguren.

Pa še zamegljen um sem imel. Sploh nisem vedel, ali sem čisto zblojen, da sem bil en trenutek totalno navdušen, ves pameten, poln energije - včasih toliko, da sem se počutil kot Jezus, da grem lahko čez stene in da lahko karkoli človek vrže vame. Potem pa sem spet postal ta otrok, ki si izmišljuje in še kar ni odrastel.

Sem verjetno že moral dojeti, da ni nekaj narobe z menoj, ker sem bil že tolikokrat v taki situaciji.

Nič mi ne manjka kot človeškemu bitju, da nisem 100% navdihnjen nad svojim delom. Nisem nesposoben, ker se ne morem odločiti, ali ker me je strah, da bom izbral napačno pot.

Kar sem odkril je bilo nekaj, kar mi je manjkalo v ozadju.

Ni bila fora v tem, kaj sem delal ali kaj sem si izbral, ampak ZAKAJ vse to delam in KAKO se tega lotevam. Ko sem rešil to, je situacija zgledala popolnoma drugače in sem imel kar naekrat dostop do moči. Vedel sem, kaj naj naredim.

 
Delil ti bom orodje, ki me znova in znova potegne iz moje lastne tragične TV novele. Odkril boš svoj notranji kompas. Tega pa sestavljata dve stvari:

  A) OHIŠJE: Tvoj ZAKAJ; Zakaj sem jaz osebno na temu svetu že po naravi
 B) VODILO: Tvoj KAKO; Flow oz. kako naj izpolnim / se lotim svojega "Zakaj"

 A) Prvi del tvojega kompasa: Ohišje  (Tvoj "Zakaj")

 1. Čisto enostavno je. Kaj ti gre najbolj na k***c?

Kaj ti gre res tolk v nos, na živce pri ljudeh, ali v svetu, ali pa pri sebi, da te čisto razkuri? Lahko, da se zaradi tega tudi kdaj ali pa večkrat zlomiš. Jaz sem se.

(Nasilje nad ženskami, vojne v svetu, to da ne postavim svojih mej in se ne izrazim, to da stalno dvomim vase, ...)

A si že začutil ali pa dobil slutnjo, kaj to je?

2. Predstavljaj si, da si v tej situaciji. Kako se počutiš v njej?

(Primer: Sam sem popolnoma jezen, celo razjarjen nad tem, ko se nekdo ne zmore postaviti zase, ko ga drugi maltretira ali popolnoma nespoštuje. Zaboli me v želodec in bi najraje strgal svoje cunje in postal velika zelena pošast, ki podere vse stole in mizo, in tistega zlobneža dvigne in ga odnese na nek samotni otok.)

Ko si nekako dojel, kateri občutek doživljaš, vzemi list ali zvezek in napiši, kaj čutiš. (Npr.: Jezo, nemoč, razočaranje, ujetost, strah, obup, žalost, krivdo,...)

3. Sedaj pa te povabim, da se popolnoma prepustiš in se vržeš direktno v ta občutek.

To je tako, kot bi šel tja, kamor te je najbolj strah iti. Zaupaj, ne bo se ti zgodilo nič slabega. Saj znotraj veš, instinkitivno, da se je treba soočiti s tem, česar se najbolj bojiš. Gre za to, da sprejmeš tudi najbolj temačne občutke, karkoli se ti upira občutiti, zato, da se osvobodiš.

Najbolje, da si vzameš 5 minut, se vsedeš nekje kjer boš sam, in zapreš oči.

Sprejmi ta občutek v vsak delček svojega telesa, naj gre, kamor hoče. Opazuj se in reci temu občutku: “Sem v polnosti s teboj, tukaj iz zdaj. Sprejmem te.”

Na neki točki bo občutek popustil ali se preobrazil v nekaj drugega. Takrat bo izgubil svoj naboj, in lahko zaključiš z opazovanjem.

4. Zdaj pa poglej, kaj je kontrast tega, ZAKAJ ti je to, s čimer se frustriraš, tako pomembno.

(Primer: Ker mi je pomembno, da se ljudje spoštujejo, in da ima vsak svojo svobodo biti to, kar je.)

Zdaj pa še ti: Kateri je tvoj ZAKAJ? Kaj ti je tako hudičevo pomembno?

To je tvoj notranji pogon. Nekaj, za čemer stojiš. Nekaj, kar je tvoj kontekst za življenje. Nekaj, kar ti bo dalo moč, ko boš svomil sam vase.

B) Drugi del tvojega kompasa: Vodilo (Tvoj "Kako")

Verjetno lahko opaziš, da z občutkom pri 2. točki zgoraj ne bi veliko dosegel, ko si v situaciji.

(Primer: Meni in drugim ne bi delovalo, da bi jaz iz jeze na silo razbil vse stole in mizo in tega zlobneža prijel za vrat in odvlekel ven. S tem bi naredil veliko škode. Ne bi se postavil v čevlje tega človeka, ki je “ta zloben”.)

Torej kaj je moj KAKO ali TOK? Najdeš ga, ko se vprašaš: "Če v tej situaciji ne bi bil ________ (jezen / kriv / nemočen), kakšen bi bil, da bi to naredilo spremembo?"

(Primer: Da sem sočuten in premišljen, ter da se postavim v njegove čevlje, preden izvršim smrtno obsodbo.)

To je tvoj tok ali 2. vodilo tvojega notranjega kompasa. Ko najdeš prave besede, boš začutil, da je to to.

Moj ZAKAJ in moj ZATO

Moj ZAKAJ in moj ZATO sta mi pomagala spoznati, kaj mi je manjkalo, ko sem bil neodločen ali pa obupan nad tem, da sem spet zafrknil s svojo izbiro.

Če si v situaciji, kjer ...
- nisi siguren v to, kar delaš
- nimaš jasnosti
- ne vidiš poti ven
- ne veš, kaj je prav
... poglej kaj je tvoj notranji kompas (tvoja ZAKAJ & KAKO). Še enkrat se ozri na tvojo situacijo. Si dobil drugo perspektivo? Mogoče jasnost, mir ali moč?

Me zanima, kaj si odkril. Piši mi, bi z veseljem prebral. Mogoče ti lahko prišepnem še kak nasvet.

Upam, da sem ti dal, kar ti pomaga najti odgovor, ki si ga iskal. Oziroma, da ti je uspelo priti vsaj do neke globine in si lahko prepozal svoj ZAKAJ in KAKO. Ni vedno lahko, tega se zavedam. Tko da ne se matrat’ s sekiranjem, če ti ne uspe v prvo.

Midva z Agni si včasih pri bolj kompleksnih zadevah pomagava z najino metodo Deep Matrix, kjer pogledava prav v glavna negativna prepričanja in jih izkoreniniva.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...